Hírek,  Politika

Kína „Gestapója” vitathatatlan hatalommal rendelkezik a spirituális csoport üldözésében: belső dokumentum

A „610-es Iroda”, a kínai rezsim egyik leghalálosabb és leghírhedtebb ügynöksége, amelynek feladata az eltérő vélemények visszaszorítása, hatalmas befolyást gyakorol a párton belül, és vitathatatlan hatalommal rendelkezik a vallási kisebbségek üldözésében – derül ki a kínai nyelvű Epoch Times által megszerzett belső dokumentumból.

A hivatalosan az eretnek vallások visszaszorításával és kezelésével foglalkozó Központi Vezető Csoport néven ismert iroda a náci német gestapóhoz hasonló, törvényen kívüli pártszervezet, amit különféle nevekkel álcáznak a nyilvánosság előtt.

Jiang Zemin a Kínai Kommunista Párt (KKP) korábbi vezetője hozta létre 1999. június 10-én, innen ered a neve. Egyedüli célja a Fálun Gong üldözése, amely egy spirituális meditációs gyakorlat, Kínából indult és azóta nagyjából 90 országban terjedt el.

A gyakorlat rendkívül népszerűvé vált – hivatalos becslések szerint 1999-ig Kínában hozzávetőlegesen 100 millió követője volt. Ettől a számtól, mely a párt akkori létszámát is meghaladta Jiang fenyegetve érezte magát, és elrendelte a Fálun Gong gyakorlók brutális elnyomását.

A kínai Epoch Times által megszerzett dokumentumok szerint a pekingi Fangshan körzet 610-es irodája, amely hivatalosan a Fangshan Politikai és Jogi Bizottságának „Eretnek vallás ellenes tanácsadó részlege” néven ismert, 2019-ben egy értékelést végzett „Az eretnek vallások visszaszorításával és kezelésévél kapcsolatos munka státusza” címmel.

Ez a típusú munka-értékelés általában év végén történik a kínai kormányzati ügynökségek körében.

A 610-es iroda által kiértékelt ügynökségek magukban foglalják mind a párt-, mind a kormányzati intézményeket, mint például a Politikai és Jogi Ügyek Bizottsága (PLAC); a szervezeti osztály, amely a tisztviselők beosztásának és előléptetésének kiosztásával foglalkozik; helyi rendőr hivatalok; helyi ügyészségek; bíróságok; és a törvényhozás.

2019-ben öt ügynökséget marasztaltak el azért, mert nem teljesítették a Fálun Gong üldözésénél megállapított kritériumokat.

A Fálun Dáfáként is ismert Fálun Gong egy tradicionális kínai spirituális gyakorlat, mely arról ismert, hogy enyhíti a stresszt és növeli az energiaszintet. Egyszerű és lassú mozdulatokból álló gyakorlatokat és egy meditációt tartalmaz, valamint olyan erkölcsi tanításokat, amelyek az őszinteség, jószívűség, tolerancia elveken alapulnak.

A 610-es iroda irányítása alatt a Fálun Gong gyakorlókat önkényesen ítélték el és küldték munkatáborokba, börtönökbe vagy agymosó központokba.

Legalább 4.476 Fálun Gong követőt öltek meg az üldözés során Kínában – írja a Minghui.org, a KKP Fálun Gong üldözését dokumentáló weboldal.

A halálesetek valódi száma valószínűleg jóval magasabb, mivel több ezer eset marad feltáratlan a KKP által gyakorolt „az üldözés részleteinek szigorú ellenőrzése” miatt a Minghui.org szerint.

***

Egy törvény felett álló hivatal

„A 610-es iroda éppen olyan, mint Hitler Gestapója” – mondta Guo Guoting, a száműzetésben lévő kínai emberi jogi ügyvéd a Fálun Dáfá Információs Központnak adott interjúban. „Nagy hatalommal rendelkeznek és elegendő pénzügyi támogatást kaptak a kormánytól, így… titokban ellenőrzik a területükön lévő összes Fálun Gong gyakorlót.”

A 610-es irodának egész Kínában vannak kihelyezett részlegei, egészen a legapróbb falvakig.

Mindazonáltal „nem hoztak jogszabályt annak megállapítására [és] semmiféle rendelkezés nem írta le hivatalosan a megbízatását” – mondta Sarah Cook, az amerikai székhelyű Freedom House, Kínáért felelős vezető kutatóelemzője.

A 610-es iroda alkalmazottainak száma ismeretlen a titkolózás és azon tény miatt, hogy a 610 –es iroda alkalmazottainak több feladata is lehet, egyidejűleg más osztályokon is szolgálatot teljesítenek.

