Hírek,  Politika

Az amerikai hírszerzés vezetője arra figyelmeztet, hogy Kína „súlyos” fenyegetést jelent az USA-ra

Bill Evanina, a Nemzeti Kémelhárítási és Biztonsági Központ igazgatója nemrég elmondta, hogy a következő adminisztráció számára az egyik „legnagyobb kihívást” a Kínai Kommunista Párt (KKP) fogja jelenteni.

„A fenyegetés szempontjából Oroszország jelentős ellenfél, különösen a számítógépes rendszerekbe történő behatolások, a rosszindulatú befolyás gyakorlása és viszályok szítása a demokráciánkban – módszereket illetően” – mondta Evanina a Fox News-nak. „Egyetlen ország sem jelent azonban szélesebb körű, súlyosabb hírszerzési fenyegetést Amerika számára, mint Kína.”

Evanina, aki évtizedekig dolgozott a titkosszolgálatoknál, elmondta, hogy a rosszindulatú külföldi befolyás az utóbbi években fokozódik.

„Pontosabban, az elmúlt évben George Floyd halála, a COVID, az oltások, és a választási folyamat tekintetében – láthattuk, hogy a külföldi ellenfelek, köztük Kína, szorgalmasan dolgoztak az USA-ban folyó viták feltárásán és falnagyításán – mondta. Megjegyezve, hogy a KKP a megnövekedett jelenlétét a közösségi médiába a „tűz meggyújtására” és ellentétek kialakítására használja fel az Egyesült Államokban.

„Kína továbbra is rendkívül kifinomult, rosszindulatú idegen befolyásoló kampányt folytat Amerika ellen, mert mi demokrácia vagyunk, és a demokrácia Kínának rossz” – jegyezte meg Evanina, hozzátéve, hogy „a megvesztegetés, a zsarolás, a titkos megállapodások a vállalkozásokkal és az amerikai politika és attitűd befolyásolására irányuló erőfeszítések mind arra vannak, hogy azok összhangban legyenek Kína globális érdekeivel.”

Noha egyetlen tisztviselőt sem említett, az Axios tavaly arról számolt be, hogy Eric Swalwell képviselő (Dél-Kaliforniában) – aki a Ház Hírszerző Bizottságában dolgozik – szoros kapcsolatban áll egy ismert kínai kémmel. Swalwell kevés nyilvános megjegyzést fűzött a jelentésekhez, habár szerinte a szövetségi rendvédelem évekkel ezelőtt már tájékoztatta őt és másokat erről az ügyről.

„Ez nem csak egy kormányzati probléma” – figyelmeztetett Evanina. „Ez egy társadalmi probléma.”

Evanina elmondta, hogy az amerikaiaknak rá kell jönniük, hogy milyen a rosszindulatú külföldi befolyás „íze, szaga, kinézete, hogy amikor találkoznak vele, rá tudjanak mutatni”.

„Ehhez a társadalom egészének megközelítése kell, segítségül hívva a kormányt, a hírszerző közösséget, a bűnüldöző szerveket, a közösségi médiát, a nagy technológiai vállalatokat, hogy meg tudják mondani, mi ez” – mondta.

Evanina elmondta, hogy a KKP külföldi befolyása egyre inkább a helyi, állami és szövetségi szintű megválasztott tisztviselőkre összpontosít. A Kína ellenes és a Kína párti tisztviselőket egyaránt célbavették – mondta a Foxnak.

„Úgy gondolom, hogy a Biden-adminisztráció számára az lesz a kihívás, hogy megértse az amerikai földön jelen lévő kínai fenyegetések kiterjedtségét és nagyságrendjét, belföldön, és hogy mi a legjobb út ennek legyőzésére” – mondta Evanina. „Bízom benne, hogy erre képesek lesznek, amikor bejutnak ide, mert rengeteg hivatásos hírszerző és rendészeti szakember dolgozik világszerte, akik segítenek nekik megoldásokat találni.”

2020 közepén Evanina jelentést tett közzé, miszerint Kína, Irán és Oroszország azon dolgozik, hogy aláássa a november 3-i választásokat, és a KKP-t a fenyegetések listájának élére helyezte.

Eközben John Ratcliffe, a nemzeti hírszerzés igazgatója néhány nappal ezelőtt azt mondta, hogy a KKP beavatkozott a 2020-as szövetségi választásokba – derül ki egy levélből, amelyet Kongresszusnak küldtek. Ratcliffe december 3-án Evanina észrevételeit visszhangozta, mondván, hogy a KKP jelenti a „legnagyobb veszélyt” az Egyesült Államok számára.

„Az összes rendelkezésre álló hírforrás alapján, következetesen alkalmazott meghatározásokkal, és politikai megfontolásoktól vagy indokolatlan nyomástól függetlenül oda jutottunk – hogy a Kínai Népköztársaság megpróbálta befolyásolni a 2020-as amerikai szövetségi választásokat” – írta Ratcliffe.

Forrás: https://www.theepochtimes.com/…/us-counterintelligence…