Hírek,  Politika

Kína a LinkedIn segítségével toboroz kémeket

A kínai kormány a LinkedIn profiljait használja kémek toborzására – állítja James Olson, aki 30 évet töltött a CIA-nál, és jelenleg a Texas A&M Egyetem professzora. Ráadásul azt is hozzáteszi, hogy a kínai ügynökök külföldi hallgatókat is megkörnyékeznek, mint potenciális kémjelölteket.

A LinkedIn kémkedés

A közösségi média platformjai, mint például a LinkedIn, részletes szakmai hátteret és más személyes információkat tesznek elérhetővé az egyénekről. Ez lehetővé teszi a kínai ügynökök számára, hogy azonosítsák azokat az embereket, akiket érdemes megcélozniuk és kémekké alakítaniuk. Olyan emberek lesznek gyakran ilyen célpontok, akik hozzáférnek a kritikus amerikai technológiákhoz és az innovatív kutatáshoz. Olson szerint Kína információgyűjtési tevékenysége egy „szökőár hullámához” hasonló, és a legtöbb szakember teljesen megfeledkezik arról, hogy ők kémkedés célpontjai lehetnek.

Olson szerint az ilyen szakemberek olyan kultúrákból származnak, ahol teljesen rendben van a másokkal való együttműködés és a kutatások megosztása. Ezek a szakemberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy vannak olyan emberek is, akik a hátterük miatt szeretnék kihasználni őket.

Szeptemberben derült ki, hogy a Zhenhua Data Information Technology kínai katonai vállalat világszerte befolyásos emberek millióinak állította össze a profilját, köztük olyan amerikaiaknak, akik a hadi és a nukleáris szektorban tevékenykednek. Ezen profilok közül sok a LinkedIn és más közösségi média profilokból származó információkat tartalmazta. Olson rámutatott, hogy a kínai ügynökök a lehetséges célpontokat úgy csábítják el, hogy konferenciákra hívják őket, és jövedelmező állással vagy üzleti szövetségek lehetőségével kecsegtetik őket.

„Az önéletrajzukban leírják, hogy a kormányban, vagy egy csúcstechnológiával foglalkozó vállalatnál dolgoztak, hozzáféréssel olyan technológiákhoz, amelyek a kínaiak számára érdekesek lehetnek, és ők mindezt látják… Annyi információt szereznek be, amennyit csak tudnak, felmérik őket, hogyan lennének megközelíthetőek, és elkezdenek abból az irányból nyomulni… Hamarosan sokkal több információt osztanak meg, mivel ott van az a késztetés, hogy a kegyébe férkőzzenek annak, aki bármilyen módon a jövőbeni munkaadójuk vagy partnerük lehet. Ez a klasszikus eset.” Mondta Olson, amint arról a The Australian Financial Review is beszámolt.

(https://www.afr.com/…/chinese-spies-trawling-linkedin…)

Ausztráliában az Australian Security Intelligence Organization (ASIO) nyilvános figyelemfelkeltő kampányt indított, amelynek célja az emberek megismertetése a külföldi ügynökök tevékenységének veszélyeivel, akik a közösségi média hálózatát használják fel a potenciális kémekkel való kapcsolatfelvételre. Az ASIO e kezdeményezés érdekében együttműködött a Five Eyes hírszerzés partnereivel Kanadában, Új-Zélandon, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.

Az ASIO főigazgatója, Mike Burgess rámutatott, hogy több közösségi média platform nem hajlandó együttműködni a hírszerző ügynökséggel a kémfenyegetettség elhárításában. Arra figyelmeztet, hogy ha egy idegen online formában keresne meg, akkor óvakodjunk tőlük. A legkedvesebb, legnagylelkűbb idegenről is kiderülhet, hogy ügynök, aki el akarja nyerni a bizalmunkat és aljas céljainak érdekében kihasznál minket.

Kína kémtevékenysége

A legtöbb kínai ügynök külföldön az Állambiztonsági Minisztérium (MSS), a Központi Katonai Bizottság (CMC) Hírszerző Irodája vagy az állami tulajdonú vállalatok (SOE) egyike alatt dolgozik. A kínai kormány arra kényszeríti az állampolgárokat és a vállalatokat, hogy működjenek együtt a hírszerzési műveletekkel, és árulják el az üzleti titkokat vagy az egyéb érzékeny információkat. Már az együttműködés elmulasztása is büntetést von maga után. Ezen kívül Peking mintegy 500 tehetségprogramot hozott létre, amelyek célja a szakemberek és szakértők kiragadása a nyugati technológiai szektorból.

A kínai kémkedés erősen negatív hatással van az Egyesült Államok érdekeire nézve. Egyes becslések szerint Amerika évente csaknem 360 milliárd dollárt veszít Kína szellemi tulajdont érintő lopásai miatt. Az FBI igazgatója még azt is elismerte, hogy az ügynökség 10 óránként nyit meg egy új, Kínával kapcsolatos kémelhárítási esetet.

Forrás: https://visiontimes.com/…/china-using-linkedin-to…