Politika

„Ez egy állam által engedélyezett tömeges emberrablás” – áll a jelentésben.

A pekingi rezsim miatt a polgárok tízezrei „tűnnek el” – a kínai kommunista rezsim által naponta legalább 20 ember „eltűnik” – derül ki a „Safeguard Defenders” emberi jogi csoport friss jelentéséből. „Ez egy állam által engedélyezett tömeges emberrablás” – áll a jelentésben.

(https://safeguarddefenders.com/en/file/852/download?token=5zxBv50-)

Több tízezer állampolgárt tartóztatnak le a kínai hatóságok bírósági végzés nélkül, és titkos helyekre viszik őket, ahol legfeljebb hat hónapig, a külvilágtól elszigetelten tartják őket. Az őrizetbe vettektől megtagadják az ügyvédhez való jogot és a családlátogatásokat – az augusztus 30-án közzétett jelentés szerint a kínzás mindennapos.

A kínai rendőrség „példátlan hatalommal rendelkezik áldozatai felett”

Ez a 2013-ban legalizált és hivatalosan „lakóépület-felügyelet egy adott helyen” néven ismert rendszer lehetővé teszi a kínai rendőrség számára, hogy felügyelet nélkül működjenek. A kínai rendőrség „példátlan hatalmat kap áldozatai felett” – mondta Peter Dahlin, a madridi központú nonprofit szervezet igazgatója.

„Ha a rendőrség akarná, az első nap eltörhetné a test minden csontját, hagynák hat hónapig gyógyulni, majd elengednék – és ezt soha senki sem tudná meg” – írta Dahlin a The Epoch Times-nak egy e-mailben.

A Kínai Legfelsőbb Bíróság adatbázisában közzétett bírósági határozatok adatai alapján a jelentés szerkesztőinek becslései szerint 2013 és 2019 vége között 28–29 000 ember volt elhelyezve a rendszerben. A valós létszám azonban valószínűleg jóval magasabb volt, mivel ez a szám nem tartalmazza azokat, akiket még a tárgyalás lefolytatása előtt elengedtek.

„Ez egy állam által engedélyezett tömeges emberrablás” – írta közleményében a nonprofit szervezet. A rezsim erőszakos emberrablások „széles körű és szisztematikus alkalmazásával” működik, amely az 1960-as és 1970-es évek dél-amerikai diktatúráinak módszereire emlékeztet, a nemzetközi jog szerint ez pedig akár emberiség elleni bűncselekménynek is minősülhet – zárult a jelentés.

Dahlin azt írta, hogy a rendszert gyakran használják olyan nagy jelentőségű célpontok ellen, mint ügyvédek, nem kormányzati szervezetek dolgozói, újságírók és külföldiek, akiket a rendszer „túszdiplomáciájának” részeként fogságba ejtettek. Ezeket az áldozatokat hosszabb ideig őrizetbe vették, és az emberi jogi csoport szerint úgy fogják szabadon bocsátani őket, hogy ügyüket nem tárgyalják vagy nem állítják bíróság elé őket.

A múlt héten az ausztrál kormány bejelentette, hogy Cheng Lei-t, Kínában született ausztrál állampolgárt augusztusban őrizetbe vették a „Lakóépület-felügyelet egy adott helyen” rendszer keretében. Letartóztatásának oka nem ismert, és vádat nem emeltek ellene.

***

Az eltűntek kínzást szenvednek el

A rendszer kínai áldozataival készített interjúk alapján a csoport megállapította, hogy az érintettek jelentős része fizikai kínzásokat szenvedett el, és mindannyian pszichológiai kínzásokról beszéltek.

“Egy kis cellában élik az életüket, és az áldozatok arról beszélnek, hogy hónapokig nem látják a nappali fényt, és a szobában mindig a fények világítanak ” – mondta Dahlin.

Folyamatosan bámulniuk kell a falat, „az egyetlen szünet a kihallgatás, amely gyakran a cella közelében található másik helyiségben zajlik, többnyire éjszaka”, hogy ne tudják átaludni az éjszakát.

Dahlin a The Epoch Timesnak küldött e-mailben elmondta, hogy később a fogvatartási központokban vagy börtönökben bebörtönzött áldozatok többsége úgy jellemezte az időszakot, hogy „sokkal nehezebb, sokkal nehezebb mindennél”.

Az ezekben a létesítményekben történő fogvatartás kínzásnak minősül, és sérti az ENSZ kínzások elleni egyezményét, amelyet Peking is aláírt – mondta Dahlin.

„A jelentés arra a következtetésre jut, hogy a fogvatartás átlagos időtartama a kínzás szisztematikus és széles körű alkalmazását jelzi” – áll a jelentésben.

***

Gao Zhisheng ügyvéd három éve eltűnt

Gao Zhisheng kiemelkedő kínai emberi jogi ügyvéd esete megmutatja, hogy a rezsim hogyan használja az „eltűnéseket” kritikusainak megbüntetésére.

Ügyvédként Gao megvédte azokat az állampolgárokat, akiket vallási üldöztetésnek vetettek alá, például a Fálun Gong-gyakorlókat és a házi keresztényeket, valamint azokat, akiknek vagyonát a rezsim illegálisan lefoglalta. Az ügyvéd 2006 óta többször tűnt el, megkínozták és őrizetbe vették. Gao több mint három éve eltűnt.

Gao felesége, Geng He 2009-ben gyermekeivel az Egyesült Államokba menekült. A The Epoch Timesnak elmondta, hogy Gao bátyja gyakran járt a helyi rendőrségre Yilin városba, Kína északnyugati részén, a Shaanxi tartományban, hogy érdeklődjön Gao hollétéről.

„Egy pillanat múlva elmondják neki, hogy [Gao] Pekingben van, és utasításokat kell kérnie a felsőbb hatóságoktól. A következő pillanatban azt mondják, hogy Yulinban van, és azt sem tudják, hogy pontosan hol van ”- mondta Geng. Geng a nemzetközi közösség segítségét kérte férje megtalálásához.

„Minden nap aggódom” – mondta az eltűnt ügyvéd felesége. „Amint abbahagyom a munkát, azonnal rágondolok. Hirtelen eszembe jut, majd felhívom az öccsét, de még mindig nincs hír. „

Az eredeti cikk a The Epoch Times USA-ban jelent meg (német adaptáció: sza).

Eredeti változat: China Has ‘Disappeared’ Tens of Thousands Under System of ‘State-Sanctioned Kidnapping’: Report

Forrás: https://www.epochtimes.de/china/bericht-bestaetigt-peking-laesst-zehntausende-buerger-verschwinden-a3331122.html

Credit: Cathy He

Kép: https://www.istockphoto.com/photo/chinese-officer-gm140397180-2885046

Credit: tm_pictures (https://www.istockphoto.com/portfolio/tm_pictures?mediatype=photography)