Hírek

A „vidék újraélesztési” reformja közel 5000 embert tesz hajléktalanná Kínában

Zhejiang tartományban 33 falu lakosait telepítették át kényszerrel egy „korszerűsítési terv” miatt. A jogaikat védelmező lakosokat letartóztatták. Néhányan meghaltak.

Amikor a KKP keményvonalasát, Zheng Yanxiongot nemrégiben kinevezték a Nemzetbiztonság-védelmi Iroda főnökévé, a figyelem újra a Wukan faluban lezajlott tiltakozásokra terelődött, amelyek az ő hivatali ideje alatt történtek, amikor a pártbizottság titkára volt Guangdong tartomány Shanwei városában. 2011-ben a falu lakosai tüntetéseket szerveztek, hogy tiltakozzanak a földjük illegális kisajátítása ellen, de erőszakosan elnyomták őket. Azoknak az embereknek a hasonló elnémítása, akik a jogaikat védelmezik, sajnálatos módon gyakran fordul elő Kínában.

Elrendelték az egész falu áttelepítését

Tavaly februárban, válaszul egy felhívásra, hogy újraélesszék a vidéki Kínát „egy jómódú társadalom felépítésével egy korszerűsített szocialista országban”, amelyet a KKP 19. Nemzeti Kongresszusán terjesztettek elő, Quzhou-ban, egy a Zhejiang keleti tartományában fekvő prefektúra szintű városban, a Longyou megyei kormány egy tervet terjesztett elő a „Shiyuan kísérleti zóna” létrehozására. A korszerűsítésre kiválasztott 33 falu egyikéről elnevezett terv mögött az az ötlet volt, hogy rombolják le mind a 4.800 lakos otthonát, és építsenek újakat helyettük. Ezután az áttelepített emberek visszatérnének az új otthonaikba.

Szinte mind a 1600 háztartás a falvakban rendelkezik birtoktulajdonjogokkal, ami azt jelenti, hogy a házaikat törvényesen építették és a törvény védi őket. A folyóparton fekvő és hegyekkel körülvett falvakban sok ház jó minőségű és magas értékű volt, mivel a környék lakosai meglehetősen jómódúak.

Amikor a kormány tervei végrehajtásra kerültek, elrendelték, hogy a falusiakat együttesen telepítsék át. A kormány javasolt egy kompenzációs rendszert minden egyes ház számára: ha egy lebontott ingatlan értéke meghaladja az új ház költségét, a különbséget ki fogják fizetni a tulajdonosnak. Ha azonban egy új ház drágább, mint az eredeti, a tulajdonosnak kell kompenzálnia az államot a többletköltségekért. Ezen felül legalább három évig tart az új otthonok építése. Addig a lakosoknak lakásokat kell bérelniük vagy a rokonaiknál maradniuk.

A falusiakat zaklatták és megfélemlítették

Elégedetlen lévén a tisztességtelen feltételekkel és bizonytalan a jövőjével kapcsolatban, sok falusi elutasította az áttelepítési megállapodás aláírását. Válaszul a helyi önkormányzat 74 kormányzati egységből több mint 1000 tisztviselőt mozgósított az ideológiai munkát illetően, hogy megváltoztassák a falusiak szándékait, minden nap zaklatva őket otthon március és október között. Több lakos arról számolt be, hogy reggel két vagy három óráig tartották ébren őket, amíg nem írták alá a megállapodásokat.

Egy falusi házát lerombolják.

„Annyira féltem ezeknek a tisztviselőknek a hangos kopogtatásától az ajtón, hogy az egész testem remegett” – emlékezett vissza egy 70 év feletti nő. „A napi látogatásaik olyan nyugtalanná tettek, hogy nem tudtam aludni. A férjem egészsége emiatt megromlott.”

Az helyi kormányzat nyomást gyakorolt ​​a lakosok másutt dolgozó vagy tanuló gyermekeire is, hogy térjenek haza és győzzék meg a szüleiket az áttelepítésről.

Némelyeket még azzal is megfenyegették, hogy elbocsátják őket a munkából vagy az iskolából, ha a dokumentumokat nem írnák alá. Azokat, akik elutasították, további nyomás alá helyezték.

Megkísérelvén megszervezni a falut, hogy folytassák a jogaik megvédését, a WeChat-en, egy kínai üzenetküldő és közösségi média platformon, a csoportjukban egy lakos arra ösztönözte a szomszédjait, hogy ne írják alá a megállapodásokat. Hamarosan letartóztatták „nyugtalanság szítása” és „pletykák gyártása” miatt. A férfit csak akkor engedték szabadon, miután aláírt egy áttelepítési megállapodást. Egy másik falusit azért vitték be egy rendőrőrszobára, mert információt tett fel a kínai földhasználati törvényekről.

Az egyik faluban egy olyan transzparenst tettek fel melyen ez állt: „Határozottan győzzétek le a felbujtókat és pletykafészkeket”, hogy ezzel megfélemlítsék a falu lakóit.

Egy lakos azt mondta a Bitter Winternek, hogy bárkit, aki nem értett egyet az áttelepítéssel vagy az otthonáért való kompenzációval, megfenyegettek, hogy letartóztatják, mert gumibotokkal és lőfegyverekkel felszerelt rendőröket küldtek hozzájuk, hogy megfélemlítsék őket. „Ki ne félne tőlük? Semmit sem tehetünk ez ellen” – panaszkodott a nő.

Halálba kergetve

A folyamatos megfélemlítések és fenyegetések ellenére néhány lakos még mindig megtagadta az áttelepülést, de a házukat erőszakkal lebontották.

„Hogy kényszerítsen bennünket az áttelepítési megállapodások aláírására, a kormány nemcsak a víz- és villamosenergia-ellátást szakította meg, hanem azzal fenyegetőzött, hogy velünk együtt pusztítja el az otthonainkat” – mondta el egy falusi.

Hozzátette, hogy néhány falusi lakos a kormány megfélemlítései által okozott stressz miatt halt meg. Egy idős férfi december 22-én hirtelen szívroham következtében halt meg. A 71 éves Yan úr március 17-én halt meg, miután szemtanúja volt egy bádogfészer lerombolásának, amit ruhamosásra használt. Két nappal később a felesége kénytelen volt aláírni egy nyilatkozatot, amely szerint a férje halálának semmi köze sincs a kormány intézkedéseihez.

A falusiak házait romokká alakították át

A 67 éves Ding asszony öngyilkos lett, egy kútba ugorva, miután a házát lebontották. A szomszédja azt mondta a Bitter Winternek, hogy a nő arra kérte a tisztviselőket, hogy ne pusztítsák el otthonát a halála előtt.

Forrás: https://bitterwinter.org/rural-revitalization-reform-renders-nearly-5000-homeless/

szerző/credit: Lin Yijiang