Hírek

Erőszakos szerveltávolítások Kína állami szervátültetési rendszerében

“A 2006-os évben vált először ismeretessé, hogy élő Fálun Gong-gyakorlók testéből kiműtik azok szerveit, mégpedig azzal a céllal, hogy komoly ellenértékért cserébe ezeket beteg emberek testébe beültessék. Az ezzel kapcsolatos jelentések sokkhatásként értek két kanadait, akik kutatómunkába kezdtek a témában.

2006-ban pedig ez a két kanadai ügyvéd, David Kilgour és David Matas nyilvánosságra hozta elkészült jelentését, melynek eredménye szerint a 2000 és 2005 között eltelt öt évben 41.000 olyan szervátültetést találtak, amelyek forrása nem ismert és magyarázat nélkül maradt.

Sok nyom utalt arra, hogy a szervek lelkiismereti foglyoktól származtak, akiket munkatáborokban tartottak fogva átnevelés céljából.

2016 júniusában egy 10 éves kutatás eredményeit tartalmazó aktualizált vizsgálati jelentést jelentettek meg, amelynek címe: Bloody Harvest / The Slaughter An Update. (Ingyenesen elérhető itt: http://endorganpillaging.org/an-update/) A legújabb vizsgálatok szerint az éves szinten szervátültetés céljából felhasznált szervek száma 60 és 100 ezer között mozog. A kínai kormány hivatalosan közzétett adatai szerint éves szinten csak 10.000 szervátültetést végeznek az országban. Ugyanakkor sok kínai kórház olyan reklámokat alkalmaz, amelyek szerint mindössze néhány hét leforgása alatt megfelelő szervet tudnak felkínálni a betegeknek. Ezek a szervek pedig nem származhatnak önkéntes donoroktól, tekintettel arra is, hogy Kínában a hagyományos beállítottság miatt nagyon alacsony a szervadományozási hajlandóság.

Ez azt jelenti, hogy léteznie kell egy szerv-forrásnak, amely folyamatosan a rendelkezésükre áll. A szerzők arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a felhasznált szervek nagyobb része fogvatartott lelkiismereti foglyoktól, mint ujgurokól, tibetiektől, keresztény közösségek tagjaitól és legnagyobbrészt Fálun Gong-gyakorlóktól származnak.

Nemzetközi reakció
2013 decemberében az Európai Parlament első alkalommal hozott határozatot a Kínában történő szervrablások ellen. Hasonló határozatokat hoztak a mai napig Tajvanon, Ausztráliában, Kanadában, Olaszországban, az USA-ban Illinois és Pennsylvania államokban és az amerikai kongresszusban.
Az Európa Tanács 2015-ben meghozott egy egyezményt (Treaty 216), melynek címe: Convention against Trafficking in Human Organs.

Spanyolországban, Olaszországban, Izraelben és Tajvanon már törvényeket is alkottak azzal a céllal, hogy a Kínába irányuló transzplantációs turizmust felszámolják.”

Forrás: Magyar Fálun Dáfá Egyesület