Hírek,  Politika

A NASA vezetője figyelmeztet a kínai űrállomással kapcsolatban

Jim Bridenstine, a NASA vezetője aggódik Kína azon próbálkozása miatt, hogy űrállomást állítsanak Földkörüli pályájára, mivel a Nemzetközi Űrállomást (ISS) a következő évtizedben le kell állítani. Úgy véli, hogy ha a Kínának sikerül megépítenie a saját űrállomását, az óriási stratégiai előnyt jelenthet Pekingnek az Amerikai Egyesült Államokkal szemben.

A szerk. megjegyzése: A probléma leginkább a pekingi diktatórikus rezsim jellegéből fakad. Ennek uralomra jutása ugyanis óriási kockázatot jelent a többi nemzetnek. A jelenleg is brutális elnyomó módszereket alkalmazó diktatúra így kiterjeszthetné erőszakos taktikáit a többi nemzetre is ezen a területen.

A figyelmeztetés

Az ISS az Amerikai Egyesült Államok, Európa, Oroszország, Kanada és Japán közös projektjeként épült. Az állomás 2000 óta folyamatosan szolgálatban van, és 2030-ig várhatóan megszűnik. A NASA vezetője azt szeretné, hogy az Egyesült Államok az ISS nyugdíjazása után is jelen legyen alacsony Földkörüli pályán, amit a Föld felszínétől legfeljebb 1200 mérföldre határoznak meg. Erre a célra az űrügynökség 150 millió dollárt kért a kormánytól a következő pénzügyi évre az alacsony Földkörüli pálya gazdasági kihasználásának elősegítése érdekében.

„Olyan állami és magánszféra közötti partnerséget szeretnénk látni, ahol a NASA a kereskedelmi űrállomások fenntartóival olyan egyességet köthet, ami által állandó, megszakítás nélküli emberi jelenlétet tudunk fenntartani az alacsony Földkörüli pályán… Nem hiszem, hogy a nemzet érdeke egy másik Nemzetközi Űrállomás építése lenne – azt gondolom, hogy a nemzet érdeke a hazai kereskedelmi ipar támogatása, ahol a NASA az ügyfél ”- mondta Bridenstine, a Phys beszámolója szerint. (https://phys.org/…/2020-09-nasa-chief-congress-chinese…)

Peking arra számít, hogy az űrállomása 2022-ig működőképes lesz. A Tiangong elnevezés, nagyjából „Mennyei Palotának” fordítható. Kína 17 nemzet szervezeteivel kíván együttműködni tudományos kísérletek elvégzésére az állomás fedélzetén. Ezek a szervezetek olyan országokból származnak, mint Franciaország, Kenya, Japán, Peru, Németország és így tovább. Bridenstine rámutatott azonban, hogy Peking így óriási befolyással bírhat az űrben, ami szerinte tragikus lenne, mivel ez azt jelentené, hogy az Amerikai Egyesült Államok átengedné a területet az ázsiai nemzetnek, amit olyan sok éven át uralt.

A pentagon a közelmúltban kongatta meg a vészharangot, Kína növekvő űrbéli képességeivel kapcsolatban, arra figyelmeztetve, hogy az ázsiai nemzet már kifejlesztett földi és űr bázisú műhold elleni rendszereket és elektronikus hadviselési képességeket. Úgy gondolják, hogy Peking jelenleg három műholdellenes rendszert fejleszt.

Kína még 2007-ben elindította az első földről indítható műholdelleni rakétáját, az SC-19-et, amelyet az elmúlt évtizedben továbbfejlesztett. Az SC-19 most már teljes mértékben működőképes, veszélyeztetve ezzel az összes amerikai alacsony Földkörüli pályán lévő műholdat. Kína olyan technológiákon is dolgozik, amelyek képesek blokkolni vagy gátolni a globális helymeghatározó műholdas rendszereket, mint a GPS. Kína növekvő űrbeli képességeinek ellensúlyozására az amerikai kormány önálló katonai ágként létrehozta az Egyesült Államok Űr Haderejét.

A NASA támogatása

A közelmúltban a republikánus ház tagjainak egy csoportja kiadta a „China Task Force” jelentést, amely a NASA programjainak nagyobb állami támogatásáról szól, annak érdekében, hogy Amerika versenyképes maradjon az űrben a kínai előretöréssel szemben. A jelentés további jogszabályokat szorgalmazott a hazai űripar támogatására, valamint az űrforgalom kezelése érdekében. A javaslat az „Űrkereskedelem szabad vállalkozásáról szóló amerikai törvény” elfogadását kérte az űripar magánbefektetéseinek ösztönzése érdekében.

A jelentés aggályokat vetett fel azzal kapcsolatban, hogy Kína a Hold-missziói révén bebiztosítja a vezető szerepét. Azt tanácsolta az Amerikai Egyesült Államoknak, hogy továbbra is tartsa fenn a jelenlétét az alacsony Földkörüli pályákon, kezdeményezzen űrmissziót, hogy még egyszer amerikai asztronautákat küldjön a Holdra, dolgozzon ki egy tervet a Mars felfedezésére, és biztosítsa az űrmissziók folyamatos támogatását.

Forrás: https://visiontimes.com/…/nasa-chief-warns-about…