Politika

Magas szintű amerikai látogatás Tajvanon – elmélyíti a kommunista Kína elleni szövetséget

Vision Times hír: Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter augusztus 9-én háromnapos látogatásra érkezett Tajvanra, így négy évtized alatt ő a legmagasabb amerikai tisztviselő, aki ellátogatott a szigetre.

A tajvani elnökkel, Tsai Ing-wen-nel tartott megbeszélésen Azar méltatta a COVID-19-es világjárvány helyi kezelését, mondván, hogy ez egy „Tisztelgés Tajvan társadalmának és kultúrájának nyitott, átlátható, demokratikus természete előtt.”

Az autoriter Kínai Kommunista Párt (KKP), amely Tajvant a Kínai Népköztársaság (KNK) szakadár területének tekinti, elítélte Azar látogatását.

Egy órával az Azar-Tsai találkozó előtt a KNK katonai repülőgépei átlépték a Tajvani-szoros középvonalát, amely elválasztja a ROC-t a szárazföldtől, melyeket radaron nyomon követtet, majd „kiűzött” a tajvani légierő.

Tajvan, formálisan Kínai Köztársaság (ROC), nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal vagy bármely más nagyobb országgal, mivel 1971-ben elvesztette a helyét az ENSZ-ben a kínai szárazföldi kommunista rezsim javára.

A sziget helyzete egyre bizonytalanabbá vált a Kínai Népköztársaság gazdasági növekedése következtében, amikor Peking „soft-power” alkalmazásával fokozottabb diplomáciai nyomást gyakorolt ​​Tajvanra, és kiterjedt felforgatási taktikát alkalmazott rajta.

De az elmúlt években az Egyesült Államok új védelmi értékesítésekkel, a Tajpej és Peking közötti kapcsolatokat erősítő jogszabályok elfogadásával, valamint a Tajvan demokráciáját és a KKP rendszer brutalitását szembeállító retorika révén erősítette Tajvan nemzetközi helyzetét és biztonságát.

A Nemzeti Tajvani Egyetemen tartott beszédében Azar miniszter dicsérte Tajvan „kiválósági modelljét” a COVID-19 kezelésében, amely a kínai Wuhan városból indult tavaly decemberben, és globális járványhoz vezetett, miután a KKP kezdetben leplezte a kitörés tényét.

“Tajvan megközelítése a vírus elleni küzdelemben a nyitottság, az átláthatóság és az együttműködés révén éles ellentétben áll azzal az országgal, ahonnan a vírus elindult. A Kínai Kommunista Pártnak esélye volt figyelmeztetni a világot, és együtt dolgozni a világgal a vírus elleni küzdelemben. De úgy döntöttek, hogy nem, és ennek a választásnak a költségei minden nappal egyre magasabbak”- mondta Azar.

Az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok 2019 közepe óta gyorsan romlanak, amikor a KKP visszalépett egy majdnem teljesen kész kereskedelmi megállapodástól, amelynek célja a kínai gazdaság strukturális visszaéléseinek megoldása és a gazdasági versenyfeltételek kiegyenlítése volt azáltal, hogy a Kínai Népköztársaságot a nemzetközi üzleti normák követésére kényszerítette volna.

A COVID-19 járvány tovább rombolta a tengeren túli kapcsolatokat az ellátási láncok megfojtásával, valamint a KKP azon rosszindulatú kísérletével, hogy a világjárványt arra használja, hogy dezinformációkat terjesszen az Egyesült Államokról, és előmozdítsa saját globális befolyással kapcsolatos kampányát. Ezenkívül a párt emberi jogi visszaélései Hszincsiangban és Hongkongban a szabad világ határozott elítélését váltották ki.

2018-ban Ming Chu-cheng, a Nemzeti Tajvani Egyetem politikatudományi professzora azt mondta egy tajvani televíziós csatornának, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti kialakuló „új hidegháborúban” „Tajvan helyzete példátlanul kényelmetlenné vált, de egyben példátlan biztonságot is jelent.”

Miközben a Trump adminisztráció megerősítette kapcsolatait az ROC-val, a KKP egyre több katonai berepülést és navigációt hajtott végre Tajvan közelében vagy környékén. Ez év elején például a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg több nukleáris képességű H-6 bombázót küldött „távolsági” gyakorlatokon Tajvanon túlra, és repülőgép anyahajókat és más hadihajókat irányított egy elkerülő gyakorlat keretében a sziget köré.

Azonban valószínűtlennek tűnik, hogy a KKP olyan helyzetben van, hogy bármilyen tajvani inváziót indítson, mivel Tajvan könnyen védhető a vízi és földi támadásoktól, és mivel Washington egyre inkább elkötelezi magát a tajvani védelem biztosításával kapcsolatban.

Májusban egy nyugállományba vonult kínai tábornok egy hongkongi média interjújában kijelentette, hogy Tajvan Kínával való „újra egyesítésének” kísérlete csak Amerika javát szolgálja, és hogy Kínának a gazdasági fellendülésre kellene összpontosítania, ahelyett, hogy katonai konfliktust folytatna, amelyet valószínűleg el fog veszni.

Változó idők

A Trump-kormányzat különösen hangosan támogatta Tajvant. Donald Trump elnök 2017-ben telefonon hívta fel Tsai Ing-went, ami feldühítette a KKP-t, és elítélést váltott ki néhány megfigyelő részéről, akik abban az időben tartottak a hívás következményeitől.

A korábbi évtizedekkel ellentétben az Egyesült Államok, Tajvan és a szárazföldi Kína közötti dinamika határozott ideológiai fordulatot vett.

Az amerikai Kínával kapcsolatos politikáról szóló 2018 és 2019 októberében elhangzott beszédeiben Mike Pence amerikai alelnök dicsérte Tajvan demokratikus modelljét, mint egy „jobb utat minden kínai számára”.

Idén januárban Tsai-t újból megválasztották egy földcsuszamlás szerű győzelemmel a Pekinget támogató ellenfelével szemben, egy olyan kampányt követően, amelyet nagyban befolyásoltak a hongkongi demokrácia tüntetései. A KKP fellépése a tiltakozási mozgalommal szemben a korábbi brit kolónián sok tajvanit meggyőzött Tsai mellett, annak ellenére, hogy széleskörű elégedetlenség volt a kormányzat gazdasági teljesítményét illetően.

Újraválasztását követően Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere Tajvant „a jók oldalán álló erőnek nevezte”. Tsai úgy reagált egy pekingi diplomáciai tiltakozásra, hogy Tajvan egy Kínai Köztársaságnak nevezett szuverén ország.

További hír, hogy augusztus 10-én az Egyesült Államok kínai nagykövetsége átszerkesztette hivatalos pecsétjét, megváltoztatva a kínai „Peking, Kína” szavakat, egyszerűen „Peking”-re.

Augusztus 12-én Azar miniszter elmondta, hogy tajvani tárgyalásai egy „kétoldalú kereskedelmi megállapodást” érintenek, de nem részletezte tovább. Ugyanezen a napon, Tsai Ing-wen a Hudson Intézet és az Amerikai Fejlesztési Központ online fórumán publikálta, hogy a szabadkereskedelmi paktumról akar tárgyalásokat kezdeni az Egyesült Államokkal.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/17/high-level-us-visit-to-taiwan-deepens-alliance-against-communist-china.html

Credit: Vision Times

Kép: Taiwan President Tsai Ing-wen, right, meets with U.S. Secretary of Health Alex Azar on Aug. 10, 2020, in Taipei, Taiwan. (Image: ROC Presidential office)