Kultúra

Négy ősi testhelyzet a regeneráló alváshoz

Régen az emberek miközben a taoizmust gyakorolták és fenntartották az egészségüket az egész nap során, az alvás minőségére is odafigyeltek. A korai Song-dinasztia idején egy jól ismert taoista, Chen Bo a regeneráló alvás fontosságát hangsúlyozta. Mivel gyakran aludt néhány napot egyhuzamban, az emberek alvó halhatatlannak hívták, és az alvási rendjét nagyra értékelték.

A következőkben Chen Bo és más korabeliek alvási rendjét mutatjuk be.

Először is, amikor eljön az alvás ideje, le kell nyugtatnod az elmédet. Lefekvés előtt ne végezz olyan tevékenységeket, amelyek elme tevékenységet váltanak ki, mint például egy izgalmas program meghallgatása, elgondolkodtató cikk elolvasása, videók megtekintése, izgatott beszélgetés, konfliktusokban való keveredés vagy erőteljes testmozgás. Alvás előtt elengedhetetlen a pihenés.

A négy ősi alváshelyzet

1. A Xiyi pozíció

Feküdj a bal oldaladra behajlított bal karral. Helyezd a bal tenyered az arc bal oldala alá, és nyújtsd ki a hüvelykujjad és a mutatóujjad, hogy a bal fül a két ujj közé kerüljön. Ez a fül szellőzését szolgálja. Tartsd egyenesen a fejed és a gerinced, a nyelved pedig a szájpadlás tetején. Hajlítsd be a bal lábad, hogy elérje a hasad, és természetesen feküdj az ágyon egyenesen tartott jobb lábadat, a bal lábra helyezve. A jobb tenyered tedd a hasadra.

2. A kedvező pozíció

Feküdj a jobb oldaladra, jobb kézzel az arcod jobb oldala alatt, a bal kezeddel pedig a bal lábadon. Rakd össze mindkét lábfejed. A lábak legyenek behajlítva és az egész test ívelt.

3. A hanyatt fekvő helyzet

Szétvetett kezekkel és a lábakkal, feküdj a hátadon. A fejed kényelmesen helyezd el. Tedd a kezed keresztbe a has alsó részén, hogy természetesen ellazuljon.

4. A Huanyang pozíció

Aludj a hátadon behajlított hüvelykujjakkal, és a maradék négy ujjad tartsd úgy, mint ahogy egy újszülött szorítja ökölbe a kezét. Nyújtsa ki mindkét kezed és lábad semleges helyzetbe. Csukd be a szemed és nézz befelé, a nyelv a szájpadlás tetején van; lazítsd el az elméd.

A Xiyi pozíció a baloldalon fekvést foglalja magában egyenes háttal, míg a kedvező pozíció a jobb oldalon fekvést kissé ívelt testtel. Ezekben a pozíciókban a test tartása olyan, mint egy íj, és ellazítja a hát, a láb izmait és ízületeit. Régen úgy gondolták, hogy ez az alvási mód a legstabilabb és a legkényelmesebb.

Egy kiváló párnával történő alvás megnyugtatja az elmét

A használt párna típusa eredményezhet jó vagy rossz éjszakai alvást. Régen gyakran porcelánpárnákon vagy mungóbab-héj párnákon aludtak. Ritkán aludtak puha pamutpárnákon, ami manapság természetellenesnek tűnik.

Azok az emberek, akik nem alszanak jól, gyakran túlzottan felfelé irányuló belső hőtől szenvednek. A pamutpárnákon történő alvás a fej túlmelegedését okozhatja, és megduzzadhat az agy. A jade, a porcelán, a mungóbab-héj és a tea párnák hűsítik a fejet. Ez segít az embereknek jobban pihenni, megkönnyítve az elalvást.

Egyesek azt gondolhatják, hogy egy porcelán párna túl kemény és kényelmetlen lenne. A mungóbab-héj párnák és a teapárnák puhábbak és kényelmesebbek.

A jó alváshoz tartsa hűvösen a fejét, a lábak lehetnek melegek. Télen a zokni viselése az ágyban a qi energiát a test alsó részébe viszi, ami szintén segíthet a jó alvásban.

Credit: Joseph Wu and edited by Helen

Forrás:

https://www.nspirement.com/2020/10/12/four-ancient-positions-for-restorative-sleep.html?fbclid=IwAR30fgXC0x-X7wOyQkWT8dhP31XPmaV2xhHpX_4T4GOwG6pc2NhJ-bHcneY