Hírek

Újabb csapás az Alibaba ellen – Hszi Csin-ping kiüti a politikai ellenfeleket

Epoch Times: Jack Ma, az egykori leggazdagabb kínai tavaly ősszel tűnt el a nyilvánosság elől. Internetes cége, az Alibaba Group Holding Ltd. azóta a pekingi szabályozók és kormány szoros ellenőrzése alatt áll. Kína szakértői szerint Hszi Csin-ping elnök meg akarja gyengíteni a Jack Ma mögött álló politikai erőket.

Az elmúlt napokban többször negatív címsorokat olvashattunk az Alibabáról. Március 16-án a Financial Times beszámolt arról, hogy az Alibaba Group Holding mobiltelefon UC böngészőjét eltávolították a kínai alkalmazásboltokból. Ennek hivatalos oka a következő volt: Kétes cégektől származó orvosi termékek reklámjait tartalmazhatták.

Egy cikk megjelent a Wall Street Journal-ban március 15-én. A Kínai Kommunista Pártot (KKP) „sokkolta” az Alibaba médiaszervezetekben való részesedésének nagysága. Attól tart, hogy a vállalat befolyása megkérdőjelezheti a KKP propagandamunkáját. Ezért nyomást gyakorol az Alibabára, hogy adja el a Hong Kong-i „South China Morning Post” -ot, és csökkentse a Sina Weibo részvényeit.

Az újság már március 11-én belső üzenetet tartalmazó jelentést tett közzé. A bennfentes szerint a KKP monopólium vádak miatt körülbelül 10 milliárd dolláros „rekord bírságot” szabhat ki az Alibabára.

Hszi Csin-ping: „A médiának fel kell tüntetnie a párt vezetéknevét”

Hszi már 2016-ban hangsúlyozta: „A médiának viselnie kell a párt vezetéknevét.” Kína államfője akkor is felismerte, hogy neki és a pártnak meg kell őriznie a média irányítását. Jack Ma azonban már jó ideje pártellenes üzleteket vezet. 8 milliárd dollárnyi médiavagyonnal rendelkezik.

Az Alibaba médiabirodalma televíziót, újságokat, weboldalakat, közösségi médiát, filmeket és reklámokat tartalmaz. A csoport olyan hatalmas állami médiákkal működtet közös vállalkozásokat, mint a „Xinhua” médiaügynökség, vagy a helyi újságcsoportokkal.

2015-ben Jack Ma 200 millió dollárt költött a hongkongi „South China Morning Post” angol nyelvű újság részvényeinek 100 százalékának megszerzésére.

Az Alibaba a kínai üzleti hírek 37% -ával rendelkezik, amely az egyik legbefolyásosabb szárazföldi hírszervezet. A társaság a Weibo részvények körülbelül 30% -ával rendelkezik, amelyek piaci értéke meghaladja a 3,5 milliárd dollárt. Az Alibaba Group Holding Ltd. -nek 6,7% -os részesedése van a kínai fiatalok körében népszerű Bilibili videomegosztó weboldalban, amelynek piaci értéke közel 2,6 milliárd dollár; A Mango Super Media-l 5% -a, piaci értéke körülbelül 800 millió dollár; A Focus Media 5,3% -a, piaci értéke közel 1,2 milliárd dollár.

Hszi Csin-ping úgy látja, hogy Jack Ma médiaforrásai fenyegetik hatalmát. Az államapparátus elemzői szerint attól tart, hogy az Alibaba a hírekbe és a közösségi médiába történő befektetéseit felhasználhatja az üzleti tevékenységét hátrányosan érintő kormányzati döntések befolyásolására.

Hszi megpróbálja szétzúzni Alibaba médiaiparát, hogy kiküszöbölje politikai ellenfeleit Jack Ma mögött.

Piros szabályozás a politikai ellenfelek ellen?

Egy pekingi közgazdász az Amerika Hangjának elmondta, hogy a KKP és a technológiai óriás közötti csata nem más, mint a részvényesek közötti párharc.

A Wall Street Journal február 16-án publikált egy cikket, amely feltárta Alibaba és a Csiang Cö-min család Boyu Capital-jának kapcsolatát. Csiang a Hszi Cain-ping előtti államfő és Hszi politikai ellenfele.

A „Wall Street Journal” elemezte a Jack Ma által alapított FinTech platform, az Ant Group felfüggesztésének okait, mielőtt tavaly novemberben a tőzsdén bejegyezték volna. A vállalat mögött gyanús befektetők lehetnek Alvin Jiang, a volt KKP vezető unokája és Li Botan, Jia Qinglin veje, a KKP Politikai Iroda Állandó Bizottságának volt tagja.

Az úgynevezett „Hercegpárt” tagjai Hszi Csin-ping potenciális politikai ellenségei. Ezért Hszi el akarja folytani ezeknek a politikai ellenfeleknek a pénzügyi ereit.

(Az Epoch Times / DaJiYuan / syp kínai kiadásának anyagával)

Kép (NTD TV screenshot)

Forrás:

https://www.epochtimes.de/china/china-wirtschaft/weiterer-schlag-gegen-alibaba-xi-jinping-schaltet-politische-gegner-aus…