Hírek

A keresztényeknek Hszi elnököt kell imádniuk, hogy szociális juttatásokat kapjanak

Bitter Winter: A hívőknek tilos, hogy vallási szimbólumokat tegyenek ki otthon, arra kényszerítik őket, hogy helyettük Hszi Csin-ping képeit függesszék ki, hogy továbbra is kapjanak állami juttatásokat.

szerző: Zhang Feng

A koronavírus kitörése közepette Henan, Shanxi, Jiangxi, Shandong és más tartományok kormányai arra kényszerítették az elszegényedett hívőket, hogy vegyék le az otthonukban a vallási szimbólumokat, és adják fel az Istenbe vetett hitüket. Ha ezt megtagadták, akkor a megélhetési vagy szegénységi támogatásaik visszavonása fenyegette őket. A vallásos emberek ilyen jellegű megfélemlítése széles körben elterjedt az országban.

Júniusban Shanxi északi tartományában, a Lüliang prefektúra szintű város által igazgatott Lin megye egyik falusi tisztviselője a közösségi médián keresztül többször értesítette a falusiakat, hogy minden vallási szimbólumot távolítsanak el az otthonukból. Azt állította, hogy a kereszt heterodox (téves hitű vagy eretnek) tanításokat szimbolizált, amelyeket a magasabb hatóságok utasításai szerint ki kell tisztítani. Ha nem, akkor büntetőjogi felelősségre vonják őket. A tisztviselő hangsúlyozta, hogy az elszegényedett háztartásoknak a szimbólumokat Hszi Csin-ping képeivel kell felváltaniuk.

Más falvak lakosai szintén hasonló rendeleteket kaptak. Az egyik közösség tisztviselői azt mondták a lakosoknak, hogy szabaduljanak meg a vallással kapcsolatos könyveiktől és tárgyaiktól, azzal fenyegetve őket, hogy eltörlik a szegénység enyhítésére szolgáló támogatásaikat.

„Minden háztartásnak kivétel nélkül ki kell tennie Hszi Csin-ping portréit, és fényképeket kell készítenie magáról mellettük” – mondta tehetetlenül egy Lin megyei, a hatvanas éveiben járó hívő a Bitter Winternek. A helyi tisztviselők erőszakkal kicserélték az otthonában lévő keresztet Hszi Csin-ping portréjára.

Egy keresztet Hszi elnök képével cseréltek ki egy másik 84 éves férfi otthonában is. „A városi párttitkár felkért, hogy vegyem le és dobjam el a keresztet, és azt mondta, hogy mostantól imádkozzak Hszi Csin-ping-hez” – panaszolta a férfi. „Hszi Csin-ping ember, nem Isten. Szomorú vagyok a kereszt levétele miatt, de semmit sem tehetek.”

Májusban a kormánytisztviselők kereszteket és vallásos verspárokat téptek le a Három-Én Egyház tagjainak otthonaiban Qiaoshe és Xixia városokban és Changyi községben, amelyek mindegyikét Nanchang, a délkeleti Jiangxi tartomány fővárosa igazgatja. A tisztviselők azt mondták a hívőknek, hogy az állam által kiadott parancsokat hajtották végre.

Ámbár kelletlenül, az elszegényedett keresztényeknek el kellett távolítaniuk a szimbólumokat, mivel a tisztviselők azzal fenyegették meg őket, hogy eltörlik a megélhetési támogatásaikat, ha nem engedelmeskednek. Az embereknek a Pártot kell követniük, amely pénzt ad nekik, nem pedig Istent – állították a tisztviselők.

Egy Qiaoshe városbeli hívő, aki az ún. „öt garancia” ellátást kapja (jóléti támogatás alacsony jövedelmű háztartások számára), meg akarta tartani a vallásos verspárait, de követnie kellett a parancsot, mivel semmi segítsége sem maradt volna a túléléshez. „A tisztviselők azt mondták nekem, mivel én hiszek Istenben, Őt kellene kérnem, hogy adjon nekem ételt, és nem a kommunista pártból kellene élnem” – emlékezett vissza a hívő. „Nappal nem merem olvasni a Bibliát, és csak éjszaka teszek így, mert az öt garancia ellátásomat megszüntetnék.”

Egy 75 éves katolikus Jiangxi Fuzhou városából katonai veterán, aki a minimális megélhetési ellátást élvezi. Májusban a helyi tisztviselők azt mondták neki, hogy „a veteránoknak a Kommunista Pártot kell követniük, és azoknak, akik a minimális megélhetési ellátást élvezik, nem megengedett Istenben hinniük.” A megélhetés fenntartása érdekében az embernek fel kellett függesztenie otthon Hszi Csin-ping portréját.

Április végén Guangfeng körzeti tisztviselők Jiangxi Shangrao városában letéptek egy vallásos naptárt egy keresztény otthonában, aki a minimális megélhetési ellátást kapja. A nappaliban annak a helyére Mao és Hszi portrékat függesztettek fel, valamint egy posztert a következő szöveggel: „Legyél hálás a pártnak, engedelmeskedj és kövesd a pártot”.

Forrás: https://bitterwinter.org/christians-must-worship-president-xi-to-get-social-welfare/

Credit: Zhang Feng