Hírek

Nyolc év börtönre ítéltek Pekingben egy Fálun Gong-gyakorlót az olimpiai játékok előtt

Egy pekingi bíróság nyolc év börtönbüntetésre ítélt egy Fálun Gong-gyakorlót a 2022-es téli olimpia közeledtével.

Wu Shaoping, az Egyesült Államokban élő kínai emberi jogi ügyvéd szerint a keménykezű ítélet ismét rávilágít a Kínai Kommunista Párt (KKP) emberi jogi jogsértéseire, ahogy a rezsim a közelgő játékok idején igyekszik a politikai imázsát erősíteni.

„A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szemének fel kellene nyílnia az emberi jogok jelenlegi helyzetével kapcsolatban Kínában a Kínai Kommunista Párt vezetése alatt, és nem szabadna továbbra is együttműködnie vele” – mondta Wu a The Epoch Timesnak.

„Ez egy szégyen a NOB számára.”

Xu Na, 53 éves pekingi csendéletfestő, egyike annak a 11 kínai állampolgárnak, akiket 2020 júliusában őrizetbe vettek, mert a COVID-19 korai kitörése idején Kínában fotókat és információkat szolgáltattak a The Epoch Times kínai nyelvű kiadásának.

Mindannyian Fálun Gong-gyakorlók. A Fálun Gong egy a buddhista rendszerhez tartozó meditációs gyakorlat, amely az őszinteség, az együttérzés és a tolerancia alapelvein alapul, 1999-ben körülbelül 70-100 millió ember gyakorolta Kínában. Akkoriban a kínai rezsim fenyegetésnek tekintette a gyakorlat népszerűségét, és országos üldözési kampányt indított a gyakorlat felszámolására.

„Hszü Na és a többiek nemcsak egyszerűen ártatlanok, hanem elismerésre méltóak is” – mondta a védőügyvéd, Hszie Janyi, akit megakadályoztak abban, hogy védencét védje a 2021. október 15-i tárgyaláson.

Xu Na-t a 11 személy letartóztatásától több mint egy évig tartották fogva egy helyi fogvatartó központban a tárgyalásig. Az ítéletet mindössze három héttel a téli olimpia megnyitása előtt hozták meg.

A bíróság január 14-én nyolc év börtönbüntetésre ítélte Xut – ez a leghosszabb büntetés a 11-ből. A többieket két és öt év közötti büntetésekre ítélték, az ügyet képviselő ügyvéd szerint.

A kommunista vasököl már 14 évvel korábban szétszakította Xu családját, amikor a világ a 2008-as játékokra készült.

A pekingi rendőrség 2008 januárjában egy „olimpiai ellenőrzés” ürügyén tartóztatta le Xut és férjét.

Yu Zhou-t, a férjét, egy népzenészt 42 éves korában, két héttel az őrizetbe vétele után halálra kínozták a hitéért. Xu nem vehetett részt a temetésén, és később három év börtönbüntetésre ítélték.

Ami ezzel a párral történt, annak több mint elégnek kell lennie ahhoz, hogy felkeltse a világ figyelmét – mondta Wu.

Peking az első olyan város, amely a nyári és a téli játékoknak is otthont ad, és mindez annak ellenére lehetséges, hogy a nemzetközi közösség teljes bojkottra szólít fel a KKP borzasztó emberi jogi jogsértéseiről készült feljegyzések miatt, amiért Kínától el kellene venni a rendezés jogát.

„A világon minden igazságtalanság, még ha messze is van, akkor is érint téged, mert folyamatosan kínozza a lelkiismeretedet” – írta Xu személyes nyilatkozatában.

Képtelen elfelejteni azt a szörnyű fájdalmat, amelyet a hosszan tartó pekingi fogva tartása alatt tapasztalt – emlékezett vissza a nyilatkozatban, felidézve a sötét napokat, amelyeket átélt.

„Az élet rosszabb, mint a halál” – mesélte Xu a 2001-ben kezdődő első ötéves fogva tartásáról. Akkor 32 éves volt, és sokszor szenvedett el kegyetlen kínzásokat. Összesen mintegy 10 évet töltött a rácsok mögött.

„Annyira szerettem volna Auschwitzban lenni egy kínai börtön helyett. A náci gázkamrákban az ember gyorsan meghalhatott” – mondta Xu a nyilatkozatban. „A nácik [emberiség elleni bűntettének] célja a zsidók testének elpusztítása volt, míg [a KKP] célja az ember szellemének, a lelkiismeretnek az elpusztítása.”

Amikor a kínzások során nem volt hajlandó a hitét feladni, az egyik rendőr komoly hangnemben azt mondta neki: „Koponyaműtétet kellene kérnem, és eltávolítattni az agyad”.

„[A KKP] megsértette a nemzetközi emberi jogi normákat” – mondta Wu jogvédő, aki folyamatos felhívásokat intézett a február 4-én kezdődő pekingi olimpia bojkottjára.

Az amerikai külügyminisztérium tavaly augusztusban a The Epoch Timesnak küldött e-mailben fejezte ki aggodalmát a 11 kínai állampolgár, köztük Xu miatt.

„Az Egyesült Államok felszólítja a [Kínai Népköztársaság] kormányát, hogy engedje szabadon az újságírókat és a forrásaikat, akiket a COVID-19 korlátozásokról szóló tudósításaik miatt tartanak fogva, és hagyjon fel az igazságról beszámoló újságírók elhallgattatására irányuló törekvéseivel” – mondta egy szóvivő.

A New York-i székhelyű újságíróvédő szervezet, a Committee to Protect Journalists egy augusztusi közleményében szintén azonnali szabadon bocsátásukat és minden vád ejtését követelte.

A Bitter Winter magazin főszerkesztője, Massimo Introvigne egy korábbi interjúban beszélt a letartóztatásról, mondván, a rezsim jobban fél az igazságtól és a szabad információtól, mint a fegyverektől.

A játékok diplomáciai bojkottját jelentette be többek között az Egyesült Államok, Ausztrália, az Egyesült Királyság, Kanada, Litvánia, Belgium, Dánia és Észtország.

Forrás: https://www.theepochtimes.com/beijing-sentences-falun…

Kép: Xu Na egy dátum nélküli régi fotón Kínában (The Epoch Times)