Hírek

Csaknem száz letartóztatás Hongkongban az elhalasztott választások elleni tüntetések során

Hongkongban közel száz embert tartóztattak le az eredetileg erre a vasárnapra tervezett regionális választások elhalasztása elleni tüntetések során. A rendőrség nagy erőkkel próbálta megakadályozni a tüntetéseket.

Legalább 90 embert tartóztattak le, többségüket jogosulatlan összejövetelek miatt – állítja a rendőrség a Facebook online szolgáltatásában.

Rendőrök százai járőröztek a Kowloon körzetben annak érdekében, hogy az online hívásokat követően megakadályozzák a demokratikus mozgalom spontán flash mob akcióit.

Ismétlődő kiáltások: „Add vissza a választásomat!” vagy a „Korrupt rendőrök!” felkiáltás volt hallható, miközben a rendőrség megállt, átkutatta az embereket, és felkérte a csoportokat, hogy oszoljanak fel.

Néhány órával korábban a rendőrség újonnan megalakult nemzetbiztonsági egysége a „Takver Chi” letartóztatta a demokrácia aktivistát és rádió DJ-t, Tak Tak Chit. A rendőrség nem adott további információt róla.

***

Hongkong választási rendszere a Peking-barát pártoknak kedvez

Az erre a vasárnapra tervezett Jogalkotási Tanács megválasztását a különleges közigazgatási régió kormányfője, Carrie Lam július végén hivatalosan a koronavírus-járvány miatt egy évre elhalasztotta. Ezt a lépést a város demokráciapárti erői erősen bírálták. Azt remélték, hogy a választásokon először szereznek többséget a Törvényhozó Tanácsban. Ezt a reményt törte meg több aktivista letartóztatása és kizárása a választásokból.

Hongkong választási rendszere a Peking-barát pártokat részesíti előnyben, a 70 mandátumnak csak a felét ítélték oda közvetlen szavazással. A fennmaradó képviselőket Peking érdekében különféle ipari szervek és különleges érdekcsoportok nevezik ki.

A Kína által június végén elfogadott úgynevezett biztonsági törvény lehetővé teszi a hongkongi hatóságok számára, hogy visszaszorítsanak minden olyan tevékenységet, amely szerintük veszélyezteti a nemzetbiztonságot. A törvény Hongkong eddigi autonóm státusának legsúlyosabb megsértését jelzi. Amikor 1997-ben átadták Kínának, az egykori brit koronagyarmatnak 50 évig tulajdonképpen különleges jogokat biztosítottak az „egy ország – két rendszer” elve alapján, ideértve a véleménynyilvánítást és a gyülekezés szabadságát.

Forrás: https://www.epochtimes.de/politik/ausland/fast-hundert-festnahmen-in-hongkong-bei-protesten-gegen-verschobene-wahl-a3329565.html

Kép: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:R1200RT_in_Hongkong.jpg