Egyéb kategória,  Kultúra

A zene gyógyít

Egy holdfény nélküli új-zélandi éjszakán egy sziklafal szélénél állt egy fiatal nő, és valami olyasmit kívánt, ami túlszárnyalta a csillagokat.

„Ez valóban egy szerény kívánság volt” – mondta Katy Mantyk énekes és zeneszerző, aki ma a New York-i Mount Hope-ban él. „Ebben a pillanatban úgy döntöttem, hogy megkérem az isteni lényt vagy Istent, a Teremtőt, vagy bárki is volt az – még csak fel sem fogtam, de egyszerűen azt akartam kérni, hogy mutassa meg nekem az élet értelmét.”

Hamarosan ez után a csillagos égboltú éjszaka után az életem értelmének kutatása a meditációhoz és a Fálun Dáfá hagyományos kínai csikung-gyakorlatához vezetett.

„Ez volt a kezdete annak, amit megvilágosodási folyamatnak neveznénk, és annak, ami az egykori életemből lett. Egyszerűen mindig éhes vagyok a fejlődés és a megértés folyamatára.” – mondta Mantyk.

A Kínából származó Fálun Dáfá, más néven Fálun Gong, a hagyományos buddhista és taoista filozófiában gyökerezik. Mantyk szerint „a Fálun Gong elvei valóban egyszerűek. Bárki követheti őket, hogy megemelje a megértési szintjét és javítsa a szívét”.

Amikor az énekesnő szíve kitárult, a hangja is kinyílt. De a sors folyója gyakran kanyargós utat vesz igénybe, ezért csak tíz évvel később írta meg az első kislemezének szövegét, amely ez év elején jelent meg.

“És megtaláltam az utat

Egy ösvényt a csillagokon át

Ne keress többé

Ez az, amire vártál.”

A tanulás egy évtizede

„Amikor elkezdtem a zeneszerzést – mondja Mantyk –, tanácstalannak éreztem magam. Ráadásul nagyon is tudatában voltam a tanácstalanságomnak.

A zene megalkotása egy eredendő érzés, és nem voltam biztos benne, hogy van-e bölcsességem vagy tapasztalatom értelmes zenét írni. Kicsit üresnek éreztem magam, amikor megpróbáltam”.

Mantyk 21 éves volt, amikor elkezdte gyakorolni a Fálun Dáfát, és onnantól kezdve végre úgy érezte, hogy dalainak van értelme. De ahelyett, hogy követte volna a zenét, válaszolt egy újabb hívásra. A hangtechnikában való tanulmányának befejezése után egy televízió adónál lévő állás miatt New Yorkba költözött.

Azt a lelkesedést, amit korábban a zenétől kapott, elnyomta a város utcáinak zaja és az új életének követelményei. „Tíz évig elhanyagoltam a zenét. Valóban le kellett zárnom valamit.” – mondja.

„Olyan kemény életet éltem, mint egy darálóban, metróval utazni, babakocsiban tologatni a gyerekeket, gyalogosan vásárolni és teljes munkaidőben dolgozni” – mondja Katy Mantyk. New York-ot úgy írja le, mint „egyfajta csiszolópapírt a lelke számára”.

„De nem mondanám, hogy rossz tapasztalat volt” – mondja. Egyfajta személyes növekedést élt meg a történtekben, és a New Yorkban eltöltött időt visszatekintve most úgy látja, mint egy segítséget annak a belső jelentésnek a megalapozásában, amit a zenéjében mindig is keresett.

Hadd folyjon

A városban töltött idő után Mantyk és családja a Catskill-hegység egyik kisvárosába költözött.

„Amikor eljöttem a városból és újra vidékre kerültem, a zene egyszerűen csak magához hívott. Tudtam, hogy újra a kezembe kellene vennem a gitáromat, és amint ezt megtettem, újra elkezdtem dalokat írni.”

Amikor Mantyk egy ideig egy kis hegyi kunyhóban élt, ez volt az az időszak, ami igazán segített neki abban, hogy az életét teljesen új látószögből tudja megérteni. A városi élet kapkodó mentalitása és energiája elhalványult benne, és ez lehetővé tette számára, hogy igazán összekapcsolódhasson a természettel, úgy és olyan módon, amit már rég elfelejtett.

„Egy nap kint voltam és egy gyönyörű kis riffet játszottam a gitáromon” – mondja. „Elkezdtem azon gondolkodni, hogy az erdő és a fák milyen idősek, ők tanúi az emberi társadalmak egész felemelkedésének és bukásának. Ez az ősi erdő és ezek a fák, amelyek annyit láttak, körbevettek. Azon tűnődtem, mi a bölcsességük. Azonnal választ kaptam, és egy dal szövegévé változtattam”.

Ez a dal a következő „Let It Flow” című kislemezünk lett, amely ezzel a szöveggel kezdődik:

“Az erdőben a fák történeteket mesélnek el nekünk

Régi korokról és olyan királyságokról, amelyek megjelentek majd elbuktak

Kérdezzétek meg őket, hogyan élték túl a viharos időket

És ők mind azt fogják elénekelni

Hadd fújjon a szél, hadd fújjon

Bízzatok benne, hogy a gyökereitek mélyen a földben vannak.”

Gyógyítás a zene által

„Magamnak írom a zenémet” – mondja Mantyk. „Ha jó a zene, ez természetesen szintén egy ajándék lehet más emberek számára – de engem valóban meggyógyít. A szövegeim olyan dolgokat tartalmaznak, amelyeket meg kell erősítenem magamban.”

„Ez a „Let It Flow” című dal – mondja –, nem azt jelenti, hogy tökéletesen élem ezt a filozófiát. Minden alkalommal, amikor eléneklem, segít elfogadni az élet kihívásait és emlékeztet arra, hogy a gyökereimben belső erő rejlik. Minden alkalommal, amikor ezt a dalt éneklem, erőt ad nekem”.

Ami a közönséget Mantykhoz vonzza, az a zenéje őszintesége. Lendületes hangjának egyfajta megnyugtató csengése van. Annak tudatában énekel, hogy a szavai számítanak, és együttérzéssel teli szívvel támogatja ezeket a szavakat.

Katy Mantyk zenéjét megtalálhatja online a katymantyk.com oldalon, és élvezheti az akusztikus dalokkal teli YouTube csatornáját is: https://www.youtube.com/channel/UCVpXYx8lGzYgU4-UCaWXUNA

Forrás: A zene gyógyít

https://de.clearharmony.net/articles/musik-heilt.html