Politika

A német sajtóba is bekerült ez a hír: A kínai nagykövetség figyelmeztető levele a magyar politikusnak: Szél lépéseket követel a külügyminisztériumtól

Epoch Times Németország: Szél Bernadett magyar politikus figyelmeztető levelet kapott a magyarországi kínai nagykövetségtől, miszerint nem engedélyezték a békés Fálun Gong mozgalom támogatását. Felszólította a magyar külügyminisztériumot, hogy tegyen lépéseket az ügyben.

Szél Bernadett magyar képviselő a múlt héten levelet kapott a kínai nagykövetségtől. A levél egyfajta „utasítást” tartalmazott arról, hogy Szél mit mondjon és gondoljon a békés Fálun Gong mozgalomról és a kínai keresztények üldözéséről. A képviselő szerint az ilyen leveleket csak politikai tanácsadók küldhetik, előkészítve az üléseket vagy a sajtótájékoztatókat.

Szél júliusban írt alá egy levelet, amelyet 30 ország több mint 600 jelenlegi és volt politikusa támogatott. Felszólítják a kínai rezsimet, hogy vessen véget a Fálun Gong (más néven Fálun Dáfá) elleni gyűlölködésnek. A 21 éves üldözési kampány az egyik „legkeményebb” egy vallási csoport ellen a modern történelemben – mondták. Az akció nem tetszett a kínai nagykövetségnek, ezért írták a figyelmeztető levelet a politikusnak.

„Nagyon szokatlan, hogy a magyarok által választott szuverén parlamenti képviselő levelet kap egy másik ország nagykövetségéről, amelyben megmondják neki … hogyan kell viselkedni és mit kell aláírni, és mit nem kell aláírni.” Ez a lépés súlyos kérdéseket tárt fel, amelyekről Szél Magyarország külügyminiszterével, Szijjártó Péterrel akart beszélni.

A magyar kormány nem reagált a figyelmeztető levélre

Szigorúan véve a parlament szuverenitásának megsértését és a nagykövetségnek a munkájába való beavatkozását akarta kérdéssé tenni. Bár Szél a figyelmeztető levelet a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tette, a magyar kormány nem reagált a kínai nagykövetség viselkedésére.

Nem kapta meg a kívánt reakciót a külügyminisztertől sem, bár „Szijjártó és a kormány folyamatosan a szuverenitásról és a keresztény értékekről beszélnek” – mondta Szél.

A politikus a külügyminiszterrel folytatott szeptember 1-jei megbeszélést követően egy videót tett közzé Facebook-oldalán, amelyben leírta, hogy „vegyes érzelmekkel” jött ki a találkozóról.

A képviselőnő úgy véli, vannak olyan szabályok és elvek, amelyeket nem szabad túllépni, ezért kritizálja a magyar kormány tétlenségét. Célja az volt, hogy a külügyminisztérium hivassa be a kínai nagykövetet, és szólítsa fel, hogy tartsa távol magát Magyarország belügyeitől.

Szél követelése azonban messze túlmutat a belpolitikán: felszólítja a magyar kormányt, hogy támogassa a kínai vallási üldöztetés elleni nyilatkozatot – különös tekintettel a keresztények üldözésére és a keresztek megsemmisítésére.

Szél kritizálja a magyar kormányt: A külföldi gazdasági érdekek fontosabbak, mint a szólásszabadság

Ő és a világ több mint 600 képviselője és politikusa ezen felül felszólította a KKP rezsimet a Fálun Gong üldözésének befejezésére. „A Fálun Gong mozgalomnak több mint 70 millió tagja van, és a Kínai Kommunista Párt versenytársként tekint rá. Mivel a mozgalom támogatói tisztán élnek – például nem isznak alkoholt -, gyakran a szervkereskedelem áldozatai ”- mondta az EP-képviselő.

Szél átadta a kormánynak az ezzel kapcsolatban összegyűjtött összes dokumentumot, és mindenekelőtt az ellenzéki Magyarországi Kereszténydemokrata Néppárt reakciójára vár. A külügyminisztertől nem kapott konkrét választ a követeléseire, ezért azzal vádolja a kormányt, hogy fontosabbnak tartja a „külkereskedelmi érdekeket”, mint „a KKP-től figyelmeztető levelet kapó magyar képviselő szólásszabadságát”.

Forrás: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/mahnbrief-der-chinesischen-botschaft-an-ungarische-politikerin-szel-verlangt-schritte-des-aussenministeriums-a3327578.html

Credit: Szilvia Akbar

Fotó: Wikipedia / Bernadett Szél, CC BY-SA 3.0