Hírek

Nem bántam meg: Enes Kanter Freedom, akit kirúgtak az NBA-ből, megfogadja, hogy továbbra is felszólal a kínai kommunista párt (KKP) visszaélései ellen

Enes Kanter Freedom, akit nemrég Nobel-békedíjra jelöltek, és aki újabban csapat nélkül maradt az NBA-ben, a múlt héten egy díjátadó ünnepségen meleg fogadtatásban részesült a Capitol Hill szenátorai részéről a Kínai Kommunista Párt (KKP) emberi jogi visszaélései elleni folyamatos aktivizmusáért.

Ami az NBA-t illeti, „beszélhetünk a társadalmi igazságosságról, az igazságtalanságokról, amelyek a világ bármely táján történnek. De amikor Kínáról van szó, akkor nem szólalhatsz fel” – mondta Freedom a „Committee on Present Danger” nevű érdekvédelmi csoport által rendezett ünnepségen: február 17-én Washingtonban. „Ha megteszed, akkor szembe kell nézned a következményekkel”.

Freedomot a Houston Rockets engedte el nem sokkal a Boston Celtics február 10-i cseréje után. Statisztikailag az NBA egyik legjobban értékelt hátvédcentere volt, és úgy véli, hogy az aktivizmusa a karrierjébe került.

„Szeretném elmondani nektek, srácok, hogy nem bántam meg” – mondta Freedom. „Vannak a pénzen és az üzleten kívül fontosabb dolgok is, mint például az erkölcs, az elvek és az értékek”.

Freedom hozzátette, hogy miután értesült a KKP által elkövetett üldözésekről és az emberi jogi jogsértésekről, ha nem szólalt volna fel ellenük, akkor nem tudna aludni éjszaka.

Enes Kanter 1992. május 20-án született Svájcban, de később családjával együtt visszaköltözött Törökországba. Nevét Enes Kanter Freedomra változtatta, amikor 2021. november 29-én amerikai állampolgárrá vált.

A kosárlabdázó azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az NBA-meccseken olyan kosárlabdacipőt viselt, amelyen különböző alkotások szerepeltek, például „Free China, Free Tibet” és „Stop Organ Harvesting in China” feliratokkal.

A Kínában folyó erőszakos szervkereskedelemmel foglalkozó londoni székhelyű nem kormányzati népbíróság, a China Tribunal 2019-ben megállapította, hogy a KKP emberiesség elleni bűncselekményeket követett el a lelkiismereti foglyok szerveinek erőszakos begyűjtése miatt.

A bíróság megállapította, hogy ezeknek a szerveknek a fő forrása a bebörtönzött Fálun Gong-gyakorlók voltak. A Fálun Gong egy spirituális gyakorlat, amelyet a kínai rezsim több mint két évtizede brutálisan üldöz.

Magát Freedomot a török ​​kormány üldözte, annak ellenére, hogy Törökországot képviselte a nemzetközi kosárlabdaéletben az U16-os versenyektől kezdve a 2011-es válogatottban való szerepléséig.

Nem térhet vissza Törökországba, és nem utazhat a tengerentúlra sem, mivel az Interpol elfogatóparancsot adott ki ellene, mivel nyíltan bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnök emberi jogi visszaéléseit. Apját ugyanezen okból tartóztatták le.

A középiskolában Freedom két európai kosárlabda-franchise-t is visszautasított, majd 2009-ben a kaliforniai Simi Valley-be költözött, hogy a Stoneridge Preparatory Schoolba járjon, és ötcsillagos újonc lett. Elkötelezte magát a Kentucky Egyetem felé, de alkalmatlannak ítélték, mivel fiatal korában a török ​​Fenerbahce profi sportklub fizette.

Ezután jelentkezett a 2011-es NBA-draftra, és a Utah Jazz a harmadik helyen választotta ki, ezt követően öt NBA-csapatnál játszott, mielőtt nemrégiben elengedték.

Emberbaráti munkájához hozzátartozik, hogy ingyenes kosárlabdatáborokat szervez az Egyesült Államokban, 2018 nyarán 16 táborral. 2019-ben ötven tábort biztosított, és 2020-ra további 50 tábort tervezett, de a COVID-19 lezárások miatt ezeket le kellett állítani.

A konferencián elmondta, hogy az egyik ilyen táborban értesült a KKP által elkövetett emberiség elleni bűnökről, amikor egy anya „mindenki szeme láttára” szólította meg.

„Ön emberjogi aktivistának nevezi magát, amikor muszlim testvérei koncentrációs táborban vannak, és minden nap megkínozzák és megerőszakolják őket” – mondta neki a nő.

„Megdöbbentem. Nem tudtam mit mondani” – mondta, hozzátéve, hogy „odafordultam ahhoz a szülőhöz, és megígértem, hogy „visszahívom”. Aznap tehát mindent lemondtam. Visszamentem a szállodámba, és elkezdtem utánajárni, elkezdtem megismerni, mi folyik ott”.

A kosárlabdázó felidézte a Houston Rockets akkori vezérigazgatójának 2019-es tweetjét, amelyben a hongkongi demokráciapárti tüntetőket támogatta. A tweet bejegyzés, bár gyorsan törölték, tűzvihart váltott ki Kínában, az NBA összes kínai szponzora visszalépett az üzletektől, és a verseny internetes közvetítése hónapokig problémákkal küzdött utána.

„[Az] NBA mindenkit el akart hallgattatni” – mondta Freedom. „Kaptam egy hívást az ügynökömtől … Az egész kínai kormány [figyeli] a Twitteredet – ne mondj semmit. A Celtics pedig két hétre elérhetetlenné tette a médiát”.

Freedom elmondta, hogy továbbra is ki fog állni azért, amiben hisz, ahogy azt édesanyja tanította neki fiatal korában, még akkor is, ha emiatt mindent elveszít.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/enes-kanter-freedom-on…