Hírek,  Politika

Egy Kína-elemző szerint Peking „alaposan beleavatkozhatott” az USA 2020-as választásába

Írta: Isabel van Brugen / The Epoch Times

A The Epoch Times cikkének magyar fordítása: Peking sok szinten „alaposan beleavatkozott” az Egyesült Államok 2020-as választásaiba, mondta Gordon Chang Kína-elemző, aki a Kínai Kommunista Párt (KKP) amerikai „elit” körökbe való beszivárgását „kémkedési vészhelyzetnek” írta le.

„Azt hiszem, Kína egyértelműen beavatkozott” – mondta Chang, a „The Coming Collapse of China (Kína közelgő összeomlása)” szerzője, az NTD Focus című műsorának.

Chang, aki évtizedekig tanulmányozta Kínát és írt a KKP fenyegetéséről, elmagyarázta, hogy a november 3-i elnökválasztásig a kínai propaganda tendenciája az volt, hogy Joe Biden volt alelnök kapja meg a Demokrata Párt jelölését Bernie Sanders (I-Vt.) szenátor felett. Az állami propaganda később Bidennek kedvezett Donald Trump elnökkel szemben – mondta Chang.

„Azt is tudjuk, hogy Kína megpróbált káoszt okozni. Az olyan nagy kínai hálózatok, mint a „Spamouflage Dragon”, kérlelhetetlenül támadták az elnököt a YouTube-on, a Facebookon és a Twitteren.” – mondta Chang egy Peking-párti spamhálózatra utalva, amely Trumpot célozta meg a választások előtt.

„Tudjuk, hogy a közösségi média platformjairól hatalmas számú hamis kínai fiókot szedtek le” – mondta Chang. „Csak a Twitter júniusban 174.000 hamis fiókot szedett le, így tudjuk, hogy aktívan részt vettek benne, és számos jelzésünk van arra, hogy nem az elnöknek segítettek.”

Válaszul a Nemzeti Hírszerzési Igazgató Hivatalának (ODNI) közelmúltbeli bejelentésére, miszerint a hírszerző közösség nem tudta betartani a novemberi választások során a külföldi fenyegetések bejelentésére a végrehajtási utasításban kitűzött december 18-i határidőt, Chang felvetette, hogy nézeteltérés állhat fenn a hírszerzési bizottságon belül a KKP részvételének kiterjedt jellegéről.

Trump 2018-as végrehajtási rendelkezése szerint a DNI-nek jelentést kell benyújtania, amely „a lehető legnagyobb mértékben” meghatározza, hogy történtek-e beavatkozási kísérletek, megmutatja, hogy ennek a beavatkozásnak milyen a jellege, mik az alkalmazott módszerek, valamint hogy kik vették részt és engedélyezték ezeket az erőfeszítéseket.

A rendelkezés arra is utasítja az Egyesült Államok kormányát, hogy automatikusan szankciókat alkalmazzon olyan külföldi nemzetekkel, egyénekkel és szervezetekkel szemben, amelyekről kiderül, hogy részt vesznek az amerikai választásokba való beavatkozás kísérletében.

Amanda Schoch, a DNI szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy „az ügynökségek nem fejezték be a jelentés összegzését”.

„Úgy gondolom, hogy lehetnek némely őszinte nézeteltérések, de az általános tendencia az, hogy Kína jelentősen beavatkozott a választásainkba” – mondta Chang a késéssel kapcsolatban. „Ezt a felszínen lévő rosszindulatú dezinformációs kampányokkal tették, ezekkel a trollokkal és internetes robot-műveletekkel a felszín alatt.”

„Beleavatkoztak, és egy nagyon hosszú időn át avatkoztak bele.”

A szerző szintén kiemelte a KKP beszivárgásának a veszélyét az Egyesült Államok elitkörébe, és utalt arra, hogy Peking országszerte megcélozza az összes intézményt.

„Nemcsak főiskolákat és egyetemeket, hanem előkészítő iskolákat, középiskolákat, az alapítványokat, civil szervezeteket is. Ha van egy intézmény az Egyesült Államokban, Kína megcélozza azt” – mondta Chang. „Kína befolyása itt óriási, ami azt jelenti, hogy sok munkát kell elvégeznünk azért, hogy eltávolítsuk a KKP-t a társadalmunkból, mert ezek biztosan nem jók.”

„A veszély egyértelmű és jelen van, és azonnal cselekednünk kell, mert nincs sok vesztegetni való időnk. Xi Jinping nem arról beszél, hogy versenyezzen velünk a nemzetközi rendszerben. Ezekkel az ideákkal áraszt el, mi szerint Kína a menny megbízásával rendelkezik minden fölött és az ég alatt, és Kína valóban úgy viselkedik, mint a régi idők császárai, akik azt hiszik, hogy ők az egyetlen uralkodók a világon, ami lényegében azt jelenti, hogy az amerikaiak csak alárendeltek – nekünk nincs országunk, nincs szuverenitásunk” – mondta.

„Tudom, hogy ez nevetségesnek hangzik, de meg kell hallanunk, hogy a kínai vezetők mit mondanak valójában. Elejtik a célzásokat, hogy őket kell tekinteni a világ egyetlen uralkodóinak. Nagyon világossá tették, és csupán mi nem hallottuk meg.”

„Ha nem változtatunk az irányon, el fogjuk veszíteni az országunkat, mert Kína egzisztenciális kockázatot jelent számunkra. Ha nem értjük meg a kihívás alapvető természetét, akkor veszíteni fogunk, és el fogjuk veszíteni az országunkat” – tette hozzá.

Az év elején John Ratcliffe, a nemzeti hírszerzés igazgatója elmondta, hogy a választási biztonságra az Egyesült Államokban a legnagyobb fenyegetést a KKP jelenti.

„Kína nagyobb nemzetbiztonsági veszélyt jelent az Egyesült Államok számára, mint bármely más nemzet – gazdaságilag, katonailag és technológiailag. Ez magában foglalja a választás befolyásolását és az abba való beavatkozás fenyegetését is” – mondta Ratcliffe.

Azt mondta, Peking aggódott amiatt, hogy Trump megnyerné az újraválasztást, hozzátéve, hogy a hírszerző közösség tájékoztatta „a kongresszus több száz tagját”, hogy megnöveljék az aggodalmukat Kínával szemben „és annak fokozott erőfeszítéseivel kapcsolatban, mi szerint az azon van, hogy az Egyesült Államok politikai légkörét a maga javára befolyásolja”.

Ratcliffe a hónap elején elmondta a CBS-nek, hogy külföldi választási beavatkozás volt Kína, Irán és Oroszország részéről a 2020-as választásokba.

„Kína gazdasági és technológiai fenyegetést is jelent. És ez olyan dolog, amivel az Egyesült Államoknak korábban még nem dolga.”– mondta.

Forrás: https://m.theepochtimes.com/beijing-substantially…

Kép: The Epoch Times