Hírek

Hogyan sikerült Tajvannak ilyen alacsony szinten tartania a KKP vírus eseteket?

Tajvanon a COVID 19 eseteinek száma áprilisban, amikor a járvány a leginkább tombolt, 400 alatt volt. Ehhez képest Kínában, több mint 82 000 regisztrált eset volt akkor. Tajvanon az esetek alacsony száma különös jelentőségű, tekintve, hogy Kínához nagyon közel vannak.

Ezek azok a legfontosabb szempontok, amelyek megkülönböztetik Tajvant a világ többi részétől a KKP-koronavírusos esetek számát illetően:

1) Tajvan haladéktalanul intézkedett:

Tajvan sokat tanult a 2003-as SARS járványból. E tapasztalatok nagy része most jól jön a jelenlegi járvány kezelésekor.

„(…) [Tajvan] jobban felkészült a koronavírus kitörésére, mint sok más ország” – mondta Dr. Chunhuei Chi, az Egyesült Államok Oregoni Állami Egyetemének közegészségügyi professzora.

2) Átláthatóság

Kínával ellentétben Tajvan őszinte volt az emberekkel a járvány kitörésével kapcsolatban, és így megakadályozta a betegség szükségtelen elterjedését a lakosság körében. Annak ellenére, hogy a WHO megdicsérte Kínát, hogy átlátható és együttműködő volt a KKP koronavírus wuhani kitörése tekintetében, az ottani emberek nem mondhatták el ugyanezt.

Kínában a kormánytisztviselők lebecsülték, hogy a vírus valójában mennyire súlyos, sőt megpróbáltak cenzúrázni minden olyan hírt, amely a járvány kitöréséről, a vírus emberről emberre történő terjedéséről és a fertőzöttek számáról szólt. Ez lehetővé tette a COVID-19 vírus széleskörű elterjedését, mielőtt a KKP bejelentette a járványt a nyilvánosság előtt.

Az egyik első kínai belső informátor, Dr. Li Wenliang kénytelen volt aláírni egy nyilatkozatot, amelyben a közrendet megzavaró hamis állításokkal vádolták. Rövid idő múlva meghalt, miután a COVID-19 -et elkapta egy pácienstől.

3) Arcmaszkok gyártása

Még a maszkok iránti nagy kereslet előtt január végén a tajvani kormány előre látta az arcmaszkok jövőbeni igényét, és elkezdte a meglévő ellátás racionalizálását.

Egészségügyi szakértők szerint Tajvan mozgósította a gyártási szektort, és mintegy 6,8 millió dollárt fektetett be 60 új arcmaszk gyártósor létrehozásába március elején.

Vezetőszerepet játszottak ott, ahol mások lemaradtak:

Tajvannal összehasonlítva az Egyesült Államok nem számított eléggé az arcmaszkok szükségességére. Ennek egyik oka az volt, hogy a kormány az elején nem vette elég komolyan a KKP koronavírust, és értékes időt veszített.

Ennek eredményeként az amerikai gyártóknak hiányzott a kapacitásuk ahhoz, hogy olyan mértékben állítsanak elő maszkokat, amennyire szükség lett volna az amerikai lakosság igényeinek kielégítéséhez a világjárvány bekövetkeztekor. Sok államban még mindig hiányoznak az arcmaszkok és az egyéb egyéni védőeszközök.

A texasi székhelyű Prestige Ameritech ügyvezető alelnöke elmondta: „Talán másfél milliárd maszkra kaptam megrendelést, ha összeadod. Így van – 1,5 milliárd. Normális esetben egyet sem kapok”- mondta egy interjúban az NPR szerint. A Prestige Ameritech egyike azon kevés légzőkészülék és műtéti maszkok gyártóinak, amelyek még mindig az Egyesült Államokban gyártanak.

