Politika,  Történelem

Miért nem léteznek a kommunizmusban szellemi tulajdonjogok?

Ellentétben az Amerikai Egyesült Államokkal, Kínának nagyon kicsi a siker rátája a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatban. Kína valójában arról ismert, hogy minden nagy márkának hamis másolatait készíti, legyen az egy kézi táskának az utánzata, vagy egy okos telefoné. Az amerikai nagyvállalatok ezért minden évben több milliárd dollárt veszítenek a hamisított termékek miatt, amelyeket Kínában állítanak elő, de az egész világon árusítanak.

Amikor a Kínai Kommunista Párt hatalomra lépett, a kollektivizmus gondolatait terjesztették. Ez azt jelenti, hogy a kormánynak joga van arra, hogy mindent a magáénak valljon, amit a polgárai birtokolnak, amennyiben úgy látja, hogy ez a társadalom javát szolgálja. Ennek következtében a jogvédelem Kínában soha sem lett igazán megerősítve egészen addig, amíg az 1980-as években a gazdaság fellendítését szolgáló kapitalista modellt el nem kezdték kutatni.

Manapság Kínában elviekben egy nagyon jó rendszer létezik a jogvédelem terén. Gyakorlatban azonban csak úgy, mint korábban igen gyengének bizonyul.

A szellemi tulajdonjogok lopása jelenleg olyan állapotban van Kínában, amelyben a hiányzó szankciók miatt a Kínai Kormány mondhatni, támogatja ezt a tevékenységet. Fontos lépés lenne a szigorú szankciók bevezetése. Ugyan akkor szükséges a polgárok gondolkodásának átalakítása is. Ezért egy nyilvános diskurzusra lenne szükség a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatban.

Az átlagos kínai állampolgár egyáltalán nem gondol ezekre a jogokra, csak arra figyel, hogy kedvezőbb ajánlatot kapjon. Az a lehetőség, hogy egy csúcsterméket 50 $-ral olcsóbban megszerezhet, olyannyira vonzó, hogy a legtöbben e mellett tennék le a voksukat. Számos bolt tulajdonosa arra törekszik, hogy inkább egy hamisított terméket árusítson olcsóbban, ugyanis ezzel több forgalmat tud generálni, mint ha a márkákra és a minőségre fektetnék a hangsúlyt.

Ezek alapvető kulturális kérdések, melyeket át kell gondolni. A nyugati emberek általánosságban tisztelik a szellemi tulajdonjogokat. Zavarónak találják a jogvédelem alatt álló zenék, filmek vagy termékek árusításával való visszaélést. Kínában ezek olyan dolgok, amik normálisnak minősülnek, és amit mindenki így használ, ill. elfogad. Ez a beállítódás csak is egy folyamat során változtatható meg.

Először is szigorú törvényeket kell hozni, amelyek büntetéseket helyeznek kilátásba a hamis termékek gyártói számára. A mai Kínában nem léteznek ilyen szigorú szabályozások. Az USA jelenleg emiatt kereskedelmi háborút folytat Kínával. Trump elnök nem hajlandó befejezni a kereskedelmi háborút egészen addig, amíg Kína el nem tökéli magát, hogy az Amerikai vállalatok szerzői jogait és oltalmait tiszteletben tartsa.

Másodszor Kínában egy erőteljes civil társadalomnak kell létrejönnie. Amennyiben a civil társadalom erős, akkor a szabad vélemény-nyilvánítás és az egyén megnyilvánulása szintén támogatott értékek lesznek. Ennek következtében az egyéniség kerül előtérbe, nem pedig a kollektivizmus. Így az emberek tudatosabbak lesznek a jogaikkal kapcsolatban, értékelik majd azokat és arra törekszenek, hogy védelmezzék, és fejlesszék ezeket.

Forrás:

https://www.visiontimes.net/warum-geistige…/

Kép: visiontimes.net