Hírek

Kína: A bankoknak 188 milliárd eurót kell feláldozniuk a gazdaság fellendítése érdekében

“A kínai rezsim azt várja el, hogy a bankszektor hozzájáruljon a koronavírus okozta veszteségek elleni küzdelemhez, és 1,5 milliárd jüannal hozzájáruljon a gazdaság fellendítéséhez.

A 40 éve felmerült legsúlyosabb recesszió leküzdésére a Kínai Kommunista Párt (KKP) államtanácsa sürgette bankjait, hogy mondjanak le 1,5 trillió jüan nyereségről. A Korona-krízis során, amikor az ország megpróbál küzdeni a felfelé vezető úton, ez példátlan és sokkoló igény a bankok felé. Ez egy józan emlékeztető arra, hogy Kína továbbra is alapvetően szocialista parancsgazdaság a KKP alatt.

Számos fronton vannak problémák. Először is, Peking meghaladja a hagyományos monetáris politikai eszközöket a gazdaság fellendítése érdekében. Másodszor, a bankok pénzügyi hátrányokat szenvednek el, mivel a központi kormányzat arra számít, hogy nyereségre tesz szert egy olyan forrásból, ahol valószínűleg alacsony lesz vagy egyáltalán nem létezik majd nyereség. Ez elsősorban a hitelek nemteljesítésének tudható be.

Harmadszor, és valószínűleg a legfontosabb, hogy a KKP ezáltal elborzasztó üzenetet küld a részvényeseknek, akik közül sokan külföldi befektetők. A részvényeseknek csak néhány joga van a társaságokban, amelyek véleményük szerint saját tulajdonukban vannak. Ezek a nyereségorientàlt társaságok értesítés nélkül válhatnak nonprofit szervezetekké, amelyek a KKP-t szolgálják majd. Valószínűleg nem ez az, amit a részvényesek aláírtak, amikor megvásárolták banki részvényeiket.

A bankoknak fel kell áldozniuk a nyereséget

Az Állami Tanács és a kínai kabinet június közepén jelentette be a tervet. Annak ellenére, hogy sokféle formában megy végbe, a bankok várhatóan csökkenteni fogják a hitelkamatlábakat, csökkentik a díjakat és a szolgáltatási díjakat, késleltetik a meglévő hitelek visszafizetését, és további fedezetlen kölcsönöket adnak a kisvállalkozások számára. A biztosíték nélküli kölcsönök olyan kölcsönök, amelyeket zálogjog nélkül adnak a társaság eszközeire. Biztosítékot nyújtanak, akkor is, ha a hitelfelvevő kudarcot vall.

Gazdasági szempontból a bejelentés politikai ösztönzésre emlékeztet, bár Peking nem áldozza fel állami költségvetését. A költségeket ráterheli az ország pénzügyi intézményeire és végül a védtelen befektetőire…A kínai bankok még soha nem látott stresszhelyzetbe merültek, még a párt arra való törekvése előtt, hogy feláldozzák a profitot. Mivel sok hitelfelvevő likviditási problémákkal szembesül, és a rossz hitelek száma még tovább növekszik…

A Bloomberg jelentése szerint az UBS Bank becslése alapján, ha Kína gazdasági növekedése 2021-ig évente 4,8 százalék lesz, a kínai bankszektor nyeresége 39 százalékkal csökkenhet.

A kínai bankok veszélyt jelentenek a külföldi befektetők számára

A kínai bankok részvényei a hongkongi és a szárazföldi tőzsdén jelentősen visszaestek június 16-a óta, amikor az intézkedéseket javasolták.

A pekingi mandátum, amely arra készteti a bankokat, hogy feláldozzák a profitot, megsérti a vállalatirányítási protokollokat. Ez lényegében arra kényszeríti a banktulajdonosokat, hogy a KKP kérésére vállalják a veszteségeket. A felhatalmazás további emlékeztetőként szolgál a külföldi befektetők számára, hogy a kínai társaságok nem alkalmasak befektetésre.

Az USA-Kína Gazdasági és Biztonsági Felülvizsgálati Bizottság május 27-én jelentést adott ki, amelyben figyelmeztette az Egyesült Államok szabályozóit, hogy a kínai bankok rendszerszintű fenyegetést jelentenek…

„A kommunista pártállam megtartja azon képességét, hogy határozottan beavatkozzon a bankrendszerbe a kívánt eredmények elérése érdekében.”- tartalmazza a jelentés.”

Részlet innen: https://www.epochtimes.de/china/china-wirtschaft/chinesische-banken-sollen-188-milliarden-euro-opfern-um-die-wirtschaft-anzukurbeln-a3279041.html

Írta: Eva Fu / Epoch Times