Hírek,  Politika

Az ausztrál újságíró őrizetbe vétele fényt derít Kína titkos börtönrendszerére

Egy kínai származású ausztrál állampolgár letartóztatása fényt derített a kínai állambiztonság titkos fogva tartási rendszerére, amelyet állítólag arra használnak, hogy emberek ezreit tüntessék el.

A 45 éves Cheng Lei üzleti újságíró a múlt hónap közepén váratlanul eltűnt az állami CGTN (Kína Globális Televíziós Hálózata) televízióban levő megszokott helyéről. Amíg az ausztrál kormány nem tárta fel augusztus 31-én, hogy „házi őrizetben” tartják egy ismeretlen helyen – jelentette a BBC, a “Házi Őrizet Kijelölt Helyen” (RSDL) rendszerre utalva. (https://www.bbc.com/news/world-australia-53980706)

A Safeguard Defenders spanyol székhelyű civil szervezet szerint Cheng a pekingi „túszdiplomácia” legújabb áldozata, ahol a fogvatartottak egy RSDL-be kerülnek.

„Az RSDL egy őrizetbe vételi rendszer, amely az áldozatot jogi segítséghez való hozzáférés nélkül akár hat hónapig titkos létesítményben helyezi el díjmentesen. Ugyanez a rendszer volt, amelyet az elmúlt két évben használtak, hogy kezdetben őrizetbe vegyék a két kanadai Michaelt és egy másik ausztrál állampolgárt, Yang Hengjun írót” – áll a Safeguard Defenders közleményében.

(https://safeguarddefenders.com/en/blog/australian-journalist-falls-victim-chinas-hostage-diplomacy)

„Nincs információ arról, hogy miért tartják fogva, de Ausztrália és Kína kapcsolatai az elmúlt években megromlottak, Ausztrália nemzetközi vizsgálatot követelt a koronavírus-járvány eredetéről, és legutóbb Canberra arról döntött, hogy olyan jogszabályokat hoz, amelyek kényszeríteni fogják a helyi kormányzatokat és intézményeket, hogy a külügyminisztertől kapják meg a végleges jóváhagyást a külföldi kormányokkal való bármilyen megállapodásokhoz” – áll a közleményben. „Ez nagyrészt a Kínával kötött megállapodások visszaszorításának tekinthető, mint például az Öv és Út projektek és a Konfuciusz Intézetek.”

Nézze meg a Sky News Australia jelentését a Cheng Lei ügyről:

Peter Dahlin, a Safeguard Defenders svéd igazgatója 2016-ban 23 napot kapott RSDL-ben a Kínában végzett jogvédő munkája miatt.

„Az RSDL segítségével a rendőrség – vagy mint az én esetemben a rettegett Állambiztonsági Minisztérium – bírósági végzés nélkül bárkit eltávolíthat az utcáról, az igazságszolgáltatási rendszeren kívüli titkos helyeken a külvilághoz való kapcsolat nélkül helyezheti el és fél évig ott tarthatja.” – írta Dahlin a Hong Kong Free Press-nek szeptember 5-én.

(https://hongkongfp.com/2020/09/05/china-leads-the-world-in-bringing-back-the-horror-of-mass-disappearances/)

„Ha bent vagy, törvény szerint magánzárkában kell tartani. Sok fogvatartott az öngyilkosság ellen kipárnázott cellában marad a teljes hat hónap alatt – néhányan anélkül, hogy valaha is látnák a napfényt, és anélkül, hogy a lámpákat valaha is lekapcsolták volna” – írta.

„A kínai rendőrség számára ez a végső fegyver, és ha bent vagy, ott nincs felülvizsgálat és semmiféle fellebbezés. Ugyanolyan hatékonynak bizonyult a politikai okokból fogva tartott külföldiekkel szemben.”

A múlt hónapban a Safeguard Defenders kiadott egy jelentést, amely szerint naponta körülbelül 20 ember tűnik el az RSDL rendszerben. A csoport szerint 2013 óta akár 30.000 ember tűnt el az RSDL börtönökben.

„Ez a félelmetes szabadságelvonás egy titkos helyre, elszigeteltségbe helyezi az áldozatot, és akár fél évig is távol tartja a külvilágtól. Ügyvédhez vagy családhoz nincs hozzáférés. Gyakorlatilag nincs felügyelet. A kínzás gyakori” – mondta a Safeguard Defenders.

(https://www.visiontimes.com/2020/08/16/police-in-china-use-torture-to-get-televised-confessions.html)

„Eddig kevés figyelmet fordítottak erre a rendszerre, részben azért, mert Kína olyan titokban tartja a ténykedéseit” – mondta a csoport.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/09/06/detention-of-australian-journalist-further-exposes-chinas-secretive-jail-system.html

Kép: Cheng Lei – A Web Summit a CC BY 2.0 licenc alatt áll)