Hírek,  Kiemelt

Hogyan használja ki Kína vezetése a foglyokat exportáruk előállításához?

A “Mindenható Isten Egyházának” tagjai megosztják tapasztalataikat a külföldi vállalatok számára gyártott termékekkel kapcsolatban, miközben a hitük miatt börtönbüntetésüket töltik.

írta: Lu An

Gyárakat és műhelyeket építettek Kínában szinte minden börtönben, ahol a fogvatartottak termékeket gyártanak a helyi és a külföldi piacokra. Sőt, a börtönök versenyeznek egymás között, ami elviselhetetlenül hosszú órákat eredményez a kényszermunkának kitett fogvatartottak számára, és még súlyosabb elnyomást eredményez.

A volt fogvatartottak szerint a börtöngyárak munkakörülményei minden ésszerű normánál alacsonyabbak, és a munkavállalóknak alig nyújtanak orvosi ellátást. E többletköltségek nélkül, és mivel a kínai közvetítő társaságok biztosítanak nyersanyagokat a termeléshez, a börtönök nagy nyereségre tesznek szert, mivel csak a kényszermunkatábor munkaerejének a szükségleteire és élelmére kell pénzt költeniük. Ezek a nyereségek azonban a fogvatartottak egészsége és néha az életük árán jönnek létre. Miközben elítéli az emberi jogi visszaéléseket Kínában, sok nyugati fogyasztó valószínűleg megkínzott és kizsákmányolt foglyok által készített termékeket használ.

A kínai közvetítők mögött álló külföldi vállalatokhoz fűződő kapcsolatok elrejtése

A Mindenható Isten Egyháza (CAG) egyik 30-as éveiben járó tagja elmondta a Bitter Winternek, hogy a börtönben lévő üzem – ahol a büntetését töltötte a hite gyakorlása miatt – az alacsony gyártási költségek miatt sok megrendelést kapott. Hebei, Guangdong, Jiangsu és más tartományok cégeinek régóta fennálló üzleti kapcsolataik vannak a börtönnel.

Elmondása szerint a börtön ügyfelei között külföldi vállalatok is vannak, noha az adminisztráció megpróbálja elrejteni ezt a tényt.

„Az európaiak és az amerikaiak ruhái eltérő stílusúak, a méretük általában nagyobb, nyilvánvalóan nem a kínai piac számára készültek” – magyarázta a CAG tagja. Hozzátette, hogy azokon a ruhákon, amelyeket a börtönben kellett készíteniük, legtöbbször nem voltak címkék, de néha a címkéken euróban feltüntetett árak, és „Made in China” felirat volt.

„A gyárban dolgozó minőségellenőrök időnként azt mondták nekünk, hogy minden gyártási folyamatot kétszeresen kell ellenőrizni a külföldi ügyfelek szigorú követelményei miatt” – folytatta a nő. „A külföldi vállalatok számára való gyártás gyakran leállt a minőségi problémák miatt. Amikor ez történt, a börtönnek visszajelzést kellett adnia a problémákról a kínai vállalatoknak, akik ezeket a külföldi ügyfeleket hozták. Ezek a közvetítők voltak közvetlen kapcsolatban a külföldiekkel, nem a börtön vezetése.”

A gyár nemcsak ruhákat készített, hanem világítótesteket, csomagoló dobozokat és kézitáskákat is. E termékek nagy részét exportra készítették. A termelési kvóták folyamatosan növekedtek, és a felügyelő őröknek, akik biztosították, hogy teljesüljenek a kvóták, bónuszokat ítéltek volna meg. „Mindannyian mélyen sóhajtottunk minden alkalommal, amikor új megdöbbentő kvótákat adtak nekünk” – mondta a hívő. Egy dalocska keringett a börtönben: „mivel a tisztek bónuszokat akarnak, a fogvatartottaknak túlórázniuk kell”.

