Hírek

Betiltották Beethoven 9. szimfóniájának negyedik tételét?

A kínai vezetés a hongkongi Apple Daily értesülései szerint betilthatta Beethoven 9. szimfóniájának negyedik tételét, más néven az Örömódát, azzal az indoklással, hogy azt “vallásos zeneként” határozták meg.

A tilalmat új irányelvekben állapították meg a tanárok számára, amelyek arra utasították őket, hogy ne használják a vallásos zenét az osztálytermi anyagokban. Ezt a hírt a hongkongi Apple Daily a Douban és a Weibo kínai közösségi oldalakon terjesztett bejegyzésekből tudta meg.

Egy tanár ugyanis online feltette panaszait, és elmondta, hogy a Beethoven-szimfónia klasszikus és nem vallásos zene. Azt mondta, úgy döntött, hogy abbahagyja a tanítást.

Más internetezők azt kérdezték, hogyan lehetne a zenetörténetet tanítani ennek a darabnak a használata nélkül, vagy azt kérdezték, hogy akkor az összes klasszikus zene az egyházhoz kapcsolódik.

A tanárok 2018-ban 10 útmutatást kaptak a kínai oktatási minisztériumtól. Az irányelvek meghatározzák a politikai orientáció, a hazaszeretet, a kultúra, a tanítás, a tanulói gondoskodás, a biztonság, a tanárok szavai és tettei, az integritás, a tisztaság és a magatartás követelményeit. A tanároknak az iskolájuk által diktált oktatási fegyelemhez is tartaniuk kell magukat.

A kínai vezetés a hongkongi Apple Daily értesülései szerint betilthatta Beethoven 9. szimfóniájának negyedik tételét,…

Közzétette: Kína Fókusz – 2020. október 3., szombat