Hírek,  Politika

Peking egy lehetséges háború gondolatát terjeszti az Egyesült Államokkal kapcsolatban – plakátok és filmek keltenek komor hangulatot Kínában

Epoch Times hír: A pekingi hatóságok nemrégiben úgynevezett légitámadási plakátokat tettek ki a főváros utcáin, míg a kínai állami média arra szólítja fel a kínai rezsimet, hogy minél több nukleáris rakétáról gondoskodjon, hogy célkeresztbe vegye az Egyesült Államokat. Ezenkívül a kínai központi kormányzat híresztelések szetint megparancsolhatta a televízióállomásainak, hogy háborús témájú filmeket és televíziós programokat játsszanak annak érdekében, hogy Amerika-ellenes érzelmeket keltsenek a kínai népben.

Az Egyesült Államok és Kína közötti feszültség tovább növekszik – a nyers hangnem lassan agresszióba csaphat át. A két országnak számos kérdésben nem egyezik meg a felfogása. Többek között ennél a Dél-kínai-tenger területi vitáiról, a hongkongi tüntetésekről és a Peking által eltusolt koronavírus-járványról van szó. A kínai rezsim most agresszív retorikával fordul a polgáraihoz, és Amerika elleni háborús propagandával veszi körül őket.

Légitámadásokat ábrázoló plakátokat aggatnak fel Pekingben

Az utolsó alkalom óta, amikor Kínában légitámadási plakátokat aggattak fel, majdnem fél évszázad telt el. Az 1960-as évek végén a Kínai Kommunista Párt (KKP) a kulturális forradalom politikai propagandája közepette felforrósította az Amerika-ellenes hangulatot.

Most ismét láttak ilyen plakátokat Pekingben. Munkásokat figyeltek meg, ahogyan plakátokat helyeztek el július 25-én Haidian-ben – Peking főváros egyik kerületében. A kínai fővárosban körülbelül 21,54 millió ember él.

A plakátok arról tartalmaztak információkat, hogy a lakosok hogyan tudják megvédeni magukat a légitámadásoknál – többek között egy útmutatást, hogyan találjanak egy légvédelmi óvóhelyet és hogyan lépjenek be. „A kormány megadta ezt az információt, és mi nagyon idegesek vagyunk” – mondta a Pekingben élő Wu úr a „Radio Free Asia”-nak július 27-én.

A kínai katonaság – a Népi Felszabadító Hadsereg – július 10-én bejelentette a honlapján, hogy egy a kormányhivatal személyzetet küldene, hogy meglátogassa a határ menti területeket őrző katonák családjait.

A Kínai KP normális módon nem avatkozik be a katonák magánéletébe. A szokatlan gesztus arra késztetett néhány kínai megfigyelőt, hogy azon tűnődjenek, hogy a rezsim esetleg katonák mozgósítását tervezi egy veszélyes küldetés céljából.

Az Egyesült Államok és ennek következtében Kína döntése után, hogy konzulátusokat zárjanak be a mindenkori országukban, Hu Xijin, a Global Times állami bulvárlap főszerkesztője üzenetet írt a Weibo-n, amelyben egy a két ország közötti háborúnak csinált propagandát.

Hu a július 26-i hozzászólásban azt írta: Mivel az Egyesült Államok és Kína közötti kapcsolatok megromlottak, Pekingnek „sietnie kellene, hogy elegendő nukleáris rakétát állítson elő. Elegendőt ahhoz, hogy fenyegesse az Egyesült Államokat. Nekünk éjjel-nappal ezen kellene dolgoznunk”.

Du Wenlong, a kínai rezsim világméretű propagandakampányának egyik katonai kommentátora, valamint Song Zhongping, a CCTV állami televízióadó katonai kommentátora, nemrégiben ilyen irányú kijelentést tettek, hogy „nagyon könnyen lehetséges”, hogy az Egyesült Államok és Kína fegyveres konfliktusba kerüljenek a Dél-kínai-tengeren.

Az Egyesült Államok július 13-án formálisan elutasította Peking igényeit a Dél-kínai-tengeren, ahol a rezsim szinte az egész vízi utat igényli.

De vannak olyan országok is, mint például a Fülöp-szigetek, Vietnam, Malajzia, a Brunei Szultánság és Tajvan, amelyek igényeket támasztanak maguk számára a Dél-kínai-tengeren. Az utóbbi években Peking ismételten megpróbálta alátámasztani az igényeit a stratégiai vízi utakra katonai előőrsök építése által mesterséges szigetekre és zátonyokra.

A Peking-barát tajvani Economic Daily napilap július 23-án arról számolt be, hogy a helyi Peking-barát Kuomintang párt vezette agytröszt kielemezte volna, hogy a tajvani szorosban a feszültségek 25 év óta a legmagasabb szintet érték volna el. A jelentés szerint a KKP-nak ott szintén az Egyesült Államok van a célkeresztjében.

A pekingi rezsim Tajvant a területe részeként számítja, ámbár az önállóan igazgatott sziget saját politikai rendszer, katonaság és pénznem fölött rendelkezik. Az amerikai tisztviselők több alkalommal kritizálták Peking agresszív retorikáját. Ezenfelül amerikai katonák kísérték figyelemmel Kína katonai manővereit Tajvan közelében.

A KKP háborús filmeket bemutató televíziós műsorokat rendel

Július 17-én az Epoch Times szerint a kínai központi kormányzat megparancsolta a televízióadóinak, hogy a koreai háborúról, a második kínai-japán háborúról szóló filmeket, és más háborús témájú filmszalagokat és televíziós programokat játsszanak le annak érdekében, hogy Amerika-ellenes érzelmeket szítsanak a kínai népben.

Hogy jobb hatást célozzon meg, állítólag a Kínai Nemzeti Rádió- és TV-adminisztráció mindegyik televízióadót felszólította arra, hogy további rövid, nem a háborúra irányuló műsorokat sugározzon, hogy rávegyék az embereket, hogy bekapcsolják a televíziót.

Július 23-án Peking egy további megbízást adott ki – írja az Epoch Times, amelyikben megparancsolta a televíziós állomásoknak, hogy ne sugározzanak olyan műsorokat, amelyek „sértik a józan emberi észt, önkényesen értelmezik a történelmet, tréfálkoznak vagy túlságosan szórakoztatóak”.

A kínai rezsim számos háborús filmet és televíziós műsort készített az elmúlt években, gyakran erőszakos, eltúlzott színháziassággal. A jelenetek között szerepel például egy párolt zsemle, amely hirtelen egy bombává változik át, kínai katonák, akik csupasz kézzel tépik szét egy japán katona testét, vagy kínai katonák, akik gránátok segítségével lőnek le repülőgépeket, amelyek 762 méterrel repülnek fölöttük, hogy csak néhányat említsünk.

(Az Epoch Times USA anyagával)

Forrás: https://www.epochtimes.de/china/china-politik/peking-propagiert-die-idee-eines-krieges-mit-den-usa-plakate-und-filme-sorgen-fuer-duestere-stimmung-a3303174.html

Fotó: © Kína Fókusz