Hírek,  Politika

Törvényjavaslat az erőszakos szerveltávolítás felszámolására

Clearharmony Magyarország: A nemzetgyűlés, a kétkamarás francia parlament alsóháza, előterjesztett egy törvényjavaslatot 2020. szeptember 15-én, hogy megállítsák a szabálytalanságokat a szervtranszplantációkkal kapcsolatban, különös tekintettel a tiltott transzplantációkra, amiket Európán kívül hajtanak végre. Hatvanöt parlamenti tag aláírta a törvényjavaslatot, amely megerősíti a bioetikát az orvosi és a tudományos közösségben.

A kezdeményező a nemzetgyűlés tagja, Frédérique Dumas volt. A 3316. számú törvényjavaslat rávilágít a bizonyítékokra az erőszakos szerveltávolításról, és kiemeli a területeket, ahol a francia kormány lépéseket tehet. A törvényjavaslat a törvényhozás elnökéhez került benyújtásra.

Erőszakos szerveltávolítás Kínában:

A törvényjavaslat értelmező nyilatkozata kiemeli a jelenlegi helyzetet a francia szervátültetésben. A szervhiány miatt az országban a várakozási idő egy transzplantációra általában három év, és ez a várakozási idő minden évben növekszik. A francia törvények megtiltják a szervkereskedelmet, hét évig terjedő szabadságvesztést és 100. 000 eurós bírságot írnak elő, de a transzplantációs turizmus, hogy illegális forrásból származó szerveket kapjanak az emberek, mindazonáltal az 1980-as évek óta problémát jelent.

„A legsúlyosabb felmerülése a transzplantációs turizmusnak Kína esete, mert kéz a kézben jár a szervek foglyokból való eltávolításával. Különösen lelkiismereti foglyokból, a ’szabad akaratukból történő és tájékoztatást követő’ hozzájárulásuk nélkül, a nemzetközi jog és a francia jog értelmében” – állítja a törvényjavaslat. Habár Kína azt állította, hogy 2015-ben betiltotta a szerveltávolítást foglyoktól, számos független tanulmány kimutatta, hogy ez a gyakorlat folytatódik.

Ezek között a tanulmányok között volt az egykori kanadai az ázsiai-csendes-óceániai államtitkár David Kilgour, és a nemzetközi emberi jogi ügyvéd David Matas vizsgálata. Egy másik kutató, az oknyomozó újságíró Ethan Gutmann a társszerzője a 2014-ben megjelent „The Slaughter” (A mészáros) című könyvnek, miután hét évig tartó vizsgálatot folytatott a szerveltávolításról.

Ezen kívül egy Londonban felállított független népbíróság az erőszakos szerveltávolításra összpontosított Kínában, aminek az elnöke Sir Geoffrey Nice volt, aki az egykori szerb elnök,Slobodan Milošević büntető eljárását vezette az ENSZ nemzetközi büntetőbíróságán. A Kínai Népbíróság sokféle bizonyítékot elemzett, és megállapította, hogy az erőszakos szerveltávolítás Kínában kb. 20 éve zajlik. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a gyakorlatok „minden kétséget kizáróan bizonyított emberiség elleni bűntettek.”

Törvényhozás a bűncselekmények megállítására

A francia törvényjavaslat tartalmazza, hogy több ország és régió már kiegészítette a nemzeti törvénykezését, hogy megfékezze a transzplantációs turizmust Kínába, többek között Spanyolország, Olaszország, Izrael és Tajvan. Ezek az intézkedések megbüntetik azokat, akik részt vesznek ezekben a bűncselekményekben és az a céljuk, hogy megakadályozza ezen országok állampolgárait, hogy bűnrészessé váljanak ezekben az atrocitásokban.

Habár Franciaország 2019-ben aláírta az Európai Tanács államközi egyezményét az emberi szervek kereskedelméről, az egyezmény végrehajtása és az szabálysértők bíróság elé állítása Franciaországban nehéz lehet.

„Szembesülve az európai intézmények szankcióinak hiányával, hogy harcoljanak ezen bűncselekmények ellen, módosítani szükséges a francia belső törvényeket annak érdekében, hogy megakadályozzuk a francia köz- és magán egészségügyi intézményeket a bűnrészessé válásban az emberi jogok megsértésével kapcsolatosan az emberi szervek átültetésénél” – mondta ki a törvényjavaslat.

Például, a francia és a kínai egészségügyi hatóságok közötti együttműködést felül kell vizsgálni. Az ilyen együttműködésen keresztül Franciaország kiképzi és szoros kapcsolatot alakít ki a kínai transzplantációs személyzettel. Már 2013-ban meghallgatta a Nemzeti Konzultatív Etikai Bizottság a figyelmeztetéseket a kínai orvosok kiképzésével kapcsolatban, mi szerint a francia orvosok akaratlanul bűnrészessé válhattak az erőszakos szerveltávolításban.

Az új törvényjavaslat hat cikkelyt tartalmaz, amely a szervátültetés etikájára utasít, és ellenőrzéssel, auditokkal és szankciókkal biztosítja a teljesítését.

Forrás: France: 65 National Assembly Members Initiate Bill to Stop Forced Organ Harvesting (https://en.minghui.org/html/articles/2020/10/8/187727.html)

Írta: Delong, francia Minghui tudósító

Magyar fordítás: http://hu.clearharmony.net/…/a113412-Torvenyjavaslatot…

Kép: Frédérique Dumas, a francia nemzetgyűlés tagja (forrás: Frédérique Dumas Facebook oldala)