Hírek

Jimmy Lai könnyek között mondott köszönetet Hongkong lakosságának a támogatásáért

Jimmy Lai könnyek között mondott köszönetet Hongkong lakosságának a támogatásáért – Jimmy Lai, az Apple Daily újság alapítója élő közvetítést indított a Twitteren, hogy megossza érzelmeit letartóztatásával kapcsolatban

Augusztus 13-án, reggel szabadon bocsátása után Lai részt vett egy élő közvetítésben Mark Clifforddal, a South China Morning Post volt főszerkesztőjével; Mike Gonzalezzel, a The Heritage Foundation Douglas-tól és Sarah Allisonnal a Külpolitikai Központ vezető munkatársával.

Lai elmondta, hogy augusztus 10-én reggel, az otthoni edzése után, szokása szerint olvasta az újságot. Hirtelen 20 rendőr jelent meg, hogy letartóztassák. Lai azt is megjegyezte, hogy ez volt az első alkalom, hogy megbilincselték, és ez volt az első alkalom, hogy több mint egy napig őrizetbe vették.

Azt mondta, hogy amíg őrizetben volt, a fogvatartó hely padlóján kellett aludnia, végül nem is tudott aludni. A hatóságok később áramkimaradás vagy az ujjlenyomat-készülék meghibásodása miatt több rendőrőrsre is elszállították.

Clifford szerint a kínai kormány mindig is figyelmen kívül hagyta a hongkongi emberek közvéleményét, és Lai „az ellenállás reprezentatív szimbóluma”. Egy másik vendég, Gonzalez azt mondta, hogy Peking részéről Lai letartóztatása és a hongkongi nemzetbiztonsági törvény végrehajtása jelentős hiba volt.

Hongkong hatalomátvétele olyan, mintha „finom hegedűt adnánk annak, aki nem ért a zenéhez”. Lai egyetértett ezzel a metaforával.

Lai azt is elmondta, hogy a KKP nem érti, hogy Hongkong a szólásszabadság, a jogállamiság és az emberi jogok miatt nemzetközi pénzügyi központtá vált.

E kritikus tényezők nélkül Hongkong elveszíti globális státuszát. Mivel a KKP értékei eltérnek a Nyugat egyetemes értékeitől, ha ezek nem változnak, a nemzetközi közösségben nem lesz béke.

Az élő közvetítés végén egy Nicole nevű külföldi hallgató online kapcsolatba lépett Lai-vel. Nicole elmondta, hogy neki nincs kérdése, és csak tiszteletét szeretné kifejezni Lai előtt. Nicole azt is elárulta, hogy részt vesz egy New York-i tüntetésen, hogy kifejezze támogatását Lai-nak.

Mialatt Nicole kifejezte háláját, Lai nem tudta elrejteni érzéseit és könnyezni kezdett. Az Egyesült Államokban egy másik hongkongi lakos is beszélt online Lai-vel. Lai azt válaszolta, hogy a tengerentúli támogatás létfontosságú a hongkongi tevékenységek szempontjából, és ha folytatódik, akkor erőteljes hatása lesz.

Az Apple Daily legfrissebb adatainak és az olvasók támogatásának fényében Lai újra megszólalt. Köszönetet mondott az olvasóknak a támogatásukért, és azt mondta: „Nagyon meghatódtam. 73 éves vagyok, és több mint 60 éve élek Hongkongban. Még soha nem voltam ennyire meghatott és boldog, mint ma. Tudom, hogy helyesen cselekszem, ami értékes érzés, főleg olyan valaki számára, aki élete végéhez közeledik. Amikor egy személy tudja, hogy helyesen cselekszik, bármennyire is nehéz vagy komoly a helyzet, nyugodtnak, sőt boldognak fogja érezni magát.”

Azt is elmondta, hogy megbilincselve még soha nem érezte ennyire elhagyatottnak vagy megalázottnak magát. Amikor kiengedték a rendőrőrsről, és látta, hogy sok ember támogatja őt, hálás volt. Lai rámutatott, hogy csak annyit tett, hogy visszafizette a sok jót Hongkongnak, „mert ez a hely olyan kedves hozzám, valami igazat kell tennem ezért a helyért. Ez a hely az otthonom, ez az a hely ami a mai napig gondomat viseli, ez a minden számomra.”- mondta.

Az angol cikket Joseph Wu fordította kínairól

Forrás:

https://www.visiontimes.com/2020/08/25/jimmy-lai-tearfully-thanks-the-people-of-hong-kong-for-their-support.html

Kép: Vision Times/Youtube/Screenshot