Hírek,  Politika

Több mint 2500 YouTube-csatornát tiltottak be a kínai propaganda terjesztése miatt

A közelmúltban töröltek 2500 pekingi propagandát tartalmazó YouTube-csatornát, amelyek hamis információkat terjesztettek a platformon keresztül.

A csatornák Pekinghez fűződnek, a Google szerint a YouTube-csatornák többnyire spam jellegű, nem politikai tartalmat tettek közzé. Azonban néhány videó politikai témákat érintett. A vállalat nem adott konkrét információt arról, hogy mely csatornákat törölték. A Google arra hivatkozott, hogy a propagandavideók hasonlóak voltak ahhoz a dezinformációs kampányhoz, amelyet a Graphika közösségi médiaelemző cég azonosított idén áprilisban.

Tekintettel arra, hogy az amerikai választások gyorsan közelednek, nagyon nagy a kockázata annak, hogy Kína megpróbálja a közvéleményt saját érdekeihez igazítani. Valójában a kínai techcégek alkalmazásainak és technológiájának az amerikaiak általi felhasználása kockázatot jelent, mivel a személyes adataikhoz a Kínai Kommunista Párt (KKP) hozzá férhet és felhasználhatja azokat. A kínai vállalatok előidézte biztonsági fenyegetés ellen az amerikai adminisztráció szigorú intézkedéseket hoz.

Mike Pompeo külügyminiszter bemutatta a nem megbízható kínai alkalmazások blokkolásának tervét az Egyesült Államokban. A tervet „Tiszta hálózat” programnak nevezik.

Eközben Donald Trump elnök 90 napos határidőt hirdetett meg a ByteDance kínai cég számára, hogy a TikTok-ot eladja egy amerikai vállalkozásnak, ennek hiányában a szolgáltatást véglegesen blokkolni lehet az Egyesült Államokban. A végzés azt is követeli a ByteDance-től, hogy semmisítse meg az amerikai állampolgárok összegyűjtött személyes adatainak összes másolatát. Ezeknek a lépéseknek a megtétele után a vállalatnak értesítenie kell az Egyesült Államok Külföldi Beruházási Bizottságát (CFIUS). Állítólag a Microsoft és az Oracle tárgyalásokat folytat a ByteDance-szel a TikTok megszerzéséről.

Trump levélben fordult a Kongresszus vezetőihez, amelyben jelezte, hogy a TikTok adatgyűjtése potenciálisan lehetővé teszi a kínai rezsim számára a szövetségi alkalmazottak nyomon követését, miközben fellendíti Peking zsarolási és vállalati kémkedési kampányait is. „A TikTok állítólag cenzúrázza azokat a tartalmakat is, amelyeket a Kínai Kommunista Párt politikailag érzékenynek tart, például a hongkongi tüntetésekről, valamint az ujgurokkal és más muszlim kisebbségekkel szembeni kínai bánásmódról … A TikTok felhasználható dezinformációs kampányokra is, amelyek a Kínai Kommunista Párt javát szolgálják” – áll a “Deadline” szerint az említett levélben. (https://deadline.com/2020/08/donald-trump-executive-order-extends-tiktok-divestment-deadline-1203006909/)

William Evanina, a Nemzeti Ellenelhárítási és Biztonsági Központ (NCSC) vezetője nemrégiben közleményt adott ki, amelyben elárulta, hogy olyan külföldi országok, mint Kína, Oroszország és Irán megpróbálják befolyásolni a választói preferenciákat, amelyek aláássák az amerikai bizalmat a demokratikus folyamat iránt. Kína állítólag azt akarja, hogy Trump veszítse el a választásokat. Oroszország megpróbálja kritizálni Biden jelöltségét. Irán online terjeszt amerikaellenes tartalmakat, attól félve, hogy Trump második ciklusa növeli az Egyesült Államok nyomását a közel-keleti országra.

A választások november 3-án lesznek.

Kép: Mike Pompeo külügyminiszter bemutatta a nem megbízható kínai alkalmazások blokkolásának tervét az Egyesült Államokban (Kép: GPA Photo Archive / CC0 1.0 )

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/24/over-2500-youtube-channels-get-banned-for-running-chinese-propaganda.html