Hírek,  Kiemelt

Az egészségügyi dolgozók közösségi média fiókjai cenzúra alatt állnak Kínában

Bitterwinter: „A kínai kommunista párt (KKP) elrendelése szerint a kínai közösségi média ellenőrzés alatt áll, annak megakadályozása érdekében, hogy a koronavírus kitöréséről szóló első kézből származó információk nyilvánosságra kerüljenek.

A koronavírus kitörésének kezdetén a kínai emberek időnként valódi információkat olvashattak a járványról az egészségügyi személyzet közösségi média beszámolóiból. A kínai hatóságok azonban hamarosan különféle intézkedéseket vetettek be az összes ilyen csatorna cenzúrázására vagy törlésére, megnehezítve a kormánypropaganda nélküli, első kézből származó információkhoz való hozzáférést.

A cenzúrák célpontjaivá váltak az egészségügyi bizottságokban, a járványmegelőzési és -ellenőrzési osztályokban, a közbiztonságban, a kultúrában, az oktatásban és az idegenforgalmi hivatalokban, a közintézményekben és más kormányzati intézményekben dolgozó alkalmazottak közösségi média fiókjai. Tehát a Kína kórházaiban és iskoláiban dolgozók fiókjai is. A felhasználók WeChat, QQ és más kínai közösségi médiaplatformokon történő valós járványhelyzettel kapcsolatos bejegyzéseinek megakadályozása érdekében a kormány megtiltotta az ezekben az intézményekben dolgozó alkalmazottaknak azt is, hogy engedély nélkül hozzanak létre közösségi médiacsoportokat, és szigorúan felügyelik a már meglévő csoportokat is.

Januárban Shandong keleti tartományának egyik orvosát kritizálta a kórház, amelyben dolgozott, mivel emlékeztette kollégáit a WeChat profilján keresztül, hogy védjék magukat a koronavírusos betegekkel való együttműködés során.

A közép-kínai település járványmegelőzési és -ellenőrzési osztálya áprilisban kiadott egy dokumentumot, mely szerint a szakemberek valós idejű megfigyelést és felügyeletet végeztek a járványok megelőzésére és ellenőrzésére létrehozott összes WeChat csoportnál annak biztosítása érdekében, hogy cenzúrázatlan információ ne szivároghasson ki onnan.Ugyanebben a hónapban egy Liaoning északkeleti tartománybeli város titkosszolgálati irodája kiadott egy dokumentumot, amelyben felszólított az információk ellenőrzésére a város kormányzati szervezeti egységeinek közösségi médiacsoportjaiban, például a WeChat és a DingTalk esetében. A dokumentum kimondja, hogy ha bármely csoportot nem jelentenek a hatóságoknak, és mégis kiszivárog onnan egy kényes információ, akkor azt megfelelően „kezelni kell”.

A Shandong és a Henan tartományban a járványmegelőzési és -ellenőrzési osztályok által kiadott dokumentumok pedig megtiltják az összes járványügyi intézmény alkalmazottainak a nem engedélyezett információk megosztását a WeChat, QQ és más közösségi média-fiókjaikon vagy e-maileken keresztül. A lépés célja az információszivárgás megakadályozása, hogy az emberek „ne kérdőjelezzék meg és ne akadályozzák” a kormány járványügyi megelőző munkáját.

A gyakorlatban a kormány „információszivárgás” meghatározása nagyon tág. A Shandongi kórház megtiltotta munkatársainak, hogy „információkat, képeket, videókat és hasonló tartalmakat tegyenek közzé, hogy ezzel elkerüljék az esetleges negatív hatásokat”. Egy alkalmazott elmondta a Bitter Winternek, hogy negatív hatással bír e szerint például a növekvő számú koronavírus-esetről közölt információ, amikor a kormány épp azt mondja, hogy csökken a fertőzöttek száma, és a kórház ezt az információt bizalmasan kell kezelje.”Elsősorban azért, mert a külföldi országok kártérítést kérnek Kínától, a KKP blokkolni akarja a tényszerű információkat, hogy a pandémiának a felelősségét másokra hárítsák” – mondta a Wuhanban dolgozó orvos a Bitter Winternek, és hozzátette, hogy ő és kollégái kénytelenek voltak arra, hogy titoktartási megállapodásokat írjanak alá. Egyik bejegyzését kritizálták, amit a WeChat-en tett közzé, miszerint a wuhani orvosok túl sokat dolgoztak. Azt mondták neki, hogy törölje az információt „a társadalmi instabilitás megelőzése érdekében”

.A Bitter Winter a közelmúltban több tartományban közzétett hivatalos dokumentumok birtokába jutott, amelyek átfogóan vizsgálják, vajon az állami alkalmazottak megosztják-e a „munka titkait” e-mailben, a WeChat, a QQ vagy más platformokon keresztül.

Egy közép-kínai önkormányzat márciusban például kiadott egy dokumentumot, amely megtiltotta az állami alkalmazottak számára, hogy „politikailag érzékeny” információkat osszanak meg, vagy „felelőtlen megjegyzéseket” tegyenek ki közösségi média fiókjaik révén. A rendeletek értelmében ébernek kell lenniük a vallási információk megosztásakor is, különösen a xie jiao elleni küzdelem és a kapcsolódó kormányzati politika tekintetében.””

Írta/Credit: Lin Yijiang

Forrás: https://bitterwinter.org/medics-social-media-accounts-cens…/

Fotó: Kína Fókusz