Hírek

“Ne gyilkoljatok a szervekért”: Az NBA-játékos célba veszi Pekinget

Enes Kanter török származású NBA kosárlabdázó, aki az elmúlt napokban figyelemfelkeltő cipőivel vonta magára a világ szemét, majd a sajtóban is bátran felemelte a szavát a kínai kommunista rezsim által elnyomott emberek védelme érdekében.

A Boston Celtics kosárlabdázója november 16-án bírálta Pekinget a lelkiismereti foglyok tömeges meggyilkolása miatt, amit annak érdekében követnek el Kínában, hogy szerveket gyűjtsenek belőlük.

“Ne gyilkoljatok a szervekért. Ez az emberiség elleni bűncselekmény” – írta a török játékos egyszerre a Twitteren, a Facebookon és az Instagramon.

Kanter posztjai között egy új, egyedi készítésű edzőcipő fotói is szerepelnek, amelyek ugyanezt az üzenetet közvetítik. A cipőkön egy kék ruhás orvos látható, aki egy szervet tart a kezében, amelyből még mindig csöpög a vér.

A cipő orránál egy máj, egy vese és egy szív látható; minden szervhez tartozik egy árcédula. Az edzőcipőt mindenütt festett vérfoltok borítják.

“Stop szervkereskedelem Kínában” – áll a cipő egyik oldalán vastag betűkkel.

***

Az elnyomottak „hazátlan” védelmezője

A 29 éves Enes Kanter Zürichben született, majd később szüleivel és három testvérével visszatért Törökországba. 17 éves kora óta él az USA-ban és nemrég annak állampolgárságát is megszerezte. Érdekesség, hogy Kanter-t hazájában terrorista szervezetben való tagsággal vádolták meg feltehetően aktív véleménynyilvánításaival kapcsolatos politikai okokból. Jelenleg ezért a vádakat elutasítva „hazátlannak” vallja magát az egyébként muszlim hívő kosárlabda sztár, aki lelki kötelességének érzi, hogy segítsen másokon. Vallási nézetével kapcsolatban pedig kifejtette, hogy közel áll hozzá egy olyan iszlám, „amely az igazságosságot, a tiszteletet és a szeretetet hangsúlyozza” azok iránt, akik nem olyanok, mint ők.

A kínai kommunista rezsimmel kapcsolatos kritikákat először Tibet függetlenségével kapcsolatban fogalmazott meg, 2021 októberében, majd a pekingi olimpiai játékok bojkottálását kérte, illetve kiállt az elnyomott csoportokért és különösen kritizálta a kommunista rezsim által szisztematikusan végrehajtott erőszakos szerveltávolításokat, melynek nagyrészt az üldözött Fálun Gong gyakorlók a célpontjai.

Kanter bátor kiállása miatt pár napja halálos fenyegetést kapott.

***

Korlátozzák az NBA közvetítését Kínában – a kritikák miatt

Az elmúlt két évben az NBA kétszer is magára vonta a rezsim haragját az emberi jogi kérdések felmelegítése miatt.

2019 októberében a Houston Rockets akkori vezérigazgatójának a hongkongi demokráciapárti tüntetéseket támogató tweetje miatt az NBA elvesztette kulcsfontosságú kínai szponzorait.

Az állami CCTV és az internetes óriás Tencent, amely ötéves szerződést kötött az NBA-meccsek közvetítésére, ideiglenesen levette a liga műsorát a műsorról.

A Tencent nem sokkal később újraindította a livestreaminget, de a Philadelphia 76ers – ahová Morey tavaly novemberben költözött – mérkőzéseit azóta csak szöveges és képi frissítésekkel közvetítik.

Nem ez az első alkalom egyébként arra sem, hogy Kanter elítéli a rezsimet. Októberben a Tibetről szóló szókimondó szavai Kína megtorlását váltották ki.

Miután a Twitteren közzétett egy kétperces videót, amelyben elítélte a vallásszabadságnak a rezsim általi elnyomását a régióban, a Tencent Celtics-meccsek élő közvetítése megszűnt.

A 29 éves játékos játékideje jelentősen csökkent ebben a szezonban. Eddig mindössze két mérkőzésen játszott, körülbelül öt perc játékidővel – amit egyes szurkolók az emberi jogok melletti kiállásával hoznak összefüggésbe.

Kanter így reagált a korlátozására. “Ha a pályán korlátozol, a pályán kívül is félre állítalak” – írta a Twitteren november 14-én.

Csapata vezetőedzője, Ime Udoka azonban azzal érvelt, hogy a Kanter játékidejének korlátozására vonatkozó döntés “kizárólag a kosárlabdán alapult”, és rámutatott Kanter védekezésbeli gyengeségére.

“Sok olyan srácunk van, akik képzettek és játszani akarnak, és versenyképesek, ezért nyugtalanok lesznek. Szeretnénk nekik perceket adni, de a többiek jól játszanak.” – mondta Udoka.

Kanter tevékenységéről az edző a következőket mondta: “Nekem nincs közösségi médiám. Hallottam néhány dologról, de az embereknek joguk van kifejezni a véleményüket”. Elmondása szerint neki csak az számít, hogy a játékosai ne kommentálják a kosárlabdát.

***

2006 óta ismert tömeges szervrablás Kínában

Először 2006-ban láttak napvilágot részletes jelentések arról, hogy a rezsim élő foglyoktól szerveket távolít el, és azokat a transzplantációs piacon értékesíti. Ugyanebben az évben több bejelentő is megkereste az Epoch Times-t, és felfedte a törvénytelen gyakorlatot.

2019-ben, egyéves vizsgálatot követően egy londoni székhelyű népbíróság – a China Tribunal – megerősítette a régóta fennálló vádakat. A jelentés szerint Peking évek óta “jelentős mértékben” folytat erőszakos szervkereskedelmet, és ezt továbbra is folytatja. A bíróság szerint a szervek fő forrása a Fálun Gong követői, mely egy olyan spirituális irányzat, amelyet 1999 óta brutálisan üldöznek Kínában. A gyakorlat az őszinteség, a jószívűség és a türelem elvein alapul.

Feltehetőleg a gazdasági megtorlástól való félelem részben arra készteti az orvosi és nemzetközi közösséget, hogy szemet hunyjanak a visszaélések felett. Egyre többen vannak azonban, akik megtörik a csendet és ki mernek állni, hogy elmondják véleményüket.

A cikk az Epoch Times alábbi tartalmának felhasználásával készült: http://www.epochtimes.de/…/hoert-auf-fuer-organe-zu…

Képek: Enes Kanter Facebook oldala:

https://www.facebook.com/KanterNBA