Hírek

Ezer éves tibeti buddhista templom pusztult el Shanxiban

Az északi Shanxi tartományban található Fuyun templomot lebontották, miután a kormány többször megpróbálta helyrehozni.

A Jucsi kerület Wujinshan városában, Jinzhong prefektúra szintjén található Fuyun templom eredetileg a Tang-dinasztiában (618-907) épült. 2002 és 2011 között felújították és 2000 négyzetméterre (több mint 21 000 négyzetméterre) bővítették, több mint 20 millió RMB (több mint 2,9 millió USD) áron.

A templomot, amely a tibeti és a kínai buddhizmus jellemzőit egyaránt viselte, az állam jóváhagyta, és az évek során számos hívőt vonzott. A helyi kormány 2017-ben bejelentette, hogy 300 millió RMB-t (kb. 43,9 millió dollárt) kíván befektetni egy buddhista látványosság helyszínének felépítésére a turisták számára, amely magában foglalja a Fuyun templomot és a Hehe templomot, amely egy másik buddhista helyszín a környéken.

A kormány tervei 2019-ben azonban megváltoztak. Ez év novemberében a helyi buddhista szövetség elrendelte a hagyományos tibeti imazászlók és két tibeti stílusú bronz Buddha-szobor eltávolítását a templomból.

Idén július 21-én a hatóságok egy buldózert és több kotrógépet küldtek az összes aranyozott buddhista tábla eltávolítására a templom tibeti stílusú tetőiről és falairól. A templomhoz vezető utakon rendőrök állomásoztak, hogy megakadályozzák az emberek esetleges látogatásait.

Ezt követően az összes templomban élő szerzetest kiutasították, a helyszínt bezárták, a tisztviselők arról tájékoztatták az érintett lakosokat, hogy a bezárás ideiglenes.

Ez hazugságnak bizonyult – két nappal később az éjjel folyamán teljesen lebontották a templomot. A környéken lakó a Bitter Winternek elmondta, hogy 21 órakor nyolc kotró, egy buldózer és több mint tíz teherautó érkezett a helyszínre.

Egy szemtanú arról számolt be, hogy a rendőrség és a város vezetői, valamint a falu illetékesei néhány szobrot összezúztak, értékeket kerestek bennük, és elvittek minden mahagóni asztalt és széket.

Hajnali 5 órára a Fuyun templomot lerombolták. A helyi önkormányzat egy alkalmazottja szerint elmondható, hogy a templomot a tibeti buddhizmus elleni folyamatos támadások részeként bontották le a han kínaiak által lakott területeken.

Forrás: https://bitterwinter.org/a-thousand-year-old-tibetan…/…

Credit: Wang Yong

Képek: Bitter Winter