Politika

Hajdu egészségügyi miniszterasszony szerint Pekinget el kell számoltatni, amiért félrevezette a világot a járvánnyal kapcsolatban.

Epoch Times: Patty Hajdu [kanadai] egészségügyi miniszter szerint, ha Kína a korai szakaszban nem volt őszinte a pandémiával kapcsolatban, akkor felelősségre kell vonni, ami változást jelent a víruskitörés Pekingben történő kezelésével kapcsolatos korábbi megítélésben.

„Ha Kína nem volt őszinte, akkor felelősségre kell vonni őket” – mondta Hajdu, a CTV Question Period műsorvezetőjének, Evan Solomon-nak egy nemrég sugárzott adásban.

Hajdu korábban védelmébe vette Kína járványkezelését, többek között a Global News szeptember 13-i interjújában, amely szerint Kína gyorsan cselekedett, hogy figyelmeztesse a világot a vírusról, „amely lehetővé tette az országok számára, hogy gyorsan teszteket állíthassanak elő, hogy észlelhessék azt a saját országukban. ” Hasonló kommenteket tett februárban, mondván: „Kína nagyon nyitott volt.”

Áprilisban, miután a Bloomberg jelentése szerint a Fehér Ház hírszerzési információt kapott arról, hogy a kínai rezsim eltitkolta a kitörés mértékét, Hajdu elutasította egy riporter kérdését, hogy Kína számai megbízhatóak-e, azzal, hogy ez az összeesküvés elméleteket táplálja.

Justin Trudeau miniszterelnök és kabinetjének tagjai az elmúlt hetekben erősebb hangot ütöttek meg Kínával szemben a korábbiakhoz képest.

Válaszul Cong Peiwu kínai nagykövet figyelmeztetésére, miszerint Kanada nem adhat menedéket a hongkongi menekülteknek, ha törődik a „jó egészségükkel és a biztonságukkal”, Trudeau szerint Ottawa továbbra is „hangosan és egyértelműen kiáll az emberi jogok mellett”.

Trudeau egy október közepi sajtótájékoztatón szintén nagyon határozottan beszélt arról, hogy Kanada a szövetségesekkel fog együttműködni annak biztosítására, hogy „Kína ne tekinthesse sikeres taktikának az erőszakos diplomáciát, a világ más országainak állampolgárai mellett két kanadai állampolgár önkényes fogva tartását.”

Harjit Sajjan védelmi miniszter a közelmúltban Michael Kovrig és Michael Spavor kanadai állampolgárok kínai őrizetbevételét „túszdiplomáciának” nevezte.

(Megjegyzés: Michael Kovrig magyar-kanadai kettős állampolgár! Michael hosszú évekig élt Budapesten, egy zenekarban is játszott, magyar származású. A magyar kormány sajnálatos módon nem követelte a szabadon engedését! Jelenleg 2 éve van börtönben!)

Francois-Philippe Champagne külügyminiszter várhatóan még ebben az évben új külpolitikai megközelítést fog kialakítani a Kínával való kapcsolattartásban.

Amint arról a The Epoch Times korábban beszámolt, az általa megszerzett kiszivárgott dokumentumok sora azt mutatja, hogy Kínában a COVID-19-hez hasonló tünetekkel rendelkező betegeket szállítottak kórházba hónapokkal a rezsim hivatalos bejelentése előtt.

Legalább egy betegnél 2019 szeptemberében kezdtek COVID-19-szerű tüneteket tapasztalni – derül ki a The Epoch Times kórházi adataiból egy megbízható forrásból, aki hozzáfér a kormányzati dokumentumokhoz. A következő hónapban még több tucat ilyen beteg került kórházba.

A kínai hatóságok őrizetbe vettek és megbüntettek számos bejelentőt, akik riadót fújtak a vírus kezdeti kitörése miatt, köztük a Wuhan-i Dr. Li Wenliangot, akit letartóztattak, miután december 27-én a közösségi médiában megosztott egy jelentést a vírus egy kínai laboratóriumban történt DNS-szekvenálásáról, napokkal azelőtt, hogy Peking december 31-én riasztotta az Egészségügyi Világszervezetet az új betegségről.

Forrás:

https://m.theepochtimes.com/health-minister-hajdu-says…

Credit: OMID GHOREISHI

Kép: (The Canadian Press/Adrian Wyld)