Cook még 2011-ben úgy becsülte, hogy a 610-es iroda legalább 15 000 tisztet tartott fenn a helyi önkormányzatok honlapjain található körzeti számok alapján.

A Párt törvényhozásának, az Országos Népi Kongresszusnak és a párt elitekből álló 25 tagú Politikai Irodának jóváhagyása nélkül működő 610-es irodának soha nem volt jogi alapja a létezésre.

A 610-es iroda részt vesz az állam által jóváhagyott erőszakos szerveltávolításokban lelkiismereti foglyokból – főként Fálun Gong gyakorlókból – melynek eredményeként nagy számú megmagyarázhatatlan haláleset történik az amerikai székhelyű Fálun Gong Üldözését Vizsgáló Világszervezet kutatásai szerint.

Független nyomozók megerősítették, hogy ez a szervrablás a KKP tagadása ellenére még mindig zajlik.

Egy, március elsején kiadott jelentésben, a Kínai Törvényszék, egy független népbíróság összeült, hogy kivizsgálja a kínai lelkiismereti foglyokon végrehajtott erőszakos szerveltávolításokat, és arra jutott, hogy „erőszakos szerveltávolítások történtek Kínában (PRC) számos helyszínen, számos alkalommal legalább 20 éve, és napjainkban is folytatódnak.”

Továbbá arra a következtetésre jutottak, hogy a szervek fő forrásai a Fálun Gong gyakorlók voltak ebben az államilag jóváhagyott folyamatban.

***

A szerkezeti átalakítás után is ellátja funkcióját

A 610-es iroda a PLAC bizottsággal való kapcsolatából származtatja a hatalmát, amely egy párhuzamos szervezet, Kína biztonsági apparátusának minden elemét ellenőrzi: a közbiztonságot (rendőrség), az állambiztonságot, az igazságügyi és ügyészségi rendszereket.

Korábban a 610-es iroda regionális igazgatói tartományi és önkormányzati szinten is a tartományi vagy önkormányzati PLAC titkárai vagy helyettes titkárai voltak. E megállapodás értelmében a 610-es iroda a PLAC összes forrását a Fálun Gong gyakorlók üldözésére csoportosíthatta át.

Xi Jinping, a KKP jelenlegi vezetője számos intézkedést tett a 610-es iroda gyengítése érdekében, miután 2012-ben hatalomra került, politikai lépéseinek részeként – köztük egy átfogó korrupcióellenes kampányt -, mely azokat célozta, akik a volt KKP főtitkárával, Jianggal voltak kapcsolatban.

Xi leváltotta a PLAC titkárát a Politikai Iroda Állandó Bizottságából – a párt legerősebb döntéshozó szervéből -, jelentősen csökkentve a PLAC tekintélyét. Később Xi a 610-es rendszer több korábbi vezetőjét börtönbe zárta, köztük a PLAC volt titkárát, Zhou Yongkangot, Zhou legfőbb segítőjét, Zhou Benshun-t és Li Dongsheng 610-es volt igazgatóját.

2018. március 21-én a KKP bejelentette, hogy a 610-es iroda és annak funkciói a PLAC és a Közbiztonsági Minisztérium alá kerülnek. Úgy tűnik, hogy az irodát átnevezték, és a hivatalos vagy az informális neveire való hivatkozás sem jelenik meg 2019 után.

Idén áprilisban eltakarították Sun Lijun közbiztonsági tisztviselőt, aki a 610-es iroda vezetőjének helyettese volt, valamint Fu Zhenghua igazságügyi minisztert nyugdíjazták. Fu, aki egyidejűleg a minisztérium párttitkárhelyettese is volt, korábban szintén irányította a 610-es irodát.

A 610-es iroda 2019-es év végi értékelése, valamint a hasonló nevű szervezetekre utaló későbbi dokumentumok azonban azt mutatják, hogy az ügynökség vagy annak utódai a szerkezetátalakítást követően még mindig végrehajtják a Fálun Gong elleni üldözést. Úgy tűnik, hogy ezeknek a szervezeteknek felhatalmazása van a különleges jogi hatalomnál fogva arra, hogy ezeket a rendelkezéseket a kormányszekciókon keresztül széleskörűen végrehajtsák – más szóval, ugyanazokkal a hatáskörökkel rendelkeznek, mint amelyeket a 610-es Iroda egykor gyakorolt.

Forrás: https://www.theepochtimes.com/mkt_app/chinas-gestapo-enjoys-incontestable-power-in-persecuting-spiritual-group-internal-document_…