A WHO vezetője most már hangsúlyozza az arcmaszkok fontosságát az egészségügyi dolgozóknál, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon. Az országoknak lépniük kell és mindent meg kell tenniük az ellátási lánc biztosítása érdekében, amely képes kezelni az arcmaszkok és egyéb orvosi eszközök iránti szükségleteket, amelyek a KKP koronavírus elhárításához vagy a tüneteinek kezeléséhez szükségesek.

Sajnos az Egyesült Államok és a világ többi része is Kínára támaszkodott a világ szinte teljes egyéni védőeszköz gyártásában, ami a jelenlegi katasztrófához vezetett.

Az arcmaszkok nemzetközi hiánya:

„Biztonságos ellátási láncok nélkül az egészségügyi dolgozók kockázata jelentős az egész világon” – mondta a WHO főigazgatója, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Az iparnak és a kormányoknak gyorsan kell cselekedniük az előállítás fellendítése, az exportkorlátozások enyhítése, és a spekulációk és a felhalmozás megakadályozása érdekében is intézkedéseket kell hozniuk.”

A QUARTZ online média szerint az a körülmény, hogy az amerikai divatiparnak át kell állnia az orvosi maszkok készítésére, azt mutatja, hogy az egészségügyi rendszer valamit rosszul csinál.

Jelenleg a ruházati cégek az Egyesült Államokban a lehető leggyorsabb ütemben készítik az arcmaszkokat, hogy pótolják az amerikai egészségügyi dolgozóknál fennálló kritikus hiányt.

Sajnos ezeket az arcmaszkokat állítólag szokásos textilszövetekből, például pamutból készítik. A kutatók szerint az ilyen típusú ruha textíliák kevés védelmet nyújtanak a fertőző betegségek, köztük a koronavírus ellen.

A CDC ugyanakkor azt javasolja, hogy az emberek viseljenek „arcukat elfedő alkalmatosságokat a nyilvános helyiségekben, ahol más távolságtartó intézkedéseket nehéz fenntartani (pl. Élelmiszerboltokban és gyógyszertárakban)”.

Ennek oka, hogy a vírus emberről emberre átvihetőnek bizonyult, még akkor is, ha az átadó személy még nem mutat semmilyen tünetet.

A CDC hangsúlyozza, hogy egyszerű vászonrétegeket kell alkalmazni a vírus terjedésének lassítására. Ez egyértelműen segít megakadályozni, hogy azok az emberek, akik tudtukon kívül rendelkeznek a vírussal, elterjesszék azt.

Továbbá a CDC kiemelte, hogy a javasolt „arceltakarásra való szövetek” megkülönböztetésként, nem a műtéti maszkok vagy az N-95-ös légzőmaszkok.

A hatékonyabb orvosi minőségű maszkokat továbbra is azoknak kell fenntartani, akik az egészségügyben dolgoznak, vagy az olyan emberek számára, mint az orvosi elsősegélynyújtók.

4) A korai felismerést biztosító technológia

A tajvani kormány az adatfeldolgozó technológiákat használja arra, hogy segítse az egészségügyi szakembereket a feltételezett betegek és a magas kockázatú egyének azonosításában és megtalálásában.

Dr. Jason Wang, az Egyesült Államok Stanford Egyetemének közegészségügyi szakértője méltatta Tajvan technológiájának alkalmazását a karanténban lévők tartózkodási helyének lokalizálásában. Cikkét a Journal of the American Medical Association folyóiratban jelentették meg.

„A telefonjukkal követhetik nyomon az embereket, ami lehetővé teszi, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy minden olyan személy, akinek át kell esni a kötelező 14 napos karanténon, nem sérti meg a szabályokat, azzal, hogy elhagyja karanténra kijelölt helyszínt” – mondta Dr.Wang.

5) A karanténban lévők támogatása

A tajvani kormány ösztönzőkkel bátorította az embereket a tünetek bejelentésére.

Nagyfokú együttérzést tanúsítottak azáltal, hogy támogatást nyújtottak a karanténban lévő egyéneknek.

A helyi falvak vezetői alapvető ellátást, például ételt vagy könyveket hoznak karantén alá helyezett személyeknek.