A profit miatt a börtönök rabszolgákként zsákmányolják ki a fogvatartottakat

Egy másik nemrégiben szabadult CAG-tag – aki szintén a 30-as éveiben járt, közép Kínában töltötte le büntetését – elmondta a Bitter Winternek, hogy havonta folyamatosan jöttek új megrendelések a börtönében lévő gyár számára. Mindez az alacsony gyártási költségek miatt. Emlékezett arra, hogy a gyár raktára gyakran volt tele, és az anyagokat a börtön kosárlabdacsarnokában tartották, néha a teljes kapacitásáig telezsúfolva.

A foglyoknak magas kvótákat szabtak ki, és gyakran több mint 13 órán át kellett dolgozniuk minden nap. Amikor sok megrendelés volt, néha csak három órát pihentek, mielőtt visszatértek a munkába.

A nőnek egyszer 1300 gallér készítésére adtak napi kvótát. Egy nap elájult a kimerültségtől, és egy vastartályba ütötte a fejét. A börtön klinikáján tett rövid látogatása után, hogy bekötözzék a vérző vágást, arra kényszerítették, hogy folytassa a munkáját.

„Nem szokatlan, hogy a foglyok elájulnak a műhelyekben” – tette hozzá a nő. „Két szélsőséges esetben egy fogoly a földre esett munka közben, és azonnal meghalt. A másik egy kávézóban étkezett, amikor hirtelen összeesett és meghalt. A börtön vezetése általános nyilatkozatot adott ki, hogy hirtelen betegség okozta a halálukat, ezzel megakadályozva a foglyokat abban, hogy megvitassák az eseteket. A foglyokat úgy kezelik, mint a hangyákat, amiknek az élete nem számít.”

A nagyobb nyereség érdekében a munka hatékonyságának javítása miatt, a börtön folyamatosan új módszereket vezetett be a dolgozó fogvatartottak ellenőrzésére és megbüntetésére. „Bárkit, aki munka közben beszélgetett vagy körbenézett, megverhették, megkínozhatták, arra kényszeríthették, hogy büntetésként másolja le a börtönszabályokat, vagy más fogvatartottak előtt utasíthatták rendre” – magyarázta a hívő. „Pontokat vontak le minden egyes „tévedésért ”, ami azt jelentette, hogy a foglyoknak kevesebb esélyük volt a büntetésük csökkentésére. Még a WC-használat számát vagy időtartamát is korlátozták.”

Az étkezések öt percre korlátozódtak, és a fogvatartottak gyakran forró ételekkel égették meg a szájukat. A nehéz munkához viszonyítva az étel aránytalanul borzalmas volt és nem tápláló: zabkása, savanyúság, párolt zsemle és vizes zöldségleves. A panaszkodókat brutálisan megverték, néha hosszú távú sérüléseket okozva. A hívő azt mondta, hogy néhány fogvatartott öngyilkosságot kísérelt meg, és képtelen volt tovább élni az ilyen elviselhetetlen körülmények között.

A börtönben töltött hat év után reuma, nyaki gerincbetegség és egyéb betegségek alakultak ki nála, amelyek általában a hosszan tartó kényszermunkának kitett fogvatartottakat érintik. Meglévő szívbetegsége szintén romlott, és továbbra is krónikus fejfájása van.

Egy börtön több volt fogvatartottja, amely ruhakészítő gyárat működtetett, elmondta a Bitter Winternek, hogy mivel a műhelyeket gyengén szellőztették, mindenütt szállt az anyagokból származó por, amit a dolgozók belélegeztek. Télen hideg volt, nyáron forróság. Ennek eredményeként sok fogvatartottnál alakult ki tüdőbetegség, míg mások súlyos hátfájástól szenvedtek, mivel hosszú időn át szünet nélkül kényelmetlen helyzetben dolgoztak.

Forrás: https://bitterwinter.org/how-china-exploits-prisoners-to-make-goods-for-export/

Credit: Lu An

Fotó: Bitter Winter