Hírek,  Kiemelt

Dr. Li-Meng Yan leleplezi hogyan titkolta el a Kínai Kommunista Párt a járvány kitörését

A világjárvány kitörésének kezdete óta több mint 18 millió ember került kapcsoltba a koronavírussal. A globális gazdaság a legnagyobb depresszió óta a legsúlyosabb válsággal néz szembe. A statisztikák szerint több mint 700 000 ember halt meg. De vajon mindez megelőzhető lett volna?

Az American Thought Leaders interjút készített Dr. Li-Meng Yan-nal, melynek magyarra fordított tartalmát, a Dr. Li által elmondott információkat az alábbiakban foglaltuk össze:

Dr. Li-Meng Yan elmondja, hogy 2019 decemberében a hongkongi közegészségügyi egyetem vezetője felszólította őt, hogy vizsgálja meg a Kínában, Wuhan városában felmerült rejtélyes vírust.

Szóval mit is fedezett fel? És milyen árat fizetett azért, hogy felszólalt?

A virológus az interjú elején elmeséli, hogy a hongkongi nemzetbiztonsági törvény életbe lépése miatt, amit most Hongkongban teszel, az olyan mintha Kínában tennéd, és ha ez a KKP által irányított hongkongi vagy a kínai kormányzatot kritizálja, akkor megbüntetnek. Ami nagyon kétségbeejtő a legtöbb hongkongi tiltakozó számára. Még a családtagjaikat is megfenyegetik. Akár még az interjút készítő, nem kínai származású riportert is kérdőre vonhatják a kritikus tartalmak miatt, ha például úgy döntene, hogy egy kínai légitársaság gépével repülne valahová. Ha valami olyat mondasz, ami nem felel meg a KKP cenzúrájának, akkor bajban vagy.

Dr. Li-Meng Yan 30 éve dolgozik Kínában, a Hongkongi Közegészségügyi Egyetemen doktorátus utáni ösztöndíjas volt, Kínában szerzett orvosi címet, majd Guangzhou-ban phd-zett szemészetből, és szemsebész lett Kínában. Ezután Hongkongba ment a Közegészségügyi Egyetemre és területet váltott a biológiai immunitás és a vakcina fejlesztés felé. Öt év laboratóriumi gyakorlatot szerzett. Részt vett az egyetem influenza elleni vakcina projektjében, majd később a koronavírus kitörésének idején együttműködött a WHO-val. A főnöke, Leopon professzor kérte meg, hogy a kínai kapcsolatain keresztül végezzen titkos vizsgálatokat a WHO és a világ tájékoztatása érdekében, mivel a kínai kormánytól származó információk nagyon hiányosak voltak. Azért kellett titokban végeznie a vizsgálatot, hogy a labor és a személyzet ne kerüljenek bajba. Nyilvánosan ezt nem tehették volna meg.

Múlt év december 31-én osztották rá ezt a feladatot, és ekkor kapott első kézből információkat arról, hogy Wuhanban addigra már több mint 40 megerősített eset volt, és nem 27, ahogy akkor mondták. És ekkor már meg volt a vírus genom szekvenciája, azzal ellentétben, amit január közepéig állítottak. És ekkor már tudták, hogy emberről emberre terjed, mert családi gócok alakultak ki. Ám ezeket az információkat nem osztották meg a nyilvánossággal, még a szakemberekkel sem. Azt akarták, hogy mindenki a kormányzati tájékoztatás szerint azt higgye, hogy a vírus a wuhani halpiacról származik, annak ellenére, hogy a fertőzöttek legalább egyharmadának nem volt semmilyen kapcsolata a piaccal.

Amikor jelentette ezeket az ellentmondásokat, január 3-án azt mondták neki, hogy nem kell tovább folytatnia a vizsgálatot, mert bajba sodorhatja a kapcsolatait, mivel az Kínában illegálisnak minősül. Ez után január közepén kérték meg újra, hogy folytassa a vizsgálatokat, de legyen nagyon óvatos, nehogy átlépje azt a bizonyos „vörös vonalat”. Így hivatalosan nem tehetett semmit.

