Hírek

A pekingi művésznőt harmadik alkalommal tartóztatták le a vallásos meggyőződése miatt

A díjnyertes Xu Na művésznőt július 19-én tartóztatták le Pekingben. Ez volt a harmadik letartóztatása – az ok mindig ugyanaz: a Fálun Gongot gyakorolja. A letartóztatásra csak egy nappal azelőtt került sor, hogy napra pontosan 21. éve betiltotta a Kínai Kommunista Párt (KKP) a Fálun Gongot.

A Fálun Gong – más néven Fálun Dáfa – egy békés és apolitikus tradicionális kínai meditációs gyakorlat, amely magában foglalja a szelíd gyakorlatokat és tanításokat, amelyek az igazságosság, a jószívűség és a tolerancia elvein alapulnak. A Fálun Gongot több mint 100 országban gyakorolják.

A letartóztatást követõ napon a rendõrség megrohanta Xu házát, és elkobozták az összes digitális eszközt és a kameráját, írta a Minghui.org. A Minghui egy többnyelvű weboldal, amely első kézből nyújt információkat a Fálun Gongról és üldözéséről.

Xu idős apja most egyedül van otthon, és nem tájékoztatták a lánya tartózkodási helyéről sem.

Az 52 éves Xu művész családból származik. Apja festő volt a Kínai Művészek Szövetségében, édesanyja a Jilin tartományi Művészeti Akadémián tanított. Maga Xu pedig már 1998-ban díjat nyert a fiatal kínai művészek olajfestményeinek kiállításán.

Xu férjét megölték az üldözés soràn

A fiatal Xu feleségül ment Yu Zhou-hoz, egy tehetséges művészhez és zenészhez, aki egy népzenei együttesben játszott. Férje mestere volt a négy hagyományos kínai művészetnek: a hangszereknek, a go játéknak, a festészetnek és a kínai kalligráfiának.

A házaspárt 2008. január 26-án állították meg hazafelé, az „olimpiai ellenőrzést” végző biztonsági erők. Amikor a rendõrség rájött, hogy a Fálun Gongot gyakorolják, letartóztatták és elhurcolták őket a Tongzhou kerületi fogvatartási központba. A házaspárt elkülönítették – Xu soha többé nem látta a férjét.

A Fálun Gong gyakorlókat a fogva tartás során mindenféle kegyetlen bánásmódnak vetik alá, amelyet csak a hírhedt, törvények felett álló „610-es iroda” felügyel. Yu-t halálra kínozták és 2008. február 6-án, a kínai újév napján halt meg. 42 éves volt.

Forrás: https://www.epochtimes.de/…/pekinger-kuenstlerin-zum…

Írta: Thomas Sterling

Kép: A pekingi művésznő, Xu Na a Minghui.org jóvoltából