Hírek

A Fálun Gong üldözése miatt az Egyesült Államok szankcionálja a kommunista párt tisztviselőit – megtagadja a beutazást

December 10-én az amerikai kormány Donald Trump alatt szankcionált egy kínai tisztviselőt a Fálun Gong-gyakorlók elleni „durva emberi jogi visszaélésekben” való részvétele miatt. A szellemi gyakorlatot a Kínai Kommunista Párt (KKP) 1999 óta üldözi.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok megtagadja az USA-ba való beutazást Huang Jüanhsziungtól, aki a Vucuni Rendőrkapitányság rendőrfőnöke Hsziamen városában, a déli Fucsien tartományban. A korlátozás Huang feleségére is vonatkozik.

„Huang a Fálun Gong-gyakorlók vallásszabadságának különösen súlyos megsértésével hozható összefüggésbe, nevezetesen, a Fálun Gong-gyakorlók letartóztatásában és kihallgatásában való részvétellel a hitük gyakorlása miatt” – áll Pompeo közleményében.

A Fálun Gong üldözése miatti szankciók

A szankciót az emberi jogok nemzetközi napján mondták ki, és ez az első alkalom, amikor az Egyesült Államok megbüntetett egy KKP-tisztviselőt a Fálun Gong üldözésében játszott szerepéért.

Huang azon 17 külföldi tisztviselő között volt, akit a Külügyminisztérium csütörtökön súlyos emberi jogi jogsértések miatt szankcionált a Külügyminisztérium 2020-as engedélytörvénye 7031. cikkelyének c) pontja alapján. Ilyen rendelkezések akkor születnek, amikor a külügyminiszter „hiteles információkkal rendelkezik arról, hogy a külföldi kormányok tisztviselői az emberi jogok durva megsértésébe vagy jelentős korrupcióba keveredtek”.

A Fálun Gong (más néven Fálun Dáfá) egy spirituális gyakorlat, amelyet a kínai rezsim több mint két évtizede kegyetlenül üldöz.

A gyakorlat meditatív gyakorlatokból és tanításokból áll, amelyek az Őszinteség, Jóság és Türelem elveire támaszkodnak. Az 1990-es években egyre kedveltebbé vált, és hivatalos becslések szerint az évtized végére 70–100 millió követője volt Kínában. Mivel a rezsim meg akarta akadályozni a közkedvelt hagyományos csikung-gyakorlat további növekedését, a KKP szisztematikus kampányt indított a gyakorlat teljes felszámolása érdekében.

Pompeo: „A világ ezt nem nézheti tétlenül”

Azóta több millió embert vettek őrizetbe börtönökben, munkatáborokban és más létesítményekben, miközben százezreket kínoztak meg fogva tartásuk alatt – jelenti a Fálun Dáfá Információs Központ. Független szakértők azt is megállapították, hogy Peking őrizetbe vett gyakorlókat öl meg a szerveikért, hogy eladják azokat a transzplantációs (szervátültetési) piacon. Úgy gondolják, hogy Fálun Gong-gyakorlók tízezrei haltak meg így.

„A világ nem nézheti tétlenül, ahogyan a KNK [Kínai Népköztársaság] kormánya borzalmas és szisztematikus támadásokat hajt végre Kínában az emberek ellen, beleértve a gondolkodás, a lelkiismeret, a vallás vagy a hit szabadsága nemzetközileg elismert jogának a megsértését is” – mondta Pompeo külügyminiszter.

A Trump-kormány egyre szigorúbb intézkedéseket hozott a KKP féktelen törvénysértéseire reagálva. Már szankcionált kínai tisztviselőket és feketelistára tett kínai vállalatokat az ujgur muszlimok elnyomásában játszott szerepükért a Hszincsiang régióban.

A kínai és hongkongi tisztviselők egy listáját szintúgy szankcionálták, mert ők voltak a felelősek a szabadságjogok hongkongi eróziójáért.

Pompeo amerikai külügyminiszter szerint ezek a kiutasítások „aláhúzzák… az elszámoltathatóság megerősítését az emberi jogok súlyos megsértőivel szemben”, és kifejezik „a tiszteletreméltó ősi amerikai vágyat, hogy minden embernek szabadnak kell lennie”.

Forrás: http://hu.clearharmony.net/articles/a113462-A-Falun-Gong-uldozese-miatt-az-Egyesult-Allamok-szankcionalja-a-kommunista-part-tisztviseloit-–-megtagadja-a-beutazast.html

Kép: Epoch Times / Samira Bouaou