Kultúra

Lü Dongbing tíz próbája és a sárga köles álom

Lü Dongbing a ‘Nyolc Halhatatlan’ egyike, vagyis az istenségek legismertebb csoportjának egyik tagja. Gyakran úgy tekintenek rá, mint a néphagyomány mitikus alakjára, azonban Lü valóban létező személy volt a történelemben.

Lü Kr. u. 798-ban született a Tang-dinasztiában. Gyerekkora óta szeretett olvasni és sokszor bizonyította kiemelkedő emlékezőtehetségét. Tizenévesen szabadon tudott idézni cikkében a kolosszális mennyiségű könyvből, amelyeket olvasott. Habár sokan úgy tekintettek rá, mint egy lehetséges magas rangú kormányzati hivatalnok-jelöltre, Lü kétszer elbukott a közszolgálati vizsgán, amit Chang’anban, a Tang-dinasztia fővárosában tartottak az udvarnál.

A taoista történetek szerint Lünek sikerült túljutnia tíz próbán, azt megelőzően, hogy egy taoista mester magával vitte tanítványnak, és aztán a művelés igaz útját tanulta.

A tíz próbának a leírása az alábbiakban olvasható.

1. Amikor Lü az egyik hosszú utazásából hazatért, megtudta, hogy szeretett családtagjai haldoklanak. Szomorúság és lelkiismeret-furdalás nélkül készült a temetésükre, aztán hirtelen mindannyian visszajöttek az életbe.

2. A piacon az egyik vevő az áruért kikiáltott összeg felét adta Lünek, de Lü nem lett mérges, hanem hagyta elmenni.

3. A kínai újév reggelén akadt egy koldus, aki Lü adakozását követően még többre tartott igényt és ezt szitkozódással igyekezett elérni. Lü egy mosollyal válaszolt.

4. Pásztorként Lü felajánlotta magát egy éhes tigrisnek, hogy megvédje a juhokat, amelyeket terelt. A tigris elment, anélkül hogy hozzáért volna Lühöz.

5. Lü többször visszautasított egy gyönyörű hölgyet, akit kedvességből elszállásolt egy este a kis hegyi kunyhóban.

6. Nem sokkal azután, hogy betörés áldozatává vált, és elvesztette minden értéktárgyát, Lü talált néhány aranyat a földön, de nem nyúlt hozzá, úgy mintha nem is látott volna semmit.

7. Abban a pillanatban, ahogy Lü rájött, hogy a bronz edények, amelyeket a piacon vásárolt, ténylegesen aranyból készültek, visszavitte azokat az eladónak.

8. Egy őrült kinézetű taoista megígérte, hogy az, aki beveszi a gyógyszerét, azonnal meg fog halni, viszont el lesz rendelve, hogy a reinkarnáció után elérje a Taót. Senki más, csakis Lü sétált fel hozzá és bevett a gyógyszerből. Lü nem halt meg.

9. Mikor Lü hajótörést szenvedett egy komoly vihar eredményeként a folyón, nem érdekelte egyáltalán, hogy él-e vagy hal.

10. Mikor szellemek és szörnyek tűntek fel a szobában, ahol Lü meditált, nyugodt maradt. Az ördögök azt állították, hogy Lü nekik köszönhette az életét az előző életében, és azzal fenyegették, hogy megölik. „Akkor legyen úgy, ha igaz” – válaszolt Lü nyugodtan. Az ördögök hirtelen mind szétszóródtak, miközben a taoista mester megjelent és bejelentette: „Most már készen állsz az útra.” Lü végül elérte a művelése végét.

Sok néphagyomány vagy legendás történet szól Lüről. Sokan úgy ismerték, mint a „Sárga köles álom” című történet főszereplőjét.

A történet arról szól, hogy egy képzett és ambiciózus úriember elaludt egy párnán, amit egy taoista kínált neki egy fogadóban, amíg a taoista főzött egy kis sárga kölest neki. Miután felébredt, az úriember letette a köztisztviselői vizsgát és a kiváló fokozata alapján kormányzati tisztviselőnek nevezték ki.

Később miniszterelnökké vált, és boldogan élt gyönyörű feleségével és két gyermekével a palotájában. Azonban nemsokára hamisan megvádolta néhány irigy miniszter, és kiesett a császár kegyéből. Száműzték, míg nem a felesége elhagyta és a gyermekei meghaltak. Az erős hóviharban egyedül volt a halál küszöbén… Aztán felébredt, és a fogadóban találta magát még mindig, a sárga köles pedig még nem főtt meg. A mosolygó taoistát látva azonnal megértette, hogy az élet semmi más, csak egy álom, és a taoista műveléshez fordult. Sok különböző változata volt a történetnek, amelyekben Lüt néha úgy írták le, mint az úriembert, máskor pedig mint a taoistát. A történet megmutatja az emberi élet mulandó természetét, a hírnév, a dicsőség, a szegénység és a tehetetlenség szüntelen változását.

* * *

Forrás:

Történetek az ősi Kínából

Kép: Lü Dongbing tíz próbája és a sárga köles álom (Zona Yeh)