Hírek

A szingapúri, aki kínai kémként dolgozott Amerikában

Vision Times: Egy szingapúri állampolgárt nemrég bűnösnek nyilvánítottak az Egyesült Államokban külföldi ügynökként való jogellenes működés vádjával. Yeo Jun Wei Dickson, a Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) volt hallgatója, a kínai hírszerzés nevében tevékenykedett, hogy érzékeny információkat gyűjtsön az amerikai kormányról és a hadseregről.

Toborzás és kémkedés

Mikor még 2015-ben a NUS hallgatója volt, Dickson Pekingbe utazott, hogy előadást tartson a délkelet-ázsiai politikai helyzetről. Az előadása után Dicksont megkörnyékezte néhány ember, akik a kínai kutatóközpont tagjaiként mutatták be magukat. Felkérték Dicksont, hogy szolgáltasson információkat a politikáról, a gazdaságról és a diplomáciai kapcsolatokról. A „nem nyilvános információkat”, pletykákat és szóbeszédeket akarták megkapni. Szolgálataiért cserébe Dicksonnak igen sok pénzt ajánlottak.

„Yeo megértette, hogy ezen személyek közül legalább négy a Kínai Népköztársaság (PRC) kormányának hírszerző operatív tisztje volt. Az egyik hírszerző később megkérte Yeo-t, hogy írjon alá egy szerződést a Kínai Népfelszabadítási Hadsereggel (PLA), Yeo nem volt hajlandó aláírni a szerződést, de tovább folytatta a munkát ennek és más (kínai hírszerző szolgálat) ügynökei számára is,”- mondta egy aláírt tényjelentés, amelyet a Channel News Asia közölt le.

Eredetileg Dickson feladata az volt, hogy jelentést készítsen a délkelet-ázsiai helyzetről. A figyelem azonban hamarosan az Egyesült Államok felé tolódott el. 2015-ben Dicksonnak sikerült felkérnie egy amerikai állampolgárt, aki az Egyesült Államok légierejével dolgozott együtt, hogy tájékoztatást adjon a japán F-35 -ös repülőgépek Egyesült Államoktól történő vásárlásának geopolitikai következményeiről. Ezt a jelentést továbbította a kínai hírszerzésnek. 2018-ban Dickson áltanácsadó céget hozott létre, és munkahirdetéseket tett közzé a közösségi média webhelyein, ideértve a LinkedIn-t is. Több mint 400 önéletrajzot kapott, akiknek több mint 90 százaléka biztonsági engedéllyel rendelkezett az amerikai katonai és kormányzati szerveknél.

Dickson 2018 és 2019 között felvette a kapcsolatot egy, az amerikai külügyminisztériumban dolgozó férfival, akitől kapott egy jelentést az amerikai kabinet egyik tagjáról. Felbérelt egy katonatisztet is, akit a Pentagonba osztottak be, és információkat gyűjtött arról, hogy az amerikai erők kivonása Afganisztánból milyen hatással lenne Kínára. Hogy kifizesse az amerikai kapcsolatait, Dickson egy bankkártyát használt, amit a kínai hírszerzés adott neki. Dickson a WeChaten keresztül vette fel a kapcsolatot az ügynökeivel. Azt az utasítást kapta, hogy soha ne lépjen kapcsolatba kínai ügynökökkel, amíg az USA-ban van, hogy elkerülje a lebukást.

A letartóztatás és az ítélet

Tavaly novemberben az Egyesült Államokban tett látogatása során Dicksont letartóztatták a bűnüldöző szervek, amikor leszállt a repülőtéren. Júliusban megjelent a bíróság előtt, és bűnösnek vallotta magát, hogy a Kínai Népköztársaság illegális ügynökeként tevékenykedett, ami az Egyesült Államokban törvénybe ütközik. Az ítélethirdetés 2020. október 9-én lesz.

Alan E. Kohler Jr., az FBI kémelhárítási osztályának igazgatóhelyettese arra figyelmeztetett, hogy Dickinson letartóztatása emlékeztet arra, hogy Kína mennyire könyörtelenül törekszik az amerikai technológiai és politikai információkra. Eközben a kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin azzal próbálta elterelni a témát, hogy az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy lejárató kampányt folytat Kína ellen. Azt állította, hogy az amerikai bűnüldöző szervek szándékosan paranoiás helyzetet teremtenek a kínai kémkedéssel kapcsolatban. Bilahari Kausikan, egy visszavonult szingapúri diplomata, kifakadt Dickinsonra, bolondnak és árulónak nevezve őt. Kijelentette, hogy Dickson tettei miatt talán minden szingapúrira gyanakvással fognak tekinteni.

Forrás: https://www.visiontimes.com/2020/08/12/the-singaporean-who-worked-as-a-chinese-spy-in-america.html

Credit: Vision Times

Kép: Image: via pixabay / CC0 1.0

https://pixabay.com/photos/f-35a-lightning-ii-us-air-force-2455849/