Hírek,  Kiemelt

A Kínai Kommunista Párt (KKP) tagjainak vallási meggyőződését szigorúan ellenőrzik

Bitterwinter: „A hatóságok Kína-szerte szigorú intézkedéseket fogadtak el, megtiltva a párt tagjainak, hogy bármilyen kapcsolatban álljanak a vallással és a hagyományos kínai spirituális gyakorlatokkal.

Tavaly májusban Anshan prefektúra-szintű városban, Liaoning északkeleti tartományában a KKP-tagok egy „tíz tiltás a vallási meggyőződés ellen” elnevezésű dokumentumot kaptak kézhez. Ezek nemcsak a vallási hitek megtartását tiltják meg a párt tagjainak, hanem szigorú iránymutatásokat adnak a mindennapi életükre is. Például tilos nekik vallási szimbólumokkal ellátott bármilyen dolgot viselni vagy ilyennel rendelkezni otthon és a munkahelyen egyaránt, továbbá tilos nekik istentiszteleti helyekre belépni (nem munkavégzési célokból), még munkával kapcsolatos utazásaik és ünnepek ideje alatt sem, vagy akár történelmi, akár festői helyszínek meglátogatásakor sem léphetik át ezeket a szabályokat. A vallásos személyzettel való engedélynélküli találkozók szintén tiltottak. A vallásos KKP-tagok üldözése országszerte fokozódott, miután a párt a hit gyakorlására irányuló tilalmakat foglalt bele a Kínai Kommunista Párt 2018. augusztusában újonnan felülvizsgált fegyelmi szabályzatába. „Ezek a szigorú szabályozások megkövetelik a KKP-tagoktól, hogy világosan szakítsanak a vallásokkal, és tartsák tisztán az ideológiákat” – magyarázta egy kormány-bennfentes.

A tibeti autonóm régió párttagjaira vonatkozó korlátozások még szigorúbbak. A régió harmadik legnagyobb városa, Chamdo Szervezési osztálya (a KKP emberi erőforrás részlege) tavaly májusban szintén „tizenhat korlátozást” adott ki. Ezek szerint a párttagokat eltiltják a vallásos meggyőződésük megtartásától és a vallási tevékenységekben való részvételtől. Eltiltják őket attól is, hogy „magánbeszélgetéseket folytassanak és szándékosan terjesszék személyes véleményüket” az etnikai és vallási politikákról és a kapcsolódó kérdésekről. A vallással kapcsolatos „érzékeny megjegyzések” megosztása a közösségi médiában szintén nem engedélyezett.

Párttagok továbbá „nem mondhatnak le fogadalommal a szerencsejátékról, dohányzásról, ivásról, ölésről, és hús- és halevésről az istenek vagy Buddha nevében”. Meg fogják büntetni őket akkor is, ha a kormány azon terveivel szemben ellenvetésük lenne, hogy a szentséges buddhista hegyeken, tavaknál és más területeken középületeket építsenek fel. A KKP az ilyen cselekedeteket úgy határozza meg, mint „a vallás felhasználása ürügyként, hogy beavatkozzon a közérdekű társadalmi vállalkozásokba”.

A KKP-tagok szintén kötelesek beszámolni a kormánynak minden külföldön élő klérus-tag rokonról, akinek pénzt küldenek.

Ezeket a korlátozásokat széles körben alkalmazzák, hogy megbüntessék a KKP-tagokat vagy a családtagjaikat a vallásuk megtartásáért és a hitük gyakorlásáért. Még olyasmiért is, ami már akár évekkel ezelőtt történt.Tavaly októberben Liaoning egyik falujában egy párttagot többször megbüntettek a hite miatt. A falu adminisztrációját végző városi kormányzat tisztviselői nemcsak azt követelték tőle, hogy írjon egy önkritikai nyilatkozatot és tépje le a vallásos képeket az otthonában, hanem azzal is fenyegették, hogy bezárják az államilag működtetett egyházat, amelyhez tartozik. Megszerezték a faluban élő hívő emberek listáját is, és vallásos szimbólumokat távolítottak el az otthonaikból.

Ugyanabban a hónapban egy Shandong keleti tartományában, Liaocheng városából származó KKP-tagot a négy évvel azelőtti fengshui tevékenysége miatt jelentettek be a hatóságoknak. A pártbizottság a munkahelyén kivizsgálta az ügyet majd lefokozta őt. Egy liaochengi párttag elpanaszolta a Bitter Winternek, hogy a helyzet drámaian megváltozott: A fengshui-gyakorlatok azelőtt sohasem vonták magukra a kormány figyelmét, ám az üldözésük most „egy elvi kérdés”. „Mostantól minden alkalmi megjegyzés vagy cselekmény büntethető ezzel kapcsolatban” – tette hozzá a férfi.

Egy Henan központi tartományában, Kaifeng városból származó KKP-tag szerint tavaly szeptemberben a falu hat tisztviselőjétől megkövetelték, hogy önkritikai nyilatkozatokat írjanak, mivel felfedezték, hogy pénzt adományoztak egy templom építésére. Egy másik párttagnak hasonló nyilatkozatot kellett írnia, mert a fia buddhista és buddhista zászlókkal rendelkezik az otthonában.

Kép: Az Anhui keleti tartományában lévő Huaibei Fővárosi Kísérleti Általános Iskola tanárai olyan kötelező nyilatkozatokat írtak alá, amelyekben megígérték, hogy lemondanak vallási meggyőződésükről.

Szerző/Credit: Hu Ke

Forrás: https://bitterwinter.org/control-over-ccp-members-religious-beliefs-intensifies/