Hírek,  Politika

Aktivisták a londoni kínai nagykövetség falára vetítették követeléseiket

Freetibet: “A Free Tibet, a Tibet Network és a Students for a Free Tibet aktivistái üzeneteket vetítettek a Kínai Nagykövetségre és London más részeiben található épületekre.

Az aktivisták számos vetítést tartottak Londonban, amelyek kiemelték Kína brutális kapcsolatát a tibetiekkel, ujgurokkal és a hongkongiakkal.

Az aktivisták „Kína kudarcot vall a szabadságból: szabad Tibet, szabad Hong Kong, szabad ujgurok” üzenetet vetítették a londoni kínai nagykövetségre éjfél körül.

Az aktivisták vetítettek a Covent Garden-i Apple áruházra és a The Economist központjának falára is, kiemelve, hogy mindkét vállalat miként segítette elő a Kínai Kommunista Párt elnyomását és annak intenzív nemzetközi propaganda erőfeszítéseit.

Az Apple Store-ra vetített videó felszólította a társaságot, hogy vonja vissza döntését számos alkalmazás betiltásáról a kínai App Store-ból, ideértve a VPN-ket is, amelyektől a megszállt Tibetben lévő tibetiek függnek, hogy ennek segítségével biztonságosan tudjanak kommunikálni.

Az Economist központjára vetített kép megkérdezte az újság szerkesztõit, hogy abbahagyták-e a együttmûködést a Beijing Review-val – egy kínai állami tulajdonú médiavállalattal, amelyet a Kínai Kommunista Párt (KKP) irányít.

2020 elején megjelentek a Economistban a „China Focus” márkájú „hírdetések”, dicsérve a KKP válaszát a COVID-19 kitörésére. A Peking Review számos ellentmondásos cikket tett közzé a saját weboldalán, állítva, hogy a Kelet-Törökország tömeges munkatáborai csupán képzési központok, amelyek reményt keltenek az ujgurok szàmára, és üdvözlik a „60 éves Tibet demokratikus reformot”.

A Londonban zajló tüntetések a Free Tibet, a Students for a Free Tibet és a SumOfUs szoros együttműködésének eredményei.

John Jones, a Free Tibet kampány és jogi igazgatója elmondta: „A KKP nyilvánvalóan nem örült tegnap este a kínai nagykövetségen történt eseményeknek. A párt a szólásszabadságot kihívásként és fenyegetésként értelmezi, következésképpen Tibetben kifejti elnyomó uralmát, az ujgurokat üldözik és brutálisan lépnek fel Hongkongban”.

„Egy rövid pillanatra a kínai nagykövetséget az ellenállás emlékművévé alakították, és ez egy jel és megerősítés mindazok számára, akik az emberi jogok, az önrendelkezés és a szabadság nevében ellenzik a KKP szabályait”. – mondta.”

Forrás: https://www.freetibet.org/news-media/na/free-tibet-activists-challenge-china-projection-chinese-embassy-london

Kép: Free Tibet/ Üzenetek a kínai nagykövetség falán.

London. 2020. július 10.