Hírek

Miért viselnek külön utasítás nélkül is maszkot Kínában?

Visiontimes: A maszkok a mindennapi élet részét képezik Kínában és más ázsiai országokban.

Nagyon szokatlan, hogy a nyugati kultúrában maszkot viseljünk, amire most a járvány miatt szükség van. A kínai és más kelet-ázsiai népességcsoportok esetében azonban teljesen normális, hogy a maszkokat újra és újra használják a mindennapi életben. Íme hat leggyakoribb ok, amiért Kínában és más ázsiai országokban maszkokat viselnek még utasítás nélkül is.

Mások védelme érdekében

Amikor Ázsiában az emberek megfáznak, még akkor is, ha enyhe meghűlésről van szó, maszkot viselnek. Ezt udvariasságból teszik, hogy megakadályozzák mások megfertőzését és a betegség továbbterjesztését.

Félelem egy járvány kitörésétől

Egy olyan sűrűn lakott városban, mint Hong Kong, a fertőző betegségek gyorsan terjednek. Ez már így volt a SARS és a madárinfluenza esetében. A SARS 2002. évi kitörésénél Hong Kongban a betegség mindössze néhány hét alatt terjedt el, majd 37 országban találkoztak vele. Abban az időben világszerte 774 halálesetet regisztráltak és szintén mondhatni egy világjárvány volt.

A pánik nagy volt a SARS kitörés idején. A hongkongi lakosok azóta még figyelmesebbek. Arcmaszkokat viselnek, a járványügyi tapasztalatok alapján. Bár a legtöbb száj-orr maszk nem képes teljes mértékben megállítani a vírusokat, mégis csökkentik a betegség terjedését.

Az egyes vírusok olyan kicsik, hogy a maszk nem tudja megállítani őket. Köhögés és tüsszentés során azonban az emberek sok vírussal szennyezett cseppet bocsátanak ki, amelyek méretük miatt nagyon jól elfoghatók a maszkban. Noha a sebészeti maszkok nem 100% -ban hatékonyak, jelentősen csökkenthetik az átvitel kockázatát. Ennek ellenére továbbra is fontos, hogy úgy köhögjön vagy tüsszentsen az ember, hogy a kezét a szája elé tartja, mivel a nyomás miatt sok vírus áthatol a maszkon.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy egy bizonyos mennyiségű baktérium nem káros az immunrendszerünkre. Ez lehetőséget ad a test számára, hogy folyamatosan edzésben tartsa az immunrendszert.

A légszennyezés miatti óvatosság

Egy másik jelentős tényező a magas levegő- és környezetszennyezés Kína városaiban.

Számos tanulmány mutatja be a szennyezett levegő negatív egészségügyi hatásait. A jelentések szerint mintegy 4000 ember hal meg naponta légszennyezés miatt; ez felelős minden hatodik korai halálért. A kaliforniai egyetem által végzett tanulmány szerint csak Kínában 1,6 millió ember hal meg évente olyan betegségekben, ami erre az okra vezethető vissza.

Divatosnak tekintik őket

Sok fiatal számára a maszk társadalmi trenddé vált. Az egészséges tinédzserek fejhallgatóval együtt viselik, hogy másoknak jelezzék a kommunikáció iránti érdeklődés hiányát.

Néhány ázsiai kultúrában új tendencia az, hogy a maszkokat divatos kiegészítőként viselik. Sok divatmárka elkezdett maszkokat készíteni nyomtatott virágokkal, állatokkal, arcokkal vagy rajzfilmfigurákkal, amelyek vonzóak a fiatalabb lakosság számára. Néhány nő akár egyszerűen maszkot használ a sminkelés elkerülése érdekében. Könnyebb az arcuk elfedése, mint az, hogy időt szánjanak a sminkre.

Annak érdekében, hogy ne ismerjék fel őket az utcán, a popsztárok, színésznők és modellek maszkokat is használnak, hogy elbújjanak mögöttük.

Elkerülni a nem kívánt figyelmet

Az ázsiaiak általában félénkek, a maszk pedig segít az embereknek elkerülni a nem kívánt figyelmet. Ez különösen igaz a fiatal nőkre, akik megpróbálják elkerülni a zaklatást a tömegközlekedésben.

Hagyományos kínai orvoslás

A legtöbb ázsiai országot nagymértékben befolyásolja a taoizmus és a hagyományos kínai orvoslás, ahol a légzés szabályozása központi szerepet játszik a jó egészségben.

A Qi a kínai kozmológia központi fogalma, és általában az energiával és a gőzzel kapcsolatos. A Qi-nek számos jelentése van kínai nyelven, beleértve a „levegőt” [kong qi], „légkört” [qi fen], „illatot” [qi wei], „erőt” [li qi] és „betegséget” [xie qi] .

Amikor a test qi kimerül, vagy a mozgás korlátozott, fájdalom és betegség alakul ki. Ezért a légzés elengedhetetlen a jó qi fenntartásához a testben. A „feng” (káros szél / szennyezés) belégzését a hagyományos kínai orvoslásban leggyakrabban a „hat betegség külső okának” tekintik.

Forrás: https://www.visiontimes.net/warum-man-in-china-auch-ohne-anordnung-masken-traegt/

Angol eredeti: https://www.visiontimes.net/warum-man-in-china-auch-ohne-anordnung-masken-traegt/

Kép: iStock

Credit: D. Sieber, C. Winter