Politika

„A tudományos szabadság vége Hong Kongban”: A demokráciapárti aktivista és jogi professzor távozott az egyetemről

A híres hongkongi demokráciapárti aktivista és jogi professzor, Benny Tai elmondta, hogy pár nappal ezelőtt kirúgták az egyetemről.

„Hongkongban ezzel véget ért az egyetemi szabadság” – írta az 56 éves tanár a Facebookon. Tai azzal vádolta az oktatási hatóságokat, hogy meghajoltak a pekingi politikai nyomás előtt. A speciális közigazgatási régióban működő kínai kormányhivatal üdvözölte elbocsátását.

„A hongkongi oktatási intézmények tudományos munkatársai már nem tehetnek szabadon ellentmondásos kijelentéseket a nyilvánosság előtt politikai vagy társadalmi szempontból ellentmondásos kérdésekről” – mondta Tai.

Bejelentette, hogy „más szerepben folytatja a jogállamisággal kapcsolatos kutatását és oktatását”. „Hongkongban a jogállamiságért folytatott harcom nem áll le.” – tette hozzá.

Tai vezető szerepet tölt be Hongkong demokratikus mozgalmában. A 2014. évi demokrácia tüntetéseiben való részvételért 16 hónapra börtönbe vetették, és csak tavaly bocsátották szabadon a börtönből.

Forrás: https://www.epochtimes.de/china/china-politik/ende-der-akademischen-freiheit-in-hongkong-demokratie-aktivist-und-jura-professor-von-uni-entlassen-a3301177.html