Egyéb kategória,  Hírek

Életképek Kínából: 11 év kilátástalanság…

Kína, Liaoning tartomány

Clearharmony: A Liaoning tartományi, Chaoyang városi lakos 2020. május 5-én hunyt el. Hat hónappal a szabadlábra helyezése után. Az egészségi állapotában a romlás akkor alakult ki, miközben a 11 éves büntetését töltötte, mert beperelte Csiáng Cö-mint, a kommunista rezsim egykori vezetőjét, aki megparancsolta a Fálun Gong gyakorlók üldözését. Ötvenhárom éves volt.

Fent és lent az üldözésben

Li Guojun asszony a Chaoyang megyei kormányhivatal osztályán dolgozott, miután elvégezte a főiskolát. 1995-ben kezdte el gyakorolnia a Fálun Gongot.

Miután 1999-ben elkezdődött az üldözés, több alkalommal fogva tartották és munkatáborba zárták. A munkahelyéről érkező nyomás miatt írt egy nyilatkozatot, hogy lemond a Fálun Gongról, miközben a Masanjia kényszermunkatáborban volt.

A következő hat évben féktelen életet élt, de elveszettnek érezte magát. A szíve hívását követve eldöntötte, hogy visszatér a Fálun Gonghoz.

Miután folytatta a Fálun Gong gyakorlását, segített néhány bebörtönzött gyakorlónak a szülei és gyerekei gondozásában, remélve, hogy hozzájárulása enyhíti a szívükben lévő fájdalmat.

Csiáng Cö-min beperlése

2015 májusában, amikor a Fálun Gong gyakorlók sorozatosan feljelentést nyújtottak be Csiáng Cö-min ellen az üldözésben való szerepe miatt, Li is benyújtott egy ilyen dokumentumot. Amiért nem sokkal később megtorlást kapott a hatóságoktól.

2015. november 9-én Li-t azonnal, ahogy kilépett a lakásából, letartóztatta a rendőrség, akik a lakóépületében rejtőztek. A rendőrök átkutatták az otthonát és elkobozták a számítógépét, Fálun Gong könyveket és sok más személyes holmiját. Még a nyomtatót is, amit a férje egy barátja számára javított, és néhány eszközét is.

Ugyanazon a napon több mint 300 gyakorlót szintén letartóztattak Chaoyangban. Több mint ötvenet közülük később elítéltek, a leghosszabb büntetést, 12 évet Jiang Wei asszony kapta.

Li-t 11 évre ítélték és 1000 jüan bírságot kapott a Shuangta bíróságtól 2016 márciusában. A munkahelyéről is elbocsátották.

Fellebbezett a Chaoyang városi középszintű bíróságnál. Meng Fanshi bíró 2016. június 6-án, egy 15 perces meghallgatáson fenntartotta az ítéletét. Li-t nem engedték szóhoz jutni a tárgyalás alatt.

Li-t először a Chaoyang városi fogvatartási központba vitték a letartóztatása után. 2015 telén az őrök csak azt engedték meg neki, hogy egy nagyon vékony, rövid ujjú inget viseljen, és az ablakot nyitva tartották.

A fizikai kínzása miatt Li hüvelyi vérzés lépett fel. Mivel nem kapott egészségügyi betétet, mindent összevérzett. Emiatt a foglyok szóban bántalmazták. Ezalatt az idő alatt a rendőrség több alkalommal zaklatta, és ő megtagadta, hogy válaszoljon a kérdésekre.

Li-t 2016. augusztus 16-án átvitték a Liaoning női börtön 4. kórtermébe. Az állapota ellenére az őrök megkínozták, hogy megpróbálják rávenni, adja fel a Fálun Gongot. Hogy nyomást gyakoroljanak rá, az őrök megbüntették azokat a rabokat, akiket kijelöltek, hogy figyeljék őt, beleértve azt is, hogy ne engedjék meg neki a napi szükségletek megvásárlását.

Az egészsége folyamatosan romlott. 2018. február 8-án Li-t kórházba vitték és megoperálták. Ez előtt a börtön megtiltotta a családjának a látogatást, és nem adtak ki információt az állapotáról. Az egyetlen információ a családja számára a műtétről az volt, amikor utasították őket, hogy fizessék ki az orvosi számláját.

Ezután Li családja orvosi szabadlábra helyezést kért. A Liaoning büntetés végrehajtási iroda folyamatosan késleltette a folyamatot anélkül, hogy engedélyezték volna a szabadlábra helyezését.

Lit 2018. július 18-án elvitték a kórházba egy másik műtétre. Huszonhárom napig volt kórházban, mielőtt visszavitték a börtönbe. Négy kemoterápiás kezelést kapott ez alatt az idő alatt. A családjának megparancsolták, hogy fizessék ki a 30.000 jüan orvosi költséget.

Annak ellenére, hogy a családja folyamatosan kérte az orvosi szabadlábra helyezését, a hatóságok egészen 2019 novemberéig ezt nem adták meg. Mikor Li-t szabadon bocsátották november 5-én, az őrök kéz- és lábbilincsben tartva kísérték egészen az otthonáig.

Li rettegett a hazatérése után. Megtagadta, hogy beszéljen a börtönben elszenvedett visszaélésekről, és nem akart találkozni senkivel a közvetlen családtagjai kivételével. Mégis, a rendőrség folyamatosan zaklatta az otthonában és telefonhívásokkal is.

2020. március 28-án Li elment, hogy meglátogassa az idős édesanyját, akit évek óta nem látott. Nem sokkal azután, hogy megérkezett az anyja házához, a rendőrség kétszer hívta, és azt mondta, hogy a számára megengedett területen kívülre ment. Li-nek meg kellett válni az anyjától és haza kellett térnie.

Ezek után fekvőbeteg lett. Majd 2020. május 5-én elhunyt.

Kép: Li Guojun asszony a kemoterápia után

Forrás: http://hu.clearharmony.net/articles/a113356-Eletkepek-Kinabol-11-ev-kilatastalansag.html#.Xx2xiSW8qEc