Nehéz megmagyarázni, hogy a KKP miért rejtegette azt az információt, hogy a vírus emberről emberre terjed, de az bizonyos, hogy ezeknek az információknak már a kezdetekben is birtokában voltak, állította Dr. Li. Az pedig a másik kérdés, hogy a WHO szakemberei miért nem vonták le a saját következtetéseiket, akik nem nyilvánosan, de jelen voltak Wuhan-ban. Később együttműködtek a kommunista párt kormányával, és azt mondták, hogy ez nem világjárvány és nem szükséges Kínát izolálni. Nincs szükség utazási korlátozásokra, nincs ok a maszk viselésére és nincs érv a Hydroxychloroquine használata mellett.

A virológuis elmondja, hogy a Hydroxychloroquine nem csodaszer, nincsenek csodaszerek a világon. A szakembereknek a gyakorlatban mérlegelniük kell a negatív mellékhatásokat és a pozitív hatásokat. A Hydroxychloroquine 60 éve használatos gyógyszer a malária ellen, a megelőzésére és kezelésére is, a mellékhatása pedig hosszú távon is csekély a többi gyógyszerhez képest, még terhes nők esetében is. A vírus működési mechanizmusa a korábbi SARS járványhoz hasonló, egy „citokin vihart” okoz a testben. Amit Malek Peris professzor fedezett fel elsőként. Ami azt jelenti, hogy az immunrendszer túlzott reakciója miatt megtámadja az egészséges szöveteket is. Ez a gyógyszer pedig autoimmun betegségre használatos hosszútávon. Ezért azt gondolja, hogy amíg nincs hatékonyabb szer, addig ez egy jó módja a megelőzésnek és a kezelésnek jelen pillanatban. Azok az orvosok, akik a szer használatát javasolják, jóval többen vannak, mint azok, akik ellenzik azt.

A Kínából származó statisztikai adatokkal kapcsolatban a szakember elmondta, hogy a fertőzöttek valós számáról a kínai kormányzatnak sem voltak megfelelő adatai, mivel nem a WHO által javasolt és elfogadott teszteket, hanem a saját gyorstesztjeiket használják, amelyek 20-30%-os pontosságúak, szemben pl. az USA-ban használt 90-95% -os pontosságú diagnózisokkal. A halálozási ráta viszont valójában jóval magasabb volt a bejelentettnél, mivel Kínában másképpen adminisztrálják a halálozási okot. Az USA-ban, ha valaki kórházba kerül a vírus miatt és meghal annak valamilyen szövődményében vagy egyéb komplikációk miatt, a halál oka a koronavírus lesz. Kínában viszont, még akkor is ha lélegeztető gépre kell rakni a beteget és egyéb kezeléseket is kap, de a gyenge minőségű tesztek kétszer egymás után negatívak lesznek, és a beteg mégis meghal, akkor ezt mondják, hogy nem a koronavírus miatt halt meg. Nem csak az orvosok, hanem a civilek is tudják, hogy a kínai kormány nem kezelte tisztességesen a helyzetet. A betegeket nem különítették el, hanem közkórházakban kezelték. Sem az orvosok, sem a betegek és a hozzátartozóik sem kaptak védelmet. A kormányzat pedig nem engedte nekik, hogy beszéljenek erről. Valóban voltak olyan magasrangú egészségügyi szakemberek, orvosok is, akik akartak erről beszélni, de ha megnézzük a hongkongi nemzetbiztonsági törvény következményeit, az orvosoknak egyszerűen nem volt módja beszélni erről. Ha mégis megtették volna, súlyos következményekkel kellett volna szembenézniük az élet minden területén.

