Hírek

A 14 éves kínai aranyérmes reméli, hogy elég pénzt tud gyűjteni, hogy meggyógyítsák édesanyja betegségét

Kína legfiatalabb aranyérmese azt válaszolta a riporterek kérdésére, hogy a tokiói olimpián való győzelem motivációja egyszerű volt: „egy csomó pénzt” akart keresni, hogy meggyógyítsák édesanyja betegségét. A fiatal hölgy azon törekvése, hogy segítsen a családján, rávilágít arra, hogy milyen siralmas gazdasági körülményekkel kell ma sok kínai állampolgárnak szembenéznie.

„Anyukám beteg… Nem tudom, milyen betegsége van” – mondta a 14 éves Quan Hongchan augusztus 5-én a riportereknek, hozzátéve, hogy nem tudja, hogyan kell kiejteni a betegség teljes nevét.

A tinédzser augusztus 5-én megnyerte a női 10 méteres műugrás döntőjét a tokiói vízi központban. A fiatal műugró 466,20-as összteljesítményével rekordot döntött, több mint 40 ponttal megelőzve csapattársát, aki ezüstérmes lett.

A döntő során végrehajtott öt ugrásának az összesített eredménye 477 pont volt.

Amikor a verseny utáni sajtótájékoztatón arról kérdezték, hogy mi a titka annak, hogy ilyen magas pontszámot ért el, Quan megjegyzései nem mentek túl a „gyakorláson”, de aztán megemlítette a beteg édesanyját, és a története elárasztotta a kínai közösségi médiát.

„Csupán pénzt akarok keresni, hogy [az édesanyám] orvosi kezelést kapjon. [Nekem] sok pénzt kell keresnem, hogy meggyógyíttassam őt” – mondta Quan.

A 2020-as játékok elhalasztása a COVID-19 járvány miatt lehetővé tette Quan számára, hogy teljesítse a minimális életkori követelményt. A 2007. március 28-án született lány négy hónappal ezelőtt töltötte be a 14. életévét.

Quan egy alacsony jövedelmű földműves családból származik a Guangdong tartománybeli Zhanjiang város Maihe falujából, ahol az egy főre jutó éves jövedelem 1700 dollár.

Egy 2017-es autóbaleset miatt Quan édesanyja többször került kórházba, ami kimerítette a család összes megtakarítását.

A család öt gyermeke közül a legidősebb lány lévén, 7 éves korában elhagyta az otthonát, hogy műugrást tanuljon. Edzője elmondta, hogy Quan naponta több mint 400 ugrást végzett a Zhanjiangi Sportiskolában – a kínai állami média szerint.

Vakációja idején az egyetlen hely, amit Quan megengedhetett magának az otthona volt.

„Még vidámparkban sem voltam, sem állatkertben” – mondta az állami CCTV-nek adott interjújában. „Az olimpia után el akarok menni arcade játékokat játszani, például félkarú rablókkal, hogy legyen némi szórakozásom.”

Quan 11 évesen csatlakozott a tartományi csapathoz, 13 évesen pedig a nemzeti válogatotthoz.A kínai küldöttség legfiatalabb sportolójaként Quan idén nyáron a 33. aranyérmet szerezte meg az országnak. Az idei évet megelőzően nem volt tapasztalata nemzetközi versenyen való indulásban. Quan elmondta, hogy jobban izgult, amikor a médiaszobában a riporterekkel kellett szembenéznie, mint amikor a játékokon versenyzett.

A kínai média szerint Quan a győzelme óta a közel 80.000 dolláros aranyérem bónusz mellett egy berendezett lakást, egy üzletet és pénzjutalmat is kapott a helyi vállalatoktól. Egy helyi kórház azt is állította, hogy teljes orvosi ellátást biztosít a családjának.

Szegénység Kínában

Quan falujában néhány család arra neveli gyermekeit, hogy a szegénységből való kilábalás érdekében sportversenyeken vegyenek részt. Az ő családja egyike a 38 alacsony jövedelmű háztartásnak a Zhanjiang város környéki faluban élő mintegy 400 háztartás közül.

A Kínai Kommunista Párt a szegénységi küszöböt évi 617 dollárban határozta meg. Egy családra akkor tekintenek úgy, hogy kikerült a szegénységből, ha az éves jövedelme meghaladja ezt az összeget.

Összehasonlításképpen, az Egyesült Államokban a 2020-as szegénységi küszöb 12.760 dollár/fő éves jövedelem.

Bár Hszi Csin-ping kínai vezető februárban kijelentette, hogy 2012-es hatalomra kerülése óta Kína felszámolta a szegénységet, a szakértők ennek az ellenkezőjét gyanítják.

Egy pekingi ünnepségen Hszi azt mondta: „A 98,99 millió szegény vidéki lakos mindegyike kikerült a szegénységből.” Hozzátette, hogy közel 1000 megyét és csaknem 130 ezer falut töröltek a szegénységi listáról.

Hu Ping, az Egyesült Államokban élő Kína-szakértő és kommentátor azt mondta: „Kína még mindig messze távol van a szegénység felszámolásától.”

Li Keqiang kínai miniszterelnök 2020 májusában azt mondta, hogy 600 millió kínai átlagosan havi 155 dollárt vagy annál kevesebbet keresett, amikor a munkanélküliség gyengítette a kínai gazdaságot a világjárvány idején.

Quan a harmadik olimpiai bajnok Zhanjiangból, számos olimpiai és világbajnok szülővárosából. Nagyon kevés sportoló jut el a nemzetközi versenyek szintjére, mondta Duan Daili, egy korábbi atléta a The Epoch Timesnak.

„A sportfőiskolai hallgatók kilencvenkilenc százaléka kiesik” – mondta. Azok, akik elhagyják a sportfőiskolát, ritkán tudnak visszamenni a rendes iskolákba vagy felsőfokú tanulmányokat folytatni.

Quan családjának öt gyermeke közül hárman gyakorolják a műugrást, köztük az öccse és a húga.

Írta: Rita Li a The Epoch Times riportere, Kínához kapcsolódó témákkal foglalkozik. A kínai nyelvű kiadásnak 2018-ban kezdett el írni.

Forrás:

https://www.theepochtimes.com/mkt_app/make-money-to-cure-mothers-illness-14-year-old-china-gold-medallists-wish_3939636.html?v=ul&fbclid=IwAR2QPxhUL84bEEA-ln3TtSgGKg87MrClUK6IPMFNQiN6AR4sqxZWqj7mM58

Kép: NTD News