Hírek,  Politika

A Fálun Gong követőit megkínzó „hőst” büntetett meg az Egyesült Államok Külügyminisztériuma

Hsziamen rendőrfőnökét Fujian-ban, a KKP egy „hősként” jellemezte, aki napi 12 órában dolgozik a „kultuszok” (xie jiao) ellen. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy ő valójában egy bűnöző.

2020. december 10-én az Egyesült Államok Külügyminisztériuma fellépett Huang Yuanxiong, a Hsziamen Közbiztonsági Iroda Wucun Rendőrőrsének vezetője ellen, a Külügyminisztérium Külföldi Műveletek és a Kapcsolódó Programok Előirányzatai 7031. szakaszának c) pontja alapján. A 7031. cikk c) pontja felhatalmazza a külügyminisztert az emberi jogok súlyos megsértésében érintett külföldi tisztviselők és közvetlen családtagjaik belépésének megtagadására az Egyesült Államokba. A tiltást Huang feleségére is kiterjesztették.

A Külügyminisztérium szerint Huang „a Fálun Gong gyakorlók vallásszabadságának különösen súlyos megsértésében vétkes, nevezetesen abban, hogy részt vett a Fálun Gong gyakorlók letartóztatásában és kihallgatásában a hitük gyakorlása miatt.

„(…) A világ nem nézheti tétlenül, ahogy a kínai Népköztársaság kormánya szörnyű és szisztematikus visszaéléseket követ el Kínában az emberek ellen, beleértve a gondolkodás, a lelkiismeret, a vallás vagy a meggyőződés szabadságának nemzetközileg elismert jogának megsértését.”

A Fujian-i rendőrség híres arról, hogy kínzást alkalmaz a Fálun Gong gyakorlókkal szemben. Huangot egyszer amiatt dicsérték, hogy a „kultusz” (xie jiao) híveivel szemben napi 12 órában dolgozott, szabadság nélkül, és egyfajta KKP „szerzetesnek” vagy „szentnek” nevezték. A mozgalom azonban arról számolt be, hogy Huang nem a fentiekben leírt „szent”, a valóságban kenőpénzt fogadott el a foglyok szabadon bocsátásáért – csak, hogy ezt követően majd hamarosan újra letartóztassák őket.

A Fálun Gong gyakorlók Ye Guohua középiskolai tanár esetét említették meg, akit 2002 és 2018 között négy alkalommal tartóztattak le és tartottak fogva. Egészségét folyamatos kínzások tették tönkre, és 2018-ban, amikor a családját egy újabb „biztosíték” megfizetésére kérték, a rendőrkapitányságra érkezve meghatározatlan okok miatt holtan találták őt.

A kínai külügyminisztérium azt kifogásolta, hogy Huang ellen minden bizonyítékot maga a Fálun Gong közösség és médiája szolgáltatott, ami még Nyugaton is vitatott a politikai hozzáállásuk miatt. Valójában az Egyesült Államok Külügyminisztériumának egyik forrása azt mondta a Bitter Winter-nek, hogy a döntés nem kivágott sajtócikkeken alapul, és hogy a Fálun Gong közösség ügyvédei terjedelmes panaszt nyújtottak be több száz dokumentummal. „Valóban, jegyezte meg forrásunk, hogy ha mindenki olyan aprólékos lenne, mint a Fálun Gong közösség, ha mindenféle dokumentumot összegyűjtene, amely alátámasztja állításait, sokkal több tiltás lépne életbe az emberi jogok megsértőivel szemben a 7031. cikk c) pontja szerint.”

Forrás: https://bitterwinter.org/falun-gong-torturer…/…

Kép: Zhiping Wang festménye a Fálun Gong gyakorlókon alkalmazott kínzásról