Hírek

Kínai hackerek megcélozták a Moderna koronavírus vakcinával kapcsolatos kutatásait

Vision Times: A kínai kormányhoz köthető hackerek megkíséreltek adatokhoz hozzáférni az amerikai Moderna koronavírus elleni vakcina fejlesztő cégnél. A Moderna január óta dolgozik a vírus elleni oltáson. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya nagyon bízik a Modernában, hogy hamarosan előállnak egy életképes vakcinával.

A Moderna elleni támadás

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma két kínai állampolgárt vádolt Amerikában kémtevékenységért. A célpontok közül három a COVID-19 kutatásában résztvevő vállalat volt. A vád szerint a kínai hackerek felderítést végeztek egy Massachusetts-i biotechnológiai cég számítógépes hálózatán. A felderítő tevékenységek olyan kérdésekre irányultak, mint például hálózati belépés a fontos fiókok felkutatására, a nyilvános webhelyek sérülékenységének felmérése stb. A biztonsági ügynökségek nem hozták nyilvánosságra a kínai hackerek által érintett társaságok nevét.

Később a Moderna megerősítette, hogy az FBI értesítette őket, így tudtak a hacker csoport által jelentett fenyegetésről. A cég továbbra is éberen figyel a potenciális kiberbiztonsági fenyegetésekre, külön erre felállított csapattal, külsős szakértőkkel és hatóságokkal való szoros együttműködéssel – mondta el a cég szóvivője, Ray Jordan a Reuters riporterének válaszolva. Az Egyesült Államok kormánya támogatja a Modrenát és közel 500 millió dollárt költött rá. A vállalat közel 30.000 önkéntesen végzett klinikai teszteket az elmúlt hónapban.

Kína cáfolta a hackelésről szóló vádakat, és azt állítja, hogy a COVID-19 –el kapcsolatos kutatások terén ő játsza a vezető szerepet a világon. Wang Wenbin, a külügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy Kínának nem kell „lopnia ahhoz, hogy elérje ezt a vezető pozíciót”. Májusban az FBI és a Belbiztonsági Minisztérium felfedezett egy kínai hackerek által létrehozott hálózatot, amelynek feladata az amerikai COVID-19 kutatás ellopása volt. Christopher Krebs, a Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Biztonsági Ügynökség igazgatója figyelmeztetett, hogy tekintve Kína eddigi helytelen viselkedését a kibertérben, nem lenne meglepő, hogy illegálisan megkíséreltek hozzáférni az USA kutatásaihoz.

Vakcina fejlesztés

A Moderna mellett számos más vállalat is a COVID-19 elleni oltások vizsgálatának különböző fázisaiban van. Közülük vezető szerepet játszik az Oxfordi Egyetem vakcinája. Egy több mint 1000 embert érintő vizsgálat azt mutatta, hogy a vakcinával oltott személyek T-sejteket és antitesteket fejlesztettek ki a vírus elleni küzdelemhez.

Az Egyesült Királyság kormánya 100 millió dózist rendelt még a vizsgálati eredmények befejeződése előtt, ami azt jelzi, hogy az oltások valószínűleg hamarosan biztonságosak és nyilvános használatra alkalmasak lesznek. A betegekben nem figyeltek meg veszélyes mellékhatásokat. Tíz résztvevőből hatnál fejfájást okozott, míg körülbelül 17 százalékuk lázas lett, ami elfogadhatónak tűnik tekintve, hogy a vakcina hozzájárulhat a COVID-19 által jelentett életveszély leküzdéséhez.

Az oroszországi Gamaleya Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont végezte el a vakcina vizsgálati alanyok végső ellenőrzését, és az eredmények azt mutatják, hogy a betegek immunválaszt produkáltak, miközben nem jelentkeztek mellékhatások. Az orosz kormány szeptembertől tervezi az oltás sorozatgyártását. Az orvosok és a tanárok elsőként részesülhetnek belőle. A Pfizer megkezdte 30 000 résztvevővel a vakcina vizsgálatát. A társaság úgy véli, hogy az egyszeri oltás nem lesz elegendő a vírus kezeléséhez.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/09/chinese-hackers-targeting-moderna-coronavirus-vaccine-research.html

Kép: https://pixabay.com/illustrations/hacker-cyber-crime-security-1952027/

https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en