Hírek

Gao Zhisheng emberi jogi ügyvéd 3 éve tűnt el

Gao Zhisheng kínai emberi jogi ügyvéd, aki soha nem habozott felemelni a szavát a Kínai Kommunista Párt (KKP) atrocitásai ellen. Ennek eredményeként egész életében üldözték. Miután 2017-ben „eltűnt”, Gaót senki sem látta. És most felesége segítséget kér a nemzetközi közösségtől.

Az üldöztetés története

Gao 1964-ben született, fiatalkorában valójában a Népi Felszabadítási Hadsereg (PLA) és a KKP tagja volt. Miután elhagyta a PLA-t, Gao élelmiszerkereskedőként dolgozott.

1991-ben jogi tanfolyamra jelentkezett és négy évvel később, 1995-ben letette az ügyvédi vizsgát. Amikor 2005-ben kilépett a KKP-ból, élete rosszra fordult. Nyílt levélben azzal vádolta a párt vezetését, hogy az “agymosó központokat” működtet a Fálun Gong-gyakorlókkal szemben. Hamarosan meglátogatták az Állambiztonsági Minisztérium ügynökei, és családját a rendőrség éjjel-nappal megfigyelte. Ettől kezdve Gao élete alapvetően letartóztatások, őrizetbe vételek és kínzások sorozatát jelentette.

2006-ban Gaot letartóztatták, és három év börtönre ítélték az állam elleni felforgatásra való felbujtás vádjával. Joggyakorlási engedélyét felfüggesztették, öt évre próbára bocsátották, és minden politikai jogától megfosztották. 2007-ben Gao körülbelül hat hétre eltűnt. Később kiderült, hogy a kínai titkosrendőrség elrabolta és brutálisan megkínozta. Két évvel később Gao felesége és két gyermeke az Egyesült Államokba menekült, hogy elkerülje a párt üldözését.

Ugyanebben az évben Gao még egyszer 14 hónapra eltűnt, 2010-ben visszatért és elmagyarázta, hogy az eltűnt idő alatt a rendőrség őrizetbe vette. Ez év áprilisában ismét eltűnt. 2011-ben a média arról számolt be, hogy Gao hároméves börtönbüntetésen volt. 2014-ben Gao-t kiengedték a börtönből, de kénytelen volt egy barlangban meghúzni magát. A hatóságok megakadályozták, hogy bármilyen orvosi kezelést kapjon, vagy elhagyja a falut. 2017-ben Gao eltűnt a nyilvánosság elől. A rendőrség tájékoztatta testvérét, hogy Pekingben őrizetbe vették. Azóta senki sem hallott felőle.

“3 éve nem láttam”

Geng He , Gao felesége, a közelmúltban megjelent a nyilvánosság előtt és férje néhány közeli barátjával együtt tiltakozott a San Franciscó-i kínai konzulátus előtt. Felkérte az amerikai kormányt, hogy segítsen férje szabadon bocsátásában, és reméli, hogy a nemzetközi közösség fel fogja ruházni az Egyesült Államokat az ehhez szükséges erővel.

„Napról napra, hónapról hónapra, évről évre – augusztus 13-án három év lesz – minden nap vágyakozom egy hívásra tőle, és el akarom mondani neki gyermekeink nevelésének nehézségeit … Hol van Gao Zhisheng? Mikorra számíthatok erre a hívásra? … Attól tartok, hogy a járvány idején [a hatóságok] megfertőzik őt a betegséggel, majd hagyják, hogy így eltűnjön. Minden nap aggódom. Amint abbahagyom a munkát, azonnal rá gondolok. Hirtelen az eszembe jut, majd felhívom az öccsét, de még mindig nincsenek hírek – mondta a The Epoch Timesnak .

Geng elárulta, hogy sógora továbbra is gyakran látogatja a rendőrkapitányságot, hogy megpróbáljon több információt szerezni Gao-ról. Néhány ügyvéd felkereste a pekingi börtönigazgatóságot, hogy megismerje Gao tartózkodási helyét. Válaszokat azonban nem kaptak. Időközben a helyi hatóságok zaklatják Gao és felesége családját, akik még mindig Kínában élnek. A tisztviselők összegyűjtötték a családtagok személyi igazolványait, hogy megakadályozzák őket az ország elhagyásában.

Forrás: https://www.visiontimes.com/…/human-rights-lawyer-gao…

Fotó: Youtube Screenshot