Mivel a karanténba helyezések nagy része nem önkéntes alapon történik, a tajvani hatóságok jóléti programot is létrehoztak. A program napi 30 amerikai dollár juttatást ad az egyéneknek a karantén kéthetes időszakában.

Az egészségügyi szakértők úgy vélik, hogy ez ösztönzi az embereket arra, hogy nyíltan jelentsék a tüneteiket.

6) Tajvan leleplezi a kínai félretájékoztatást

Abban az időben, amikor a tajvani kormány a COVID-19 járvány megfékezésével volt elfoglalva, a szigeten a KKP koronavírusával kapcsolatos, a KKP által stimulált dezinformáció mennyisége is megnőtt a népszerű közösségi média platformokon.

A tajvani FactCheck Center egy nonprofit szervezet, amely Tajvanon a dezinformációk leleplezésére összpontosít. A szervezet gyorsan reagált és tájékoztatta a nagyközönséget ezekről a dezinformációs kampányokról. Ezek a dezinformációs kampányok többnyire a tajvani kormányt célozták.

Szakértők szerint a tajvani kormány és a civil társadalom közötti átlátható kommunikáció segít kivédeni a félretájékoztató kampányokat, és ez folyamatos erőfeszítéseket igényel.

7) Segítőkészség és részvállalás

Peking erőfeszítéseinek ellenére, hogy megakadályozzák Tajvan csatlakozását az Egészségügyi Világszervezethez (WHO), a Wanghoz hasonló közegészségügyi szakértők szerint Tajvan nagyszerű együttműködést tanúsít azáltal, hogy megosztja a tapasztalatait a COVID-19 járvány elleni küzdelemben más országokkal.

„Tajvan telefonkonferencián osztotta meg a járványmegelőzési stratégiáit más országokkal, miközben a fejlett orvosi képességekkel nem rendelkező országoknak segített a betegektől származó minták feldolgozásában” – mondta Wang.

Az olyan egészségügyi szakértők szerint, mint Wang, a „WHO-nak Tajvanra sokkal nagyobb szüksége van, mint Tajvannak a WHO-ra” a KKP koronavírus elleni küzdelemben.

Összegzés

Úgy tűnik, hogy Tajvanon azért van olyan kevés COVID-19 eset, mert többek között a járvány kitörését és a humanitárius segélyek elosztását sokkal nagyobb gondossággal és átláthatósággal kezelte, mint Kína.

– Tajvan korai lépéseket tett, és tanult a hasonló járványokkal, mint például a SARS vírussal kapcsolatos korábbi tapasztalataiból.

– Tajvan jelentős mennyiségű időt és pénzt fektetett a korai észlelés technológiájának kutatásába, fejlesztésébe és telepítésébe.

– Tajvan nagyon nagyvonalúan bánik az emberekkel a karantén alatt, ellátással és segélyekkel támogatja őket, ezzel arra ösztönözve mindenkit, hogy sokkal hamarabb jelentsék a saját eseteiket.

– Tajvan rendszeresen leleplezi a kínai félretájékoztatást. A járvány kitörésének oka Kínában és a világon vitathatatlanul az a félretájékoztatás és információhiány lehetett, amelyet Kína a nép felé szolgáltatott.

– A korábbi tapasztalatok miatt az orvosi kutatások Tajvanon nagyon fejlettek.

– Az a szándék, hogy segítsen és megossza áttöréseit és kutatásait az emberekkel és más nemzetekkel, Tajvant kulcsfontosságú globális szereplővé teszi a COVID-19 járvány megfékezésében, ellenőrzésében és legyőzésében.

Forrás: https://visiontimes.com/…/how-has-taiwan-managed-to…

Kép:

Taiwan currently has less than 400 reported cases of CCP virus (COVID-19) infections. (Image: Composition Image Hermann Rohr / pxfuel, pixabay)

https://vtwp-media.s3-accelerate.amazonaws.com/…/Taiwan…

https://pixabay.com/…/virus-viren-coronavirus-4835301/