Hírek

Kína több tízmillió férfi DNS-mintáját gyűjti be az Egyesült Államok berendezéseinek felhasználásával

“Még a gyermekeket is arra kényszerítik, hogy vérmintákat adjanak egy átfogó genetikai adatbázis felépítéséhez, amely kiegészíti Peking növekvő megfigyelési képességeit, ugyanakkor kérdéseket vet fel a visszaélésekkel és a magánélettel kapcsolatban.

A kínai rendőrség vérmintákat gyűjt az egész országból származó férfiaktól és fiúktól, hogy összeállítsák a hozzávetőlegesen 700 millió férfi genetikai térképét, és ez aztán a hatóságok számára új eszközként szolgálhat a felmerülő csúcstechnológiai megfigyelő állam számára.

2017 végétől az ország szerte azon vannak, hogy elegendő mintát gyűjtsenek egy hatalmas DNS-adatbázis felépítéséhez – ismertette egy új tanulmány, amelyet az ausztrál Stratégiai Politikai Intézet, egy kutatási szervezet szerdán tett közzé, a The New York Times által felülvizsgált dokumentumok alapján. Ennek az adatbázisnak a segítségével a hatóságok nyomon követhetik egy férfi rokonát, mindössze az ember vérét, nyálát vagy más genetikai anyagot felhasználva.

Egy amerikai cég, a Thermo Fisher segítséget nyújt a gyűjtéshez: A Massachusetts-i cég eladta a kínai rendõrségnek a specifikációikhoz igazított tesztelõkészleteket. Az amerikai törvényhozók kritizálták a Thermo Fisher-t, hogy berendezéseket értékesített a kínai hatóságoknak….”

Forrás: NYTimes

Kèp: freepik.com