Egyéb kategória

Az érzelmek és a szervek közötti kapcsolatok

VISION TIMES: “A hagyományos kínai orvoslás (HKO) elme-test vonatkozású megközelítése azt állítja, hogy az érzelmeink és belső szerveink egészsége kölcsönösen hatnak egymásra. Ez azt jelenti, hogy az elménk érzelmi állapota a vele összekapcsolt szervet legyengítheti, a szerveink egészségi állapota szintén befolyásolja az érzéseinket.

1. Az Öröm

Az öröm a szívhez kapcsolódik. Itt éljük át a mély, pozitív érzéseinket, beleértve a túlzott izgalmat is. A HKO szerint a szív feladata a test érhálózatának szabályozása, valamint az impulzus állandóságának biztosítása. Ha a szív bármilyen okból szenved, olyan állapotokhoz vezethet, mint álmatlanság, depresszió, szívdobogás, rémálmok és nyugtalanság. Az öröm hiánya depresszióhoz vezethet. A szív kapcsolódik a tudathoz. Egészségi állapotát az arc, az artériák és a nyelv állapota tükrözi. Úgy gondolják, hogy az öröm lelassítja és ellazítja a qi mozgását, amely a létfontosságú életerő.

2. A Düh

„A máj a haraggal van kapcsolatban. Érzelmi egyensúlyvesztés esetén a túlzott harag és irritáció szélsőségeiben nyilvánul meg, vagy érzés hiányában, pl. depresszió vagy poszttraumás stressz zavar (PTSD) esetén, amelyek a traumatikus események után lépnek fel, és akkor, ha a tudatban állandóan ismétlődnek. Ezek a mentális állapotok lehetnek a máj diszfunkciójának tüneteinek kiváltói és / vagy hozzájáruló okai is ”- állítja a Very Well Mind . A harag miatt a májban a qi megrekedhet… A kiegyensúlyozatlan harag depresszióhoz, fejfájáshoz, heves kitörésekhez, menstruációs görcsökhöz és magas vérnyomáshoz vezethet. A máj állapota a haj, a körmök, a szemek és az inak egészségi állapotán tükröződhet.

3. A Szomorúság

A szomorúság érzése a tüdőhöz kapcsolódik. Az emberi testben a tüdő feladata a légzés és a verejtékmirigyek szabályozása. A HKO úgy tartja, hogy ez a szerv felelős a qi létrehozásáért és elosztásáért a testben. Az [egészséges] tüdő ellenáll a baktériumoknak és vírusoknak. A szomorúság elvezeti a qi-t, és gyengíti a tüdőt.

A kiegyensúlyozatlanság mellkasi szorításhoz, allergiához, száraz bőrhöz, gyakori síráshoz, asztmához vezethet. Ha a tüdőt hosszú ideig negatív érzelem érinti, akkor fekélyes vastagbélgyulladás, székrekedés alakulhat ki.

4. A Sokk

A sokkot azonnali reakcióként definiálják egy hirtelen, váratlan eseményre, mely aktivitásra készteti a szervezetet. Gyakran társul hozzá a terror, a trauma és a félelem. A sokkhoz kapcsolódó szerv az epehólyag. Az epehólyag elsődleges funkciója a máj által termelt epe tárolása. Ha az epehólyag kiegyensúlyozatlan a sokktól, akkor időszaki fejfájásokhoz, szégyenlősséghez, székrekedéshez, rossz emésztéshez, vállfájdalomhoz stb. vezet.

5. A Félelem

Az aggódás társult szerve a vesék (a mellékvesékkel együtt). A HKO-ban a veséket „életkapuként” tekintik, amely a test akkumulátoraként működik. Ezek a szervek felelősek az olyan funkciókért, mint az anyagcsere, a növekedés, a testhőmérséklet szabályozása, a termékenység stb. Ezek a szervek szintén összefüggésben vannak a test stressz szintjével. A félelem gyengíti a veséket, és a qi gyorsan kimerülhet miatta.

A vesék kiegyensúlyozatlansága éjszakai izzadáshoz, fülcsengéshez, meddőséghez, gyakori vizeléshez, csontritkuláshoz, halláscsökkenéshez és korai öregedéshez vezethet.

Pszichológiai szempontból a gyenge vese gyenge akaraterőt tükrözhet.”

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/16/the-connection-between-our-emotions-and-our-organs.html

Kép: „https://www.freepik.com/vectors/heart„>Heart vector created by pch.vector – www.freepik.com</a>