Hírek

Kínai videó: ujgur menyasszonyokat keresnek han férfiak számára – az etnikai vegyes házasságok támogatása nem új politika Peking részéről

Egy videohirdetés, amely 100 ujgur nőt keres „sürgős” házasságra han kínaiakkal, vihart váltott ki az interneten, a jogvédők pedig azzal vádolták meg Pekinget, hogy megpróbálja fajilag elkínaiasítani a közösséget. A hirdetés kezdetben a TikTok kínai változatán, a Douyinon jelent meg, később azonban a külföldön élő ujgurok óriási online ellenzése után törölték.

Házassági kampány

A videóban az elbeszélő hallható, aki köszönetet mond a kormánynak és a KKP-nak „e szép élet” létrehozásáért. Darren Byler kínai szakértő úgy véli, hogy a házassági kampány faji alapú nemi hatalmi dinamikát mutat. Rámutat, hogy az ujgur nők és han férfiaknak vegyes házasságai elsődleges fontosságúnak bizonyultak Xinjiang tisztviselői számára. Annak ellenére, hogy az ilyen házasságkötések csökkentik az etnikai különbségeket, az ujgurokat olyan kapcsolatokba vonják, amelyeket a han férfiak uralnak.

Hu Xijin, a Global Times főszerkesztője a Twitteren kijelentette, hogy a 100 ujgur nő házassági hirdetésének „hamisnak kell lennie”, és azt állította, hogy célzott propaganda volt nyugat gyűlöletének felkeltésére Kína iránt. Az etnikai vegyes házasságok támogatása nem új politika Pekingtől. 2010-ben a kínai kormány hasonló intézkedéseket jelentett be Tibetben. Az ilyen politika a Tsinghua Egyetemen a 2000-es évek elején kidolgozott „etnikai kötelező elméleten” alapul. Az elmélet alapvetően a vegyes házasságot, az együttlakást és a vegyes etnikumú iskolát támogatja, mint az egységes kínai identitás megteremtésének eszközét.

Januárban egy xinjiangi tisztviselő a vallási szélsőségesség jelenségét vádolta az ujgurok és hanok mögötti egység hiánya miatt, miközben megjegyezte, hogy Xinjiang rendelkezett a legalacsonyabb aránnyal az etnikumok közötti házasságokat illetően a különböző kisebbségek között. A tisztviselő azzal érvelt, hogy az ujgur-han házasságok ilyen alacsony aránya a vallási szélsőségesség terjedésének volt köszönhető. Még 2014-ben a Xinjiangban levő Cherchen megye programot hirdetett „Ösztönző intézkedések az ujgur-kínai vegyes házasságok előmozdítására” néven, amely évi 10.000 jüan (1450 USD) pénzjutalmat ítélt oda a vegyes házaspároknak öt éven keresztül. A párok, az utódaik és a szüleik szintén kedvezményes bánásmódban részesültek, mind a lakhatás, az oktatás, a foglalkoztatás, és további területekkel kapcsolatban.

„A vegyes házasságok támogatása részünkről a pozitív energia előmozdítása… Csak azáltal, hogy elősegítjük egy olyan társadalmi struktúra és közösségi környezet kialakítását, amelyben az összes etnikai csoport egymásba ágyazódik… lendíthetjük fel az összes etnikai csoport nagy egységét, etnikai összeolvadását és fejlődését Xinjiangban, és végre megvalósíthatjuk kínai álmunkat a kínai nemzet nagy megújulásáról” – mondta Zhu Xin, Cherchen megye KKP-titkára az ösztönző intézkedések bevezetése közben – írja a VOA News (https://www.google.com/url…)

A népirtás vádja

A Trump-adminisztráció nyilvánvalóan azt vizsgálja, hogy az ujgur kisebbségek Peking általi üldözése népirtásnak minősül-e. A Nemzetbiztonsági Tanács, a Külügyminisztérium és a Belbiztonsági Minisztérium komolyan értékeli a besorolást, és azon vitatkozik, hogy továbblépjen-e vagy sem, mivel a döntés jelentős hatással lesz Kína és az Egyesült Államok kapcsolataira. John Ullyot, az NSC szóvivője azzal érvelt, hogy a KKP követte el egy etnikai kisebbség legnagyobb bebörtönzését a második világháború óta.

Ha a közigazgatás úgy dönt, hogy nem használja a népirtás kifejezést a KKP ujgurok elleni bűncselekményeinek leírására, akkor az üldözést „etnikai tisztogatásnak” vagy „emberiség elleni bűncselekménynek” minősítheti. Júliusban a kormány feketelistára tett egy kínai vállalatot, a Xinjiang Production and Construction Corps-t (XPCC), amiért részt vett a xinjiangi kisebbségek elleni emberi jogi visszaélésekben.

Forrás:

https://www.nspirement.com/2020/09/04/chinese-video-inviting-uyghur-brides-for-han-men.html

Kép: Omar A

https://www.flickr.com/photos/oansari…

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0…

https://www.flickr.com/photos/oansari…