Hírek,  Politika

A tibeti buddhizmus „elkínaiasodott” Kína egész belterületén

Bitter Winter: Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök utasításait végrehajtva, hogy előmozdítsák a tibeti buddhizmus „elkínaiasítását”, a helyi hatóságok hagyományos építészetet és szimbólumokat számolnak fel.

írta: Zhang Feng (Csang Feng)

A Tibeti Munka 7. Központi Szimpóziumán, amelyet augusztus 28-29-én tartottak Pekingben, Hszi Csin-ping (Xi Jinping) elnök elrendelte „az új modern szocialista Tibet felépítését”. A KKP hivatalos szócsöve, a Hszinhua (Xinhua) Hírügynökség szerint „folyamatos erőfeszítésekre szólított fel a nagy anyaország, a kínai nemzet, a kínai kultúra, a KKP és a kínai jellemzőkkel rendelkező szocializmus elismerésének fokozása érdekében minden etnikai csoport emberei részéről”, kihangsúlyozva, hogy „a tibeti buddhizmust a szocialista társadalomhoz való alkalmazkodásban kell irányítani, és a kínai kontextusban kell fejleszteni”. Vagyis tovább kell „elkínaiasítani”.

A KKP évek óta megpróbálja tönkretenni a tibeti kultúrát és vallást: a hagyományos imazászlók betiltásától kezdve a tibeti buddhista templomok kiürítéséig, még azokét is, amelyek történelme több mint egy évezreden ível át, és a tibeti ifjúság „elkínaiasításáig” oktatáson keresztül.

A Bitter Winter továbbra is kap jelentéseket a tibeti buddhizmus elnyomásáról. Júniusban a kormány elrendelte egy tibeti buddhista fehér sztúpa eltakarását – egy szentélyét, amely a Buddhához kapcsolódó szent ereklyéket tartalmaz – a Hsziaolung-hegyen (Xiaolong-hegyen) Csingtao (Qingdao) Csimo (Jimo) kerületében, a Santung (Shandong) keleti tartományában fekvő tartományi városban. A tisztviselők azt állították, hogy az ikon elterelte a járművezetők figyelmét, és így „befolyásolta a közeli autópálya forgalmát”.

A Sanhszi (Shanxi) északi tartományában, Tatung (Datong) város fennhatósága alá tartozó Hszisze (Xisi) faluban található Hujcsüan (Huiquan) templomot eredetileg a Ming-dinasztiában (1368–1644) építették, majd 2002-ben újjáépítették. Ezt később egy tibeti mester tökéletesítette.

Tavaly májusban Tatung (Datong) város önkormányzatának tisztviselői elrendelték a templom kijavítását. Sztúpáját szürke téglával és fekete csempével ellátott kínai pavilonná alakították át. A bejárata előtti hagyományos tibeti bronzoszlopokat lebontották.

„Nincsenek semmilyen kapcsolataink a dalai lámával, de a kormány még mindig attól fél, hogy a gondolatai „beszivárognak a hívőink” elméjébe, és arra bátorítják őket, hogy „szakítsák ketté az államot”. Ezért javítják át a tibeti stílusú építészetet” – magyarázta egy tatungi (datongi) lakos.

Sanhszi (Shanxi) Tajjüan (Taiyuan) városának egyik lakója jelentette a Bitter Winternek, hogy 2018 novemberében egy tibeti buddhista szobrot távolítottak el a város Vuszu (Wusu) nemzetközi repülőterének első emeleti terméből. Az ikon állítólag több mint 20 éve volt látható ott.

Az északi Hopej (Hebei) tartományban, Tingcsou (Dingzhou) városában található Hszingkuo–templomot (Xingguo-templomot) a Csin-dinasztia (Jin-dinasztia) alatt (1115–1234) építették, és „Tingcsou (Dingzhou) 1. számú ősi templomaként” vált ismertté. A templom jelzőtáblái alatt található tibeti írásokat nemrég átfestették, vagy más szerkezeti elemekkel vagy kínai karakterekkel helyettesítették.

„A kormány tavaly közleményt adott ki, amelyben azt kérte, hogy távolítsák el az összes tibeti szöveget a templomban” – mondta a templomban élő munkatárs. „Az Egyesült Front Munkaügyi Osztályának tisztviselői többször elutaztak a templomba, hogy kijavítsák ezeket a szövegeket.”

Idén tavasszal Santung (Shandong) Jentaj (Yantai) városának tisztviselői lefestették a jelzőtáblát egy helyi templom bejáratán, amelyen Buddha vagy bölcsességszemek és más tibeti buddhista elemek voltak láthatóak a falakon belül. Azt állították, hogy a tibeti buddhista szimbólumok tiltottak.

Forrás:

https://bitterwinter.org/tibetan-buddhism-sinicized…/

Képek: Bitter Winter

Credit: ZHANG FENG