Hírek,  Politika

Peking befolyást gyakorol Brüsszelre a médián keresztül: médiaközpont az EU szívében

Epoch Times: Alig néhány nappal az EU – Kína csúcstalálkozó előtt vált ismertté, hogy Peking a média általi befolyását szándékozik kibővíteni Európában – mégpedig egy médiaközponttal közvetlenül Európa szívében, egyenesen Brüsszelben. A kutatók aggodalommal figyelik ezt a lépést. A Kínai Kommunista Párt ezzel akarja központosítani a hírek és a közvélemény feletti ellenőrzést és megpróbálni, hogy befolyásolja az EU-t mondhatni Brüsszel „hátsó udvarában”.

A „China Media Group” egy európai iroda megnyitását fontolgatja Brüsszelben – írja a „Politico”, és olyan forrásokra hivatkozik, amelyek jól ismerik a vállalatot.

Az iroda neve „Kína Hangja” lesz, és fedőszervezetként szolgál majd a „China Global Television News” (CGTN) állami televízió és a „China Radio International” számára. Mindazonáltal már két évvel ezelőtt megalapították.

A KKP ellenőrizni akarja a híreket és a közvéleményt Európában

Az állami műsorszolgáltatók egységesítése felé tett lépés a hatalom és az erőforrások központosítását szolgálja David Bandurski, a „China Media Project” független kutatócsoport társelnöke szerint.

Ez Hszi Csin-ping pártfőnök egyik tervének a része, hogy „biztosítsa, hogy a párt szempontjából Kína képes legyen központosítani a hírek és a közvélemény feletti ellenőrzést” – idézte a „Politico” Bandurskit.

A kutatócsoport úgy véli, hogy Peking „a saját hátsó udvarában jobban alááshatja” az Európai Uniót. A brüsszeli főhadiszállás mögött álló stratégia – a „China Media Project” szerint – azt a kísérletet támogathatná, hogy „befolyásolja a Kínáról szóló vitát Európában”.

Ez nem az első alkalom, hogy a „China Media Group” megpróbál letelepedni Európában. Két évvel ezelőtt a „CGTN” egy európai központot nyitott meg Londonban. A kísérlet azonban nem tartott sokáig, mert a kínai állami műsorszolgáltató ismételten megszegte a brit műsorszolgáltatási szabályokat.

Erre fel Nagy-Britannia több vizsgálatot indított el júliusban, mivel a műsorszolgáltatóval szembeni panaszok gyarapodtak. A panaszok tárgya a Kínai Kommunista Párt (KKP) általi ellenőrzés volt. A társaságot szankciók fenyegetik Peter Humphrey brit újságíró kikényszerített vallomásának közvetítése és a hongkongi demokráciapárti tiltakozásokról szóló ismételt, elfogult tudósítás miatt – írja a „Politico”.

A kínai médiacsoport előnyomulása, hogy növelje a befolyását Brüsszelben, különösen kényes időpontban jön Brüsszel számára.

Május végén Josep Borrell, az EU külügyi képviselője „erőteljesebb stratégiát” követelt a Kínai Kommunista Párt ellen. Előtte Borrell arról biztosított, hogy az EU nem engedne még egyszer a kínai cenzúrának. Ennél az EU egy levelére utalt, amelyet csak azután tettek közzé a „China Daily” kínai állami médiumban, miután „eltávolították a koronavírus eredetére és terjedésére utaló mondat egy részét”.

A Brüsszelbe való költözés lehetővé teszi a viták befolyásolását

A Brüsszelbe való költözés megerősítené a kínai média jelenlétét az EU fővárosában, és lehetővé tenné a médiavállalatnak, hogy befolyásoljon bizonyos vitákat.

Egy „CGTN” alkalmazott szerint a tévéadója még nem fogja követni a „China Media Group”-ot Brüsszelbe. Ha a tévéadó végre eljutna az EU fővárosába, akkor ez lenne az egyetlen nem belga tévécsatorna, amelynek központja Brüsszelben van. A „Deutsche Welle” székhelye Bonnban található, az amerikai műsorszolgáltatók, mint például a „CNN” és az „NBC”, Londonból működnek Európában.

A Brüsszel felé való további lépés a kínai kormány azon nyomásának a része lenne, hogy rávegye a csoport médiáit, „hogy a pártot szolgálják a munkájukon keresztül”.

Azonban nem mindenkit aggaszt a lépés. „Személy szerint meg vagyok győződve arról, hogy a kínai újságírók döntő többsége komoly és megpróbálja olyan tisztességesen végezni a munkáját, amennyire lehetséges” – mondja Bernard Dewit, a Belga-Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke.

Minél több kínai média van jelen Brüsszelben, „annál jobban lesz ismert Európa Kínában és a kínai közvéleményben” – tette hozzá a „Politico” -val folytatott beszélgetésben.

Credit: Szilvia Akbar

Forrás: https://www.epochtimes.de/…/peking-uebt-medialen…

Hivatkozott Politico cikk:

https://www.politico.eu/…/china-europe-media-voice…/

Kép: https://www.istockphoto.com/…/european-parliament-in…

Credit: Adrian Hancu (https://www.istockphoto.com/portfolio/adrianhancu…)