Dr. Li elmondja, hogy azért döntött úgy, hogy a kockázatok ellenére mégis kiáll ezzel, mert látta a vizsgálódásai során, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint gondolta, és a WHO-tól a kormányzatig senki sem tesz semmit, hogy kezelje ezt. Ezért január 17 után úgy döntött a maga módján tudatja ezt a világgal, hogy legalább kívülről érkezzen nagy nyomás a kínai kormányra, hogy tegyen lépéseket, és engedje be a szakértőket, hogy mindenki megtudhassa, mi történik Wuhanban, mivel az egy nagy közlekedési csomópont, milliók utaznak oda és hamarosan kitörhet a járvány. Ám hivatalosan nem tehetett semmit, ezért döntött az élő közvetítés mellett az egyetlen média platformon, amiben megbízott (a Mr Mood alkalmazás). Tisztában volt a kockázatokkal, de nem tudott volna szembenézni azzal, hogy nem tudatta az igazságot az emberekkel, mielőtt kitört a vírus, azt nem bocsájtotta volna meg magának.

Miután az adás kiment az internetre, a kínai kormány megértette, hogy valaki valódi adatokat szivárogtat, az esetek száma január 19-én pár órával az adás után 60-ról hirtelen 198-ra, a háromszorosára ugrott. Ezután elismerték, hogy Guangzhou-ban és Shanghai-ban is voltak esetek, illetve az emberről emberre terjedés tényét. Nem sokkal később pedig lezárták Wuhan-t. Elmondta, hogy nagyon mérges volt a kormányra, hogy nem kezeli megfelelően a helyzetet. Tudta, hogy többet tud az embereknél a vizsgálatból adódóan és meg akarta ezt osztani velük. Ezért tovább dolgozott Mr Mood platformját használva, hogy elmondja az embereknek mi történik a kórházakban, hogyan cenzúrázza az állam a koronavírussal kapcsolatos vizsgálatokat stb.

A kínai kormány pedig rájött, hogy el kell kapnia az információk forrását. Április közepén Mr Mood közölte vele, hogy veszélyben van. És ebben az időszakban jött rá, hogy a kínai és az angol nyelvű közösség teljesen el van választva. A kínai nyelvűekhez eljutottak az üzenetek, de a nyugatiakat teljesen félrevezeti a kínai kormány és a WHO, így nem értik, hogy mi történik. Ám Hongkongban nem állhatott ki ezt elmondani. Így Mr Mood és egy szervezet, amely a kínai kormány által üldözötteknek segít, közreműködtek a megszöktetésében. Néhány órával azután, hogy felszállt a repülőre, Hongkongban már keresték őt, az egyetem pedig együttműködött a rendőrséggel, kiadták a barátai nevét is, nem maradt magánélete. Mindent el kellett mondaniuk róla a rendőrségnek. Még aznap mikor elrepült, a hongkongi kormány értesítette a nemzetbiztonsági minisztériumot Pekingben, akik megkeresték a szüleit. Mivel a szülei az úgynevezett „agymosás” áldozatai Kínában, engedelmesen együttműködtek a hatóságokkal. Azt gondolták, hogy a lányuk hazudik és kárt okozott a szülőföldjének. Május közepétől, még mielőtt a nyilvánosság elé lépett volna, a kínai kormány lejárató híresztelésekbe kezdett ellene, még egy hamis facebook oldalt is készítettek ehhez csak úgy mint a twitter-en, reddit-en, youtube-on, és megpróbálták lerombolni a szavahihetőségét. Úgy mutatták őt be, mint aki így akar pénzt és zöld kártyát szerezni az USA-ba, ezenkívül tehetségtelen és nem tud semmit. Sajnos a férje, akivel már 7 éve élt házasságban szintén közreműködött a lejáratásában.

Végezetül elmondta, hogy mindenkinek joga van tudni az igazságot, és mindenki érintett az egészségén, a gazdaságon és az életén keresztül. Így mindenkinek kérnie kell a kormányát, hogy tegye elszámoltathatóvá a kínai kormányzatot.

Az eredeti videó angol